Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Košarkaši Srbije igraju za četvrtfinale

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Košarkaši Srbije igraju najvažniju utakmicu na Mundobasketu u Manili, protiv Dominikanske Republike (14 časova po srpskom vremenu, 20.00 po lokalnom) za plasman u četvrtfinale.

Kalkulacije su jasne – pobeda vodi među osam najboljih na svetu, poraz znači kraj. „Orlovima“ treba trijumf i da Portoriko pre toga pobedi Italiju kako bi sa prvog mesta prošli dalje, ako Italija bude slavila onda će sa druge pozicije u četvrtfinale.

I to je sva filozofija. Onaj poraz od Italije (78:76) na startu druge faze mnogo toga je poremetio po „orlove“ u našoj grupi I. Ujedno je to bio tek drugi put u poslednjih 14 utakmica da je Srbija postigla manje od 85 poena.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je protekao horor period od 26. do 40. minuta, jasno je i zašto se tako završio duel sa „azurima“. Kada se na to doda da su Bogdan Bogdanović i drugovi šutirali iz igre tek 36,2 odsto, to je najlošiji procenat nacionalnog tima na jednom meču u istoriji Mundobasketa.

Bogdanović je promašio 12 trojki (1/13) protiv Italije, što je najviše promašaja jednog igrača još od SP 1998. kada je Mon Kjung-Eon iz Južne Koreje promašio 14 protiv Senegala. S druge strane, dao je barem po trojku na 21 meču zaredom na svetskim prvenstvima, i bolji niz imaju samo četvorica igrača u poslednjih 30 godina.

Pre toga smo dobili Portoriko, ali je za opomenu to što Srbija nikada pre nije dobila dve vezane utakmice protiv selekcija sa američkog kontinenta na jednom turniru.

Ni odbrana nije baš bila na vrhunskom nivou, o čemu svedoči da smo primili najmanje po 10 trojki na poslednje tri utakmice, ali nikada nismo imali duži niz.

Dominikanska Republika je dobila prve tri utakmice, protiv Filipina, Italije i Angole, i izgubila poslednju od Portorika (102:97), a sve četiri završene su sa osam ili manje razlike.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

Dominirao je Karl-Entoni Tauns na startu druge faze, ubacio je čak 39 poena, samo je legendarni Dirk Novicki imao više na Mundobasketu u 21. veku, impresivnih 47 protiv Angole 2006. NBA zvezda će biti i velika skakačka opasnost, jer je beležio 10+ skokova na tri od četiri meča na Filipinima.

Zanimljivo da je Dominikana prvu grupu završila sa maksimalnih 3-0, u tom nizu bacila na kolena i Italiju, ali nikada nije srušila dve evropske selekcije zaredom na turniru.

Nadamo se da neće ni sada… Neka se sada prekine ona loša tradicija i navedena istorija protiv timova sa američkog kontinenta.

Ovi momci to mogu!

„Orlovi“ su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO