Foto: Marko Djokovic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Zadar u meču 20. kola ABA lige rezultatom 91:69 nakon veoma čudnih 40 minuta košarke.

Početkom meča obe ekipe su pokazale da su šuterski raspoložene, pa su viđene po tri trojke, a rezultat je glasio 13:11. Crveno-beli su uspeli da se odlepe do 17:11, no na to je Zadar odgovorio serijom od sedam vezanih poena nošem Antoniom Jordanom, koji je pogodio dve trojke, no pre kraja prve četvrtine izabranici Dejana Radonjića su uspeli da dođu do viška od četiri poena nakon prvih deset četvrtina, 26:22.

PROČITAJTE JOŠ...

Ponovo su se odlepili na višak od šest poena crveno-beli u prvom napadu druge deonice poenima Luke Mitrovića, ali je ponovo usledila serija od 7-0 gostiju i preokret za 29:28. No, od tog trenutka crveno-beli su zaigrali znatno bolje, dok su Zadrani počeli da greše. Prvo su preokrenuli na 33:29, potom stigli do 39:31, da bi zahvaljujući dve trojke Marka Simonovića i pogotkom sa distance Nikole Ivanovića stigli do viška od 15 poena – 49:34, da bi na poluvreme izabranici Dejana Radonjića otišli sa viškom od 14 poena.

U trećoj četvrtini Zvezda je nastavila da dominira, „eksplodirao“ je Ognjen Dobrić koji je pogodio dve trojke, a crveno-beli serijom od 13 razlike otišli na 70:44.

No, od tog momenta razigrao se Mavra koji je počeo da pogađa sve živo, pa su Zadrani vezali 12 poena pre nego što je Lazarević početkom treće deonice vratio prednost na 72:56, ali je Brala trojkom najavio da bi meč mogao da uđe u neizvenu završnicu.

Tako je i nastavljeno, pošto su Zadrani uspeli da dođu do 74:64 na krilima Mavre, a očajan period crveno-belih „krunisao“ je Volters nesportskom linom nad Bralom. No, to je bio i prelomni trenutak meča jer je promašio oba slobodna bacanja, Mavra je napravio faul u napadu, a Simonović trojkom vratio crveno-bele na 13 poena viška. Kada je Mavrinu narednu grešku Simonović kaznio još jednom trojkom, a na to se nadovezali Holins zakucavanjem u kontri posle ukradene lopte, te Dobrić trojkom, bilo je jasno da je pitanje pobednika rešeno.

Crveno-bele je predvodio Dobrić sa 23, dok je Simonović dodao 14. Sa druge strane, Jordano je ubacio 16 a Mavra 13.

Ovom pobedom Crvena zvezda je došla do skora 17-1 i napravila novi korak ka prvom mestu po završetku ligaškog dela ABA lige, dok su Zadrani poraženi po 12. put.

Crvena zvezda – Zadar 91:69 (26:22, 25:15, 19:16, 21:16)

Hala: „Aleksandar Nikolić“, Beograd; Sudije: Ilija Belošević, Matej Špendl, Edo Javor

Crvena zvezda: Lazarević 6, Volters 7, Davidovac 8, Mitrović 8, Lazić 5, Dobrić 23, Holins 8, Simonović 14, Ivanović 5, Marković, Vajt 5, Kuzmić 2

Zadar: Karter 3, Marčinković 7, Jordano 16, Brala 7, Vuković 4, Junaković 9, Buljan 4, Mavra 13, Tompson 6

Standings provided by SofaScore LiveScore

ABA liga, 20. kolo

Subota

Igokea – Mornar 70:57

FMP – Partizan 80:86

Petak

Krka – Cibona 52:87

Split – Cedevita Olimpija 79:83

Nedelja

Budućnost – Mega 86:69

Crvena zvezda – Zadar

Ponedeljak

Borac – Studentski centar

40′ Kraj!

Pobeda Zvezde 91:69.

37′ Nova izgubljena lopta Zadra – 85:64

Čak 20 lopti izgubili su igrači Zadra, dok Zvezda posle trojki Simonovića čuva prednost, a trojkom Dobrića crveno-beli su ponovo otišli na višak od 21 poena.

34′ Zadar bio nadomak totalnog preokreta, Simonović pogodio trojke – 80:64

Zadrani su imali veliku šansu da u potpunosti anuliraju prednost crveno-belih nakon nesportske lične Voltersa, ali je Buljan promašio oba penala, potom Mavra napravio faul u napadu, u narednom napravio grešku u vođenju lopte. To je kaznio Simonović sa dve vezane trojke za povratak svog tima na 16 poena viška.

33′ Jordano pogodio trojku, Zadar na minus 10 – 74:64

Stala je Zvezda u potpunosti, Zadar prišao na deset poena minusa trojkom Jordana.

32′ Radonjić morao da traži tajm-aut – 72:61

Katastrofalno igraju crveno-beli, od rezultata 70:44 Zadar je napravio seriju 17-2, pa je trener Zvezde bio prinuđen da zatraži minut odmora.

30′ Zadrani serijom smanjili prednost Zvezde – 70:53

Devet vezanih poena gostiju, prednjačio je Mavra sa pet poena, a na kraju treće deonice crveno-beli imaju 17 poena viška.

26′ Dobrić ponovo precizan za tri – 70:44

Bilo je potrebno igračima Zvezde da uhvate ritam, ali kad jesu, više nije bilo povratka za goste. Novom trojkom Ognjen Dobrić je povećao seriju na 11 vezanih poena, a potom je dodao i dva penala za 13 uzastopnih poena crveno-belih.

25′ Crveno-beli na +21 – 65:44

Nakon trojke Dobrića precizan je bio Mitrović u kontri, da bi Lazić trojkom zaokružio seriju od osam vezanih poena za višak od 21 poena.

Foto: Marko Djokovic/Starsport

24′ Luda trojka Junakovića, uzvratio Dobrić – 62:44

Košarkaš Zadra je bio precizan nakon serije driblinga sa osam metara, ali je već u narednom napadu uzvratio Dobrić.

23′ Novo zakucavanje Tompsona – 57:41

Loš napad Zvezde, presečen pas Dobrića i lagana egzekucija Tompsona.

22′ Prednost Zvezde nastavila da raste – 56:39

Pogodio je Dobrić za tri, nadovezao se Lazić košem iz reketa, pa su crveno-beli stigli do viška od 19 razlike, pre nego što je Tompson zakucao za minus od 17 poena.

Foto: Marko Djokovic/Starsport

20′ Dve vezane trojke Simonovića, Zvezda na +15 – 51:37

Zadrani su osetno pali u igri, počeli da prave greške, sa druge strane razigrao se Marko Simonović koji je pogodio dve trojke, a pored toga imao i atraktivan pokušaj zakucavanja. Na kraju prvog poluvremena, crveno-belii imaju 14 poena viška.

17′ Odličan potez Kuzmića, trojka Zadrana – 39:34

Centar Zvezde je majstorski zaustavio pokušaj Vukovića da zakuca, ali je Mavra u nastavku akcije pogodio za tri.

15′ Davidovac vezao četiri poena, Zvezda se odlepila – 37:31

Marković je još jednom odlično pronašao Davidovca a on položio bez odbrane, pa su gosti bili prinuđeni da zatraže tajm-aut. No, odmah potom Davidovac je stigao do šestog vezanog poena nakon lošeg šuta Brale i lepe asistencije Kuzmića.

14′ Mitrović odličan, Zadrani se ne predaju – 35:31

Zvezda igra bez fokusa, to Zadrani koriste kad se ukaže prilika. Ipak, evidentna je razlika u kvalitetu, pošto je Mitrović doneo svom timu prednost od dva poena, a nadovezao se Davidovac posle lepe asistencije Markovića.

13′ Zvezda u seriji grešaka, Volters trojkom vratio vođstvo – 31:29

Brala je nakon lošeg napada Zvezde sjajno realizovao kontru, ali je usledila trojka Voltersa.

12′ Junaković precizan tri puta sa penala – 28:27

Fauliran je pri šutu za tri, pogodio sve.

10′ Holins i Dobrić doneli preokret, Lazarevć snažno zakucao za +4 – 24:20

Holins je prvo promašio, ali je potom „ispravio“ svoj promašaj nakon skoka u napadu, da bi potom Dobrić pogodio trojku kojom su crveno-beli otišli na tri poena viška. Potom je i Lazarević zakucao, da bi nakon poena Jordana Mitrović postavio konačan rezultat prve četvrtine.

8′ Kontra-ritam Ivanovića, nova trojka Jordana – 17:14

Ivanović je prvo izblokiran pri šutu, potom je Jordano pogodio trojku da bi bivši organizator igre Budućnosti napravio faul u napadu.

7′ Atraktivno zakucavanje Dobrića nakon prelepe akcije crveno-belih – 17:11

Ivanović je poslao dugu loptu preko celog terena, Lazarević je uspeo da je u skoku vrati pravo u ruke Dobrića koji je to iskoristio i zakucao.

6′ Dobrić realizovao kontru, Zadar odgovorio trojkom – 13:11

Odlična odbrana Zvezde donela je kontru crveno-belima koju je Dobrić sjajno realizovao pogotkom na „drugi obruč“, ali je u narednom napadu Junaković trojkom smanjio rezultat na dva poena razlike.

4′ Karter primakao Zadrane – 10:8

Od ukupno 18 poena čak 15 je došlo nakon šuta za tri poena, a drugu za Zadrane pogodio je Karter.

3′ I Volters pogodio za tri – 10:5

Treća trojka izabranika Dejana Radonjića.

2′ Druga trojka Zvezde, i Vajt se upisao – 7:3

Nakon Holinsa, precizan je bio i Vajt, crveno-beli su se odlepili.

1′ Zadar počeo trojkom, Zvezda odgovorila uz pride faul – 4:3

Prvo je Jordano pogodio za tri poena, ali je već u narednom napadu odgovorio Holins i to uz prekršaj, pa su crveno-beli gotovo momentalno došli do preokreta.

Dobro došli na prenos meča 20. kola ABA lige između Crvene zvezde i Zadra na portalu Nova.rs!

BONUS VIDEO Žestok doček navijača Crvene zvezde za Sašu Obradovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar