Neverovatna pobeda i najbolja utakmica Srbije na Evrobasketu.

Grafika: Slađana Đermanović

Košarkaši Srbije ostvarili su i treću pobedu nakon što su savladali Finsku rezultatom 100:70. Najefikasniji u Srbiji su bili Vasilije Micić i Nemanja Nedović sa po 14 poena što posebno raduje jer pokazuje da je njegova povreda prošlost  i da će u nastavku biti važan faktor.

PROČITAJTE JOŠ

Briljirao je I Nikola Jokić sa 13 poena, 14 skokova i sedam asistencija i to bez mnogo muke. On je postao tek drugi igrač u istoriji Srbije posle Nemanje Bjelice koji je u dve utakmice za redom imao dabl-dabl učinak. Dvocifreni su bili  i Nikola Kalinić sa 13, Vladimir Lučič sa 12 i Marko Gudurić sa 11.

Kod Finske je najefikasniji bio Lauri Markanen sa 18 poena, lai je glavna zvezda rivala proradio tek kada je sve bilo rešeno. Dvocifren je bio i Madžuni sa 10 poena.

Izuzev samog početka kada su Finci sa dve trojke poveli sa 12:8, sve ostalo je bilo u znaku Srbije.

Eksplodirali su naši košarkaši i odigrali najbolje poluvremena prvenstvu, a svi su dali ogroman doprinos. Jokić je načeo Fince poenima i asistencijama, a pratio ga je Vasilije Micić i naši su serijom 14:0 preokrenuli i praktično već tada rešili meč.

Stekla je Srbija dvocifrenu prednost i do kraja prve četvrtine atraktivnom igrom podizala. Pogađali su svi, ali posebno raduje to što se i Nedović razigrao i odigrao nekoliko odličnih napada, a naši su deonicu zatvorili sa 33 poena i plus 11.

Ali, to je bila samo uvertira za ono što je usledilo u drugoj četvrtini.

Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Jaramaz je pogodio trojku, zatim u NBA stilu ukrao loptu i asistirao za zakucavanje i šou je mogao da počne. Naši su se razleteli po terenu, pogađali, zakucavali igrali se sa rivalom.

Na momente je i odbrana bila sjajna, a najveća zvezda Finske Lauri Markanen sveden je na nivo posmatrača.

Vidlei smo zakucavanja Lučića, Kalinića, majstorije Jokića i koš o tablu Davidovca. Već na poluvremenu je bilo jasno kada su naši vodili sa 28 poena razlike da je meč gotov.

Pokušala je Finska na startu drugog poluvremna da kontraudarom i razigranim Markanenom uzvrati, ali su njihove nade sa dve trojke brzo ugašene.

Srbija u trećoj deonici nije briljirala napadački, ali je odbrana bla na nekom posebnom nivou pa Finska nije uspevala da se vrati.

Početak poslednje deonice bio je kolac u kovčeg rivala. Trojke Davidovca, Gudurića, Jaramaza odvele su naš tim na blizu 40 razlike, pa smo do kraja meča gledali igrače sa manjom minutažom i odrađivanjem posla obe ekipe.

Srbija je zabeležila treću pobedu u grupi i zauzima prvo mesto i već u utorak od 21 igra protiv reprezentacije Izraela u četvrtom kolu. Finci su sada na skoru od jedne pobede i dv aporaza i čeka ih žestoka borba do kraja za prolaz.

Srbija – Finska 100:70 (33:22, 29:12, 14:14, 24:22 )

Dvorana: O2 Arena, Sudija: Jilmaz, Kalatrava, Gedvilas

Srbija: Micić 14, Jaramaz 8, Nedović 14, Gudurić 11, Kalinić 13, Lučić 12, Davidovac 6, Jagodić-Kuridža 7, Jokić 14, Milutinov, Ristić 2.

Finska: Litl, Haf 6, Salin 6, Koponen, Kantonen 3, Jantunen 4, Valtonen 10, Madsen 2, Madžuni 10, Markanen 18, Sepala 7, Palmi 4.

Srbija - Finska 100:70

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare