Foto: KSS

Košarkaši Srbije pobedili su Grčku 75:64 u poslednjem meču Akropolis kupa i sa tri pobede bili su najbolji na tom turniru.

Izabranici Igora Kokoškova dobri su počeli pripreme za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji će se igrati u Beogradu od 29. juna do četvrtog jula.

PROČITAJTE JOŠ:

Neuigranost, greške i izgubljene lopte, svega toga je bilo u Atini tokom tri pobede Srbije, prvo nad Portorikom, pa Meksikom i na kraju nad Grčkom.

Meč sa Grcima je rešen u trećoj četvrtini, kada je Srbija počela da steže odbranu i kontrama i trojkama počela da stvara prednost.

Nju će u završnici Grci probati da smanje upravo šutem spolja, ali će Stefan Jović sa dva šuta u poslednjih minut i po i definitivno rešiti pitanje pobednika.

U dresu Srbije Ognjen Dobrić i Aleksa Avramović bili su najbolji sa po 18 poena. Pratio ih je Boban Marjanović sa 12, a Filip Petrušev je imao 11. Kod Grka se trojkama izdvojio Mitoglu koji je meč završio sa 17 poena, a Kostas Slukas je imao deset.

Srpski košarkaši su u prvoj četvrtini gubili lopte kao na traci. Upravo je to glavni razlog što su Grci, koji nisu igrali bogzna kako kvalitetan napad uspevali rano da sačuvaju prednost.

Pomogle su im i trojke, a posle druge, Slukasove, domaćin je imao 6:0 posle dva minuta igre. Napad Srbije nije funkcionisao, a sudije su priznale Kaselakisu koš, iako je napad istekao u trenutku kada je izbacivao loptu.

Grci su tada već vodili 10:2, a naša reprezentacija je bila u problemu. Međutim, Ognjen Dobrić se upisao trojkom, usledile su još dve kontre, pa pogodak Marjanovića za seriju Srbije i samo poen zaostatka 12:11.

Foto: KSS

Srbija je do prve prednosti stigla tek u završnici prve četvrtine kada je Filip Petrušev praktično izgubljenu loptu Anđušića pretvorio u asistenciju i koš.

Danilo je proklizao i lopta mu je otišla uvis i napred, pravo u reket gde je pod košem Grka bio Petrušev. Isti igrač je lagano rešio napad, a u sledećem je pogodio uz faul za 19:18.

Mitoglu je trojkom vratio prednost Grčkoj, a u sličnom ritmu se nastavilo i u drugoj deonici. Već dotle je srpski tim skupio osam izgubljenih lopti, što se donekle očekivalo u ovoj fazi priprema i neuigranosti, ali je zabrinjavalo pred nastavak meča.

Dobrić je sredinom drugog perioda vezao dve trojke za minimalni plus „orlova“, ali se „klackalica“ nastavila sve do finiša kada je Nemanja Bjelica trojkom završio poluvreme, a Srbija povela 37:34.

Foto: KSS

Drugo poluvreme počelo je fantastičnom rolom Dobrića. Prvo je uz kontakt poentirao iz okreta, onda i u kontri zakucao na asistenciju Jovića.

Ubacio je i trojku iz prekida za 18 poena, da bi se bacio na parket za jedan ofanzivni skok. Srbija je imala prednost 44:36, što je dotle bila najveća za jedan tim.

Grci su smanjili zaostatak zahvaljujući Slukasu, ali kad su njemu opcije zatvorene, Petrušev i Avramović u kontri su završavali akcije Srbije.

Do prve dvocifrene prednosti Srbiju je dovela kombinacija Davidovac, Anđušić, Petrušev, gde je centar Mege bio egzekutor za 51:40.

Kako se odbrana stezala, tako je i napad Grčke pokazivao da mu fali potentnosti i tako su Anđušić i Petrušev trojkom i polaganjem ubacili u višu brzinu za +16.

Avramović je zakucavanjem i 18. poenom otvorio poslednju četvrtinu, a onda je iza glave asistirao Joviću za trojku i 64:47.

Janopulos je u tim trenucima održavao Grčku u igri, ali su „heleni“ gubili lopte, radili su ono što je Srbiji bilo rak rana u prvoj četvrtini.

U takvim okolnostima, uglavnom su ih slobodna bacanja održavala u igri, jer su srpski igrači rano izašli iz bonusa.

Janopulos je trojkom primakao svoj tim na 66:58 na oko četiri minuta pre kraja i jasno stavio do znanja Srbiji da se neće lako predati.

U završnici je Jović kao jedan od iskusnijih preuzeo odgovornost uz Marjanovića, ubacio je dva važna šuta i otklonio sve dileme o tome ko je trenutno bolji tim.

Grčka – Srbija 64:75 (21:19, 13:18, 11:23, 19:15)

Hala: Oaka arena; Bez publike;

Grčka: K. Adetokumbo, Atinajou, Janopulos, Krisikopulos, Kaselakis, Katsivelis, Kavadas, Luncis, Mitoglu, Muratos, Rogkavopulos, Slukas, Larenzakis. Selektor: Rik Pitino.

Srbija: Anđušić, Bjelica, Dobrić, Jović, Marjanović, Avramović, Davidovac, Ilić, Lazić, Marinković, Milosavljević, Petrušev. Selektor: Igor Kokoškov.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Srbija osvaja Akropolis kup sa 75:64!

Stefan Jović je na isteku napada pogodio jedan šut, potom u poslednjem minutu još jedan i time je ugasio nade Grka da mogu do čuda – 75:64 za Srbiju.

38′ Bobi, pa Mitoglu, koš za koš

Grci prilaze na 70:62 posle pogodaka Marjanovića i Mitoglua. Tajm-aut Igora Kokoškova.

36′ Trojka Janopulosa, vraća se neizvesnost!

Faul je sviran Marjanoviću u situaciji kada je pogodio za 0,8 sekundi do kraja napada. Janopulos na drugoj strani daje trojku za 66:58, ali onda Marjanović rešava napad za 68:58.

34′ Grci dobijaju faulove

Srbija je rano izašla iz bonusa, Grčka to koristi da bi održala kakav-takav priključak. Janopulos je dao trojku, još nekoliko penala su „heleni“ ubacili za 66:53 u korist Srbije.

32′ Strašna akcija Avramovića i Jovića!

Aleksa je krenuo u prodor uz čeonu liniju, a onda je iza glave asistirao Joviću koji je pogodio trojku za 64:47 u korist Srbije.

31′ Atraktivno kucanje Avramovića

To je 18. poen srpskog beka, Grci uzvraćaju dvojkom za 62:47.

Treća četvrtina:

30′ Janopulos daje trojku, ispravlja se Avramović

Ubacuje Aleksa svoj 16. poen posle promašaja pod košem. Janopulos je pogodio jednu trojku, drugu je promašio pa su „orlovi“ na odmor između četvrtina otišli sa 60:45.

28′ Bum, bum! Trojka Anđušića, Grci „tonu“

Trojka Anđušića, Petrušev ponovo u kontri u kojoj je Milosavljević poslao pas bez gledanja u stilu Miloša Teodosića za lake poene – 58:42 vodi Srbija.

27′ Srbija probija deset razlike!

Petrušev u kontri završava akciju koju je pokrenuo Davidovac, nastavio Milosavljević i kao egzekutor je pod košem Grčke bio Petrušev. Isti igrač je prethodno pogodio iz okreta, Avramović je bio precizan u kontri i Srbija ima 51:40.

25′ Avramović promašio zakucavanje

Lopta u prvi obruč posle kontre Avramovića, Grci poentiraju u dva navrata i smanjuju zaostatak. Petrušev nije dobro gradio koš kod promašaja Slukasa za tri – 44:40 za Srbiju.

23′ Au šta radi Dobrić!

Slukas je lako prošao pored Marjanovića i položio loptu u obruč, a Dobrić je pobegao iz bloka na izvođenju prekida i pogodio trojku – 44:36 za Srbiju.

22′ Ponovo Dobrić, zakucavanje i 15. poen!

Jović posle promašaja Grka vuče kontru, u njoj je najbrži bio Dobrić koji je izveo drugo zakucavanje, raste prednost Srbije – 41:34.

21′ Težak koš Dobrića

Fizički kontakt u reketu i šut iz okreta, ušla je ta lopta u koš. Adetokumbo je napravio treći faul, Marjanović je promašio još jedan horog.

Druga četvrtina:

20′ Vodi Srbija, serija trojki za kraj

Slukas na liniji bacanja, Marjanović lagano dobija loptu u reketu pod košem za (31:29). Slukas to preokreće trojkom (31:32), ali Avramović vraća trojku (34:32).

Bjelica zatvara poluvreme svojom trojkom za 37:34 na kraju prvih 20 minuta meča.

18′ Avramović vraća vođstvo Srbiji

Lep flouter bek Srbije, Marjanović je bio pored za svaki slučaj, da ispravi šut ako lopta izađe posle Avramovićevog pokušaja – 29:27 za naš tim.

17′ Marjanović majstorski za Bjelicu

Iza leđa, kao na basketu – tako je Marjanović uposlio Bjelicu pod košem Grčke za relativno lake poene i 27:27.

15′ Mitoglu uzvraća Dobriću

Mitoglu daje trojku, lopta se odbila nekoliko puta od obruča pre nego je prošla kroz njega – Grčka vodi 27:25. U međuvremenu je Kavadas promašio zicer pod košem Srbije.

13′ Dobriiiiiiić!

Trojka igrača Crvene zvezde za izjednačenje 22:22. Adetokumbo iz drugog plana hvata skok u napadu i izvodi putbek zakucavanje. Dobrić svojom trećom trojkom vraća prednost drugi put u meču – 25:24.

12′ „Orlovi“ stegli odbranu

Dobro je zatvoren Adetokumbo iako ga je Milosavljević faulirao s leđa, potom su igrači Grčke naterani na izgubljenu loptu – 22:19 za Grčku.

11′ Promašene trojke na startu

Već po jedan promašaj u uvodnim napadima druge četvrrtine – 21:19 ostaje za Grčku.

Prva četvrtina:

Foto: KSS

10′ Petrušev preokreće rezultat, Mitoglu ne da prednost

Okliznuo se Anđušić i bacio loptu uvis, a u reketu ju je uz malo sreće dočekao Filip Petrušev i poentirao pod košem. U sledećem napadu Grci promašuju trojku, a u poslednjem napadu Srbije u prvoj deonici Filip pogađa uz faul za 19:18 za Srbiju.

Za preostalih devet sekundi Grci postižu trojku preko Mitoglua i time završavaju prvu četvrtinu u svoju korist 21:19.

9′ Avramović fauliran, Luncisu faul

Anđušić pravi drugi faul na Katsivelisu koji je lagano prošao prvu liniju odbrane Srbije. Kavadas iz reketa poentira horogom – 18:14 za Grčku.

8′ Grčka čuva prednost na +4

Katsivelis pored Avramovića, Aleksa pada, grčki igrač je prošao bez faula. Na drugoj strani je Kavadas bio precizan, lepo je poentirao iz reketa pored dvojice igrača za 16:12.

6′ Dve brze kontre, „orlovi“ se vratili u igru

Posle Avramovića, nova kontra Srbije i zakucavanje za poene i priključak 12:9. Marjanović je na isteku četvrtog minuta iz okreta dao koš jednom rukom – 12:11 za Grčku.

5′ Trojka Dobrića, pogodak Mitoglua

Grk pogađa s poludistance, Dobrić nastavlja gde je stao protiv Meksika – 12:5 za domaćina. Avramović je potom izgubio loptu, ali i istrčao kontru za laka dva poena – 12:7.

4′ Sporan koš Grčke, Srbija se upisala na semafor

Kaselakis iz reketa vraća prednost Grčke od šest poena. Kaselakis pogađa na isteku napada, sudije to priznaju iako se na usporenom snimku videlo da je vreme isteklo – 10:2 za Grke.

2′ Dve trojke Grčke, tri izgubljene lopte Srbije

Slukas pogađa za seriju Grka od šest poena, dok Marjanović pravi korake u prodoru do koša – 6:0.

1′ Po jedan propušten napad

Boban Marjanović nije odigrao dobru povratnu za Branka Lazića, Grci to kažnjavaju trojkom za prve poene na meču 3:0 za Grčku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar