Foto: KSS

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Meksiko ubedljivo sa 104:67 u drugom meču Akropolis kupa u Atini.

Posle pobede nad Portorikom u petak 80:68, Srbija je bila daleko ubedljivija protiv Meksika, koji nije mogao da parira timu Igora Kokoškova ni šuterski, ni fizički, a ni skakački.

PROČITAJTE JOŠ:

Najefikasniji je u pobedničkom timu bio Filip Petrušev sa 23 poena, Ognjen Dobrić je imao 17, Boban Marjanović je dodao 12, koliko je imao i Stefan Jović.

Prvo poluvreme proteklo je u znaku spomenute trojice igrača Srbije. Ono što je započeo Jović, nastavili su Petrušev i Marjanović.

Meksikanci nisu mogli da prate Jovićev ritam, a Stefan je bio precizan i u šutu za tri poena, Petrušev je bio suviše vešt, a Marjanović jednostavno suviše krupan za svoje čuvare.

Sva ova oružja Meksikanci su pokušavali da nadomeste u napadu, unutrašnjim igrama kojima je obično dirigovao Pau Stol, ali uprkos tome što su pojedine asistencije kroz srce reketa sigurno iritirale stručni štab Srbije, nisu previše uticale na rezultat.

On je postepeno rastao u korist „orlova“ kako je vreme odmicalo. Posle prve četvrtine naš tim je imao 27:20, a u drugoj su Petrušev i Marjanović kažnjavali svaki propust odbrane.

Serijom od pet poena naš tim je početkom druge deonice otišao na 32:20, da bi tek sredinom drugog perioda rival Srbije uzvratio mini-serijom od četiri poena.

To je moglo da bude i 7:0, ali su Meksikanci promašili trojku, a Nemanja Bjelica je svojom trojkom vratio stvari na svoje mesto za 43:30.

Dragan Milosavljević je asistirao, prednost Srbije je rasla i bila je čak i 19 poena u jednom trenutku, a 16 na poluvremenu.

Drugo poluvreme počelo je ekspresnom serijom „orlova“. Za dva minuta Meksikanci su primili devet poena.

Foto: KSS

Tada je do izražaja došla skakačka nemoć Meksika. Čim bi lopta izašla iz koša, ona bi gotovo po pravilu išla u ruke srpskih košarkaša.

Uz to, srpski igrači su bolje zatvarali reket, pa je razlika sve do kraja treće deonice rasla. Probila je 30 poena slobodnim bacanjima za 70:40, da bi je Dejan Davidovac pred kraj deonice, sa dve uzastopne trojke primakao i „koti 40“.

Taj deo igre je završen sa 34:13 u korist Srbije koja je imala 38 posto šuta za tri poena, čak 83 odsto u šutu za dva i ne čudi što je posle 30 minuta bilo 85:48 za Srbiju.

Trojke su u četvrtoj četvrtini stale sve do sredine poslednjeg perioda. Milosavljević je pogodio uz faul za tri, Davidovac se upisao svojim poenima za 95:55, a onda je Vanja Marinković dao trojku.

Tada se otvorilo za naše igrače, a do kraja meča, u poslednjih nekoliko minuta igralo se bez opterećenja i tenzije, jer je pobednik bio poznat.

Doduše, baš u finišu su Meksikanci smanjili zaostatak, serijom od šest uzastopnih poena i tako od maksimalna 43 poena razlike, sveli poraz na 37 razlike.

Srbija, koja je osvojila Akropolis kup 2019, igraće u nedelju protiv Grčke od 19 časova.

Srbija – Meksiko 104:67 (27:20, 24:15, 34:13, 19:19)

Hala: Oaka arena; Bez publike;

Srbija: Anđušić, Bjelica, Dobrić, Jović, Marjanović, Avramović, Davidovac, Ilić, Lazić, Marinković, Milosavljević, Petrušev. Selektor: Igor Kokoškov.

Meksiko: Amigo, Kamačo, Hiron, Mendez, Stol, De Aro, Estrada, Džejms, Ramos, Rejna, Roačo, Vilis. Selektor: Omar Kintero

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Meksiko serijom od šest poena završio meč – 104:67 za Srbiju

Tek na kraju su naši igrači popustili gas i dozvolili Meksiku da od -43 smanji zaostatak na 37 poena.

38′ Otvorilo se posle trojke Milosavljevića

Pogodak Davidovca za +40 i 95:55, a onda i trojka Marinkovića. Meksikanci uzvraćaju preko De Ara, Petrušev dobija faul – 100:59 za Srbiju.

36′ Tri plus jedan za Milosavljevića!

Baš kad su trojke potpuno stale, Dragan pogađa jednu uz faul za 93:55.

35′ Stale su trojke

Milosavljević nije mogao da pogodi otvoren šut za tri, De Aro je ubacio jedan od dva penala – 89:55 za naš tim.

33′ De Aro jedini u poslednja tri minuta pravi razliku na terenu u timu Meksika

Pogađa za dva preko igrača, onda pogađa i sa linije bacanja. Dve trojke je u međuvremenu promašio Davidovac.

Treća četvrtina:

Foto: KSS

30′ Dve trojke Davidovca, raste prednost Srbije

Trojka Marka Ramosa posle ofanzivnog skoka. Imao je Meksiko još jedan skok u napadu koji nije završen trojkom, a kada se to nije desilo, Davidovac je ubacio svoju prvu i drugu trojku – 85:48 na kraju treće četvrtine.

28′ Druga postava lagano čuva rezultat

Tri poena su dali Meksikanci posle faula na šutu spolja. Dvaput je neprecizan u šutu za tri bio Vilis, ali u napadu Srbije nisu prošli alej-up Avramovića i Ilića, kao i polaganje Dobrića – 78:45 za Srbiju.

26′ Faul i +30 za našu reprezentaciju

Na ulasku u 26. minut meča naš tim je probio i granicu od 30 poena, a Branko Lazić je faulirao Mendeza, dok je Bjelica napravio prekršaj na Fabijanu Džejmsu – 70:42. Petrušev je to brzo vratio na +30 svojim košem za 72:42.

24′ Amigo faulira Petruševa, 2+1

Petnaest poena igrača Mege, presečen je nalet Meksika. Mendez promašuje iz ugla, Dobrić u kontri kuca „kapuljaču“ za 66:40.

23′ Kakav prodor Dobrića, pa brza serija Meksika

Dva plus jedan za igrača Zvezde, Meksikanci u napadu ne mogu mnogo toga da urade. Prave i ličnu u napadu u postavljanju pika. Kamaču je suđen prekršaj, već u sledećem napadu i Petruševu – 61:35 za Srbiju. Trojka, pa onda izgubljena lopta i kontra, Meksiko začas smanjuje razliku za pet poena – 61:40.

22′ Idealan start, trojka, pa serija Srbije

Neće trojka Bjelicu, ali posle ofanzivnog skoka Jovića i kruženja lopte, pogađa Dobrić čeono (54:35). Bjelica u sledećem napadu lako rešava akciju uz kontakt, a onda Marjanović u kontri ležerno zakucava – 58:35.

Druga četvrtina:

Foto: FIBA

20′ Ukradena lopta, alej-up, raste prednost Srbije

Do 51:32 su igrači Srbije bili veoma agresivni i agilni. Milosavljević je mogao da poveća razliku na više od 20 poena, ali je promašio otvorenu trojku u kontri. Meksiko je dao trojku, Bjelica je nabacio alej-up za Petruševa, a onda su igrači u belim dresovima ukrali loptu za poene u tranziciji. Na kraju poluvremena – 51:35 za Srbiju.

19′ Bjelica i Petrušev sjajni

Vrhunski se ponudio Petrušev koji je zamenio Marjanovića. Milosavljević čekira novu asistenciju. Srbija za sada ima problema sa unutrašnjom kreacijom plejeva Meksika, pa je Điron poentirao iz reketa, ali naš tim vodi 47:32.

17′ Greška Avramovića, mini-serija Meksikanaca

Moglo je da bude i 7:0, posle koša Amiga i promašene trojke Meksikanaca. Ovako, Nemanja Bjelica prekida nalet rivala Srbije, trojkom za 43:30. Avramović je napravio korake u međuvremenu.

16′ Boban dominira!

Asistencija od Milosavljevića za Bobija Marjanovića, koji lagano rešava tri akcije zaredom. Mendez mu ne može ništa – deset poena Bobinatora, 40:26 za Srbiju.

15′ Dobra defanziva Milosavljevića, poeni Bobija

Ispravlja Marjanović promašaj saigrača, a onda u igri leđima lako rešava akciju na niskom postu. Na drugoj strani Milosavljević zaustavlja Mendeza.

13′ Petrušev fenomenalan, prvi poeni Meksikanaca

Stol posle pika asistira Džejmu za prve poene za Meksiko u drugoj četvrtini. I to uz faul. Prethodno je Filip Petrušev u mismeču pod košem bio isuviše snažan za svog čuvara – 34:23 za Srbiju.

12′ Srbija otišla na +12

Serija 5:0 našeg tima, Stefan Jović je ubacio iz ugla novu trojku posle dodavanja Milosavljevića. Stol je na drugoj strani promašio trojku, pogodio je samo prvi obruč na isteku napada.

Prva četvrtina:

Košarkaška reprezentacija Srbije, Aleksa Avramović i Igor Kokoškov
Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

10′ Aleksa Avramović poentira, Estrada greši

Koraci Estrade, Jović se vratio u igru umesto Avramovića, a Srbija vodi 27:20 posle prvih deset minuta.

9′ Petrušev sve bolji

Srbija bolja u procentima za dva, od devet šuteva imamo sedam pogođenih, što je zasluga naših visokih igrača i Petruševa koji je sakupio šest poena – 21:18.

7′ Dobri su i Meksikanci

Za sada pariraju u šutu, Pau Stol već ima dve trojke na meču, a naš tim vodi 19:16.

4′ Odlična rola Jovića

Stefan Jović je pogodio trojku, prethodno je to isto učinio i Ognjen Dobrić. Jović ima sedam poena, a upisao je i jednu blokadu – 13:10 za Srbiju.

1′ Boban Marjanović otvara meč poenima

Prethodno je Orlando Mendez poentirao za Meksiko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare