EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Neverovatna priča

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Rojal Ajvi, selektor Južnog Sudana, oduševljen je činjenicom da je njegov tim uspeo da obezbedi plasman na Olimpijske igre i to preko Mundobasketa na kojem su bili najbolje plasirana afrička selekcija.

Južni Sudan je u razigravanju bio bolji od Filipina i Angole, te je ugrabio vizu za Olimpijske igre, što je neverovatan uspeh za tu zemlju.

„Prvo, ostao sam bez glasa jer sam stalno urlao. Zahvalan sam i želim da odam priznanje mom stručnom štabu, medicinskom timu zahvaljujući kojem su momci zdravi… Čoveče, koja utakmica… Trenutno sam bez reči, da budem iskren. Ovo je nerealno, idemo na Olimpijske igre… Nemam šta da kažem“, počeo je Ajvi konferenciju za medije.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije mogao da se oduzme utisku kakav je uspeh napravio sa svojim timom.

„Ovaj tim je zračak nade. Kao što sam rekao, posle svake utakmice, imamo zajedništvo, ljubav i prijateljsvo, sve to imamo u našoj zemlji. Ovo što smo uradili… ova zemlja je nezavisna tek 12 godina… Uraditi ovo, za Luola Denga koji nas je okupio… Ovo je neverovatno, neverovatno. Skidam kapu igračima jer su nam verovali od prvog dana, moj stručni štab je radio naporno, ostajali smo budni noćima da radimo video analize… i sada smo ovde, idemo na Olimpijske igre. Hvala ljudima Južnog Sudana što su ostali uz nas, bodrili nas, volim ovaj tim. Čoveče, ovo je sjajan osećaj“.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitan je i da li je ovo najbolji dan u njegovom i životu njegovih igrača.

„Jesi li ozbiljan? Idemo na Olimpijske igre. Olimpijske igre. To je ludo, ludo, čoveče. Trenirali smo napolju. Orlovi su nam leteli iznad glave dok smo trenirali. Teren je bio poplavljen. Krenuti odatle i stići ovde i igrati pred filipinskim navijačima. Mislim da ću plakati sada. Sjajan je osećaj. Ovi momci su vredni, slušaju, odličan je osećaj. „Kudos“ mojim momcima jer bez njih ne bismo bili ovde. Uradili su sve što sam tražio. Sada ubiremo plodove toga, dobar je osećaj, ali sada moramo nazad, da radimo i da nastavimo ovo putovanje jer ono neće stati ovde. Nastavićemo da budemo sve bolji“.


Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar