Svetislav Pešić Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Srbija nije sigurna za Svetsko prvenstvo, stoga je ovaj "prozor" možda i ključan u kvalifikacijama

Košarkaška reprezentacija Srbije u petak od 20 sati u Njukaslu igra protiv Velike Britanije meč sedmog kola kvalifikacija za Mundobasket.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija trenutno deli treću poziciju sa Belgijom, pošto obe reprezentacije imaju skor od po tri pobede i poraza. Ispred njih je Grčka sa skorom 4-2, dok je Letonija na čelu sa 5-1. Turska je na petoj poziciji sa dve pobede iz šest mečeva, dok samo Velika Britanija ima jedan trijumf uz pet neuspeha.

Izabranike Svetislava Pešića samo će sve pobede do kraja kvalifikacija (četiri meča) odvesti sigurno na Mundobasket, dok će u svakom drugom slučaju zavisiti i od ostalih rezultata.

Stoga je veoma bitno da se novembarski prozor završi uspešno, a čini se da su i rivali po meri.

Umela je Srbija da kiksne protiv Belgije i Letonije, koje su pokazale da ih nikako ne treba otpisivati za velika takmičenja, ali je činjenica da Velika Britanija nije čak ni na njihovom nivou.

Ono što može biti prednost za Britance je činjenica da selektor Mark Stutel može da računa na većinu igrača koji su bili deo tima na Evrobasketu prethodnog leta (spisak se nalazi na dnu teksta), dok je kod Srbije i Pešića znatno drugačija situacija.

NE PROPUSTITE:

Britanija nema nijednog igrača iz Evrolige ili NBA lige, a najveći broj reprezentativaca daju London Lajonsi, koji su od ove sezone učesnici Evrokupa.

Koliko može da bude neugodna, Britanija je pokazala još u prethodnoj fazi iz koje je i prenela jedinu pobedu. Tada je savladana Grčka sa 78:69, ali je u revanšu Britanija pobeđena sa 93:71.

„Ne postoji automatizam za postizanje rezultata ali želja, motivacija, spremnost nam ne fali. Što se tiče Britanije radi se o ekipi koja je uigrana, svi su na okupu prema našim informacijama. Stalno igraju u Njukaslu, tu su pobedili Grčku. Imaćemo vrlo zahtevnu utakmicu. Kad kažemo ‘Englezi’ pitamo se da li oni igraju košarku uopšte? Igraju. U poslednjem trenutku su izgubili od Letonije sa NBA igračima. Respektujemo ih jer svaku utakmicu gledamo kao poslednju. Radimo na tome da napravimo koliko god je moguće da se uigramo kroz sistem u napadu i odbrani. Nadamo se da će momci da budu zdravi“, rekao je Pešić pred utakmicu.

Svetislav Pešić Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Britanija sada nema šta da izgubi, s obzirom da joj je ovo poslednji voz za Mundobasket.

Ni situacija u Srbiji nije mnogo drugačija, ali javnost kod nas znatno više očekuje od košarkaške reprezentacije nego što je to slučaj u Britaniji.

Ovo je prvi meč Srbije od debakla na Evrobasketu, pa će biti zanimljivo videti kako će Pešić i njegovi izabranici reagovati na novu vrstu pritiska.

Pešić je do sada više puta isticao da Srbija više ne spada u košarkaške sile, ali je činjenica da i dalje imamo tim koji je kadar da igra na najvećim takmičenjima i tamo osvaja medalje.

Iako na meču sa Britanijom neće biti NBA i evroligačkih igrača, Pešić je dobio mogućnost da „iskoristi“ članove Zvezde i Partizana, koji su se na neki način „žrtvovali“.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Stoga bismo u petak na terenu mogli da vidimo Danila Anđušića i Uroša Trifunovića iz crno-belog tabora, odnosno Ognjena Dobrića i Luku Mitrovića iz Zvezde. U priči je i mladi Nikola Topić, ali je pitanje da li je ovo baš pravi trenutak da debituje, iako je u crveno-belom dresu pokazao da može da se nosi sa seniorskom snagom i zahtevima na terenu.

Kada smo već kod pozicije plejmejkera, ona je u ovom trenutku možda i najproblematičnija, a šansu protiv Velike Britanije mogao bi da dobije iskusni Stefan Jović. On dugo nije igrao timsku košarku, trenutno nema klub, u reprezentaciju se vraća nakon godinu i po dana, ali se nadamo da još uvek magije u rukama i da je makar minilano fizički spreman da pomogne Srbiji.

Pored njega tu je još samo Aleksa Uskoković iz Mege, koji je prošao i mlađe kategorije u Srbiji, ali bi mu ovo svakako bio stepenik iznad u karijeri. Uskoković ima prosek od 5,3 poena uz 2,3 asistencije po meču u ABA ligi, a sigurno je da mu motiva neće manjkati.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Onaj koji je definitivno otpao iz priče za oba kvalifikaciona meča je Dejan Davidovac, koji nije dobio dozvolu od CSKA da igra za Srbiju. Problem je i povreda Balše Koprivice koji je već bio viđen u timu, ali će umesto toga morati da pauzira dva do tri meseca.

Od preostalih igrača, Pešić na raspolaganju ima Aleksu Radanova i Marka Jeremića na beku, Nemanju Dangubiča na krilu, dok će najzanimljivije videti kako će sleketor posložiti kockice na unutrašnjim pozicijama.

Priklučuju se za meč sa Turskom: Nedović, Micić, Gudurić, Lučić (?), Jaramaz (?), Kalinić (?), Marinković (?)

Marko Jagodić Kuridža i Dušan Ristić mogli bi da budu jedini igrači koji će zaigrati za Srbiju sada, a da su prethodno bili i na Evrobasketu. Pored njih oči su uprte i u Marka Pecarskog, koji je ove sezone u dresu Mornara konačno proigrao, pa je možda sad pravi trenutak da zablista i u nacionalnom dresu. Dušan Miletić je procvetao nakon odlaska iz Partizana, pa bi i on mogao da bude pretnja Britancima pod košem, dok je Boriša Simanić takođe u konkurenciji za tim, ali je poprilično van forme.

Kada se sve sabere, Pešić će od 15 igrača morati da izabere 12 sa kojim će napasti Britance, a opravdanja nikako ne treba tražiti, jer se i drugi nalaze u sličnoj situaciji.

Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Sada je vreme da se pokaže da Srbija ima petlju i kvalitet da pobedi uprkos problemima, pa da nam se ne ponove kiksevi kao na prethodna tri velika takmičenja.

Problema ima i biće ih, ali na muci se poznaju junaci, a timska igra ovoga puta moraće da bude na visokom nivou. Pokazao je Pešić da ume da stvari hemiju u timu, a u izostanku zvezda neko će morati da preuzme odgovornost. Već protiv Turske biće lakše, ali ozbiljan pristup i pobeda protiv Britanije mogli bi da budu jak vetar u leđa našim reprezentativcima.


Evo i kompletnog spiska Velike Britanije:

Ovi Soko (31, 202 cm), London Lajons /Velika Britanija/

Gabrijel Olaseni (31, 211 cm), Darušafaka /Turska/

Bendžamin Mokford (33, 188 cm), Njukasl /Velika Britanija/

Luk Nelson (27, 190 cm), London Lajons /Velika Britanija/

Kevel Bigbi Vilijams (27, 211 cm), Bulzak /Francuska 2/

Majls Heson (32, 198 cm), Kagava /Japan 2/

Dvejn Lotije-Ogunleje (26, 292 cm), Gmunden /Austrija/

Karl Vitl (24, 197 cm), Pistoja /Italija 2/

Patrik Vilan (26, 195 cm), Lester Rajders /Velika Britanija/

Džamel Anderson (35, 188 cm), Kapfemberg /Austrija/

Devon Van Ostrum (29, 193 cm), London Lajons /Velika Britanija/

Amin Adamu (25, 188 cm), Kapfemberg /Austrija/

Kvin Elis (19, 184 cm), Monferato /Italija 2/

Ešli Hamilton (34, 201 cm), Montreal Alijans /Kanada/

Kejn Henri (23, 198 cm), Džeksonvil /SAD, NCAA/

Kajl Džonson (33, 198 cm), Njukasl /Velika Britanija/

Kalum Louson (26, 198 cm), Valur /Island/

Eron Menzis (26, 221 cm), Drezden Titans /Nemačka 2/

Tedi Okereafor (30, 190 cm), Češir Finiks /Velika Britanija/

Karim Kvili (21, 193 cm), London Lajons /Velika Britanija/

Džejkob Raund (22, 192 cm), Zamora /Španija 3/

Džoš Šarma (26, 213 cm), London Lajons /Velika Britanija/

Mo Soluade (27, 196 cm), London Lajons /Velika Britanija/

Džordan Vilijams (27, 203 cm), Niregihaza /Mađarska/

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Vasa Micić – legenda mekog srca, zamalo da ode u skijaše

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar