Srbija bi na Olimpijskim igrama u Tokiju mogla da ima takmičare u još 17 sportova
Nikola Jokić Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Četa selektora Svetislava Pešića zvanično je započela pripreme za EP, koje se održava od 1. do 18. septembra u četiri zemlje - Nemačkoj, Gruziji, Češkoj i Italiji

Srbija se nalazi u grupi D sa Holandijom, Finskom, Poljskom, Češkom i Izraelom. Bez ikakve sumnje, „orlovi“ su prvi favoriti u grupi, ali je FIBA procenila da najviše šanse za zlatnu medalju ima Slovenija.

PROČITAJTE JOŠ:

Iza Slovenaca, kao druge favorite FIBA je stavila Francusku, dok je na trećem mestu Grčka. Tek onda sledi Srbija, iza koje se ređaju Litvanija, Španija, Turska, Italija, Nemačka, pa Češka.

Iako se u sastavu Srbije nalaze praktično sve NBA i evropske zvezde, to nije garancija da se u jakoj konkurenciji zauzme prvo mesto.

Slovenci jesu aktuelni prvaci Evrope, pošto su u finalu 2017. godine pobedili upravo Srbiju sa 93:85. Tada su Luka Dončić i Goran Dragić činili nezaustavljiv tandem, a „x-faktor“ bio je Klemen Prepelič, koji je u finalu imao 21 poen.

Sada su opet sva trojica u sastavu, tim je doživeo samo sitne promene, a iskusniji je i za igranje na Olimpijskim igrama. Dončić je bez sumnje najbolji igrač i „motor“ tima i od njega će skoro sve zavisiti.

Ono što je drugačije u odnosu na 2017. godinu je to što Dragić više nije u takvom naponu energije, te je pitanje koliko će moći da pruži na Evropskom prvenstvu, pogotovo zato što je razmišljao o odlasku iz reprezentacije i vratio se.

Da su postali košarkaška sila, Slovenci su dokazali u nedavnom meču protiv Hrvatske kada su slavili sa 97:69, a s obzirom na to da su aktuelni prvaci Starog kontinenta sa pravom nose epitet prvih favorita.

Foto: AP Photo/Eric Gay

Ono što je diskutabilno je to što su Grci i Francuzi stavljeni ispred Srbije. Francuzi stižu sa jednim od najboljih defanzivaca u NBA Rudijem Goberom, ali bez Džoela Embida, koji će morati da sačeka, i Viktorom Vembanjameom, koji slovi za jednog od najtalentovanijih igrača u Evropi.

Iako su Francuzi uzimali medalju na tri od poslednja četiri Evrobasketa, teško je reći da imaju jači sastav od Srbije, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da su sada tu, između ostalih, i Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Vasilije Micić i Miloš Teodosić.

Grci će na Evrobasket doći sa Janisom Adetokumbom, jednim od najboljih igrača današnjice, ali i Nikom Kalatesom, Kostasom Slukasom, Janisom Papapetruom, Kostasom Papanikolauom… Kada se pogleda tim, na papiru nije teško zaključiti da tu osim braće Adetokumbo nema NBA igrača. Pored toga, Grci nisu napravili značajan uspeh na poslednja četiri šampionata Evrope, tim nije dovoljno uigran, a poslednje zlato osvojili su davne 2005. godine.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Za razliku od njih, Srbija je na poslednjih pet velikih evropskih takmičenja uzela tri medalje, ali i dalje fali zlatna, koja je poslednji put osvojena kada se naša zemlja takmičila pod zastavom Jugoslavije 2001. godine.

Nije neopaženo prošlo ni to što su iza Srbije na listi favorita završili Litvanija i Španija, koji su u bliskoj prošlosti i te kako umeli da naude našoj reprezentaciji. Litvanci su nas 2015. izbacili u polufinalu EP, dok je Španija aktuelni svetski šampion.

Ipak, Srbiji uloga četvrtog favorita i te kako može da prija, pošto je na sva prethodna takmičenja odlazila sa imperativom pobede i velikim pritiskom uglavnom od košarkaške javnosti. Ovo ne znači da ni sada toga neće biti, ali će „orlovi“ sada moći da odigraju sa nešto više srpskog inata i velikom željom da svima pokažu zašto iz godine u godinu dominiraju Evroligom i NBA.

Vasilije Micić, Miloš Teodosić
Vasilije Micić, Miloš Teodosić; Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Ostaje da se vidi još kako će Svetislav Pešić sklopiti kockice, ko će biti konačnih 12 momaka za put po medalju, kao i da li će Nikola Jokić konačno zablistati kao u dresu Denver Nagetsa.

Jasniju sliku o tome kako će izgledati reprezentacija na Evrobasketu dobićemo u duelima protiv Turske i Grčke u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo (25. i 28. avgusta), ali i u prijateljskom meču protiv Slovenije (17. avgust), kada će sve oči biti uprte u Jokića i Dončića.

BONUS VIDEO Ivica Zubac o Jokiću, idealnoj balkanskoj NBA petorci i igranju za Hrvatsku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar