Košarkaši Srbije poraženi su od Belgije sa 74:73 i kao trećeplasirani su prošli u narednu fazu kvalifikacija za Mundobasket.

Kako ćemo do Mundobasketa naredne godine, teško je reći, još je teže videti kako će to naš nacionalni tim da izvede posle dva poraza od Belgije i jednog od Letonije.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbiji slede mečevi sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom, a potrebno joj je pet, ili svih šest trijumfa da bi otišla na Svetsko prvenstvo.

Rečju, mnogo i za sada put ka Mundobasketu deluje užasno teško, mada ne i beznadežno.

Naročito kada se zna da je Srbija u Nišu, u jednom tvrdom meču, imala komotnih deset poena prednosti u poslednjoj četvrtini.

I sve to je prokockano za oko dva i po minuta. Da se ovakve greške ne bi ponavljale, pa i ovakvi ishodi, nije zgoreg pogledati šta se tačno dešavalo na parketu.

U trenutku kada je Srbija trojkom Dejana Davidovca otišla na 68:57 i došla do najveće prednosti u meču, sve je delovalo da je kako treba.

Do kraja je u tim momentima ostalo šest minuta i 52 sekunde. I tu je nešto „kvrcnulo“.

Dvadesetak sekundi kasnije Ismael Bako je zakucao, drugi put za minut, minut i po. Ako to nije bilo poziv na alarm, onda je i treće zakucavanje Bakoa trebalo da bude.

Visoki igrač Belgije se „šetao“ po reketu, a prednost od 11 poena svela se na 68:61, odnosno sedam. Do kraja pet i po minuta.

Ognjen Jaramaz je nakratko ugasio požar dobrim prodorom i košem uz faul. Činilo se da je na četiri minuta i 53 sekunde pre kraja, meč rešen.

A onda kreće pakao. Maksim de Zeuv krade loptu, Hans Vanvajn polaže u obruč, Boriša Simanić na drugoj strani promašuje trojku, De Zeuv to kažnjava baš trojkom.

Začas, Belgija je prišla na 71:66. Da to ne bude sve, pobrinuo se i Emanuel Lekom, koji je preuzeo „uzde“ u svoje ruke.

I on je dao trojku kada je sat pokazivao 3:10 do kraja i od deset poena, došlo se do samo dva poena viška za Srbiju.

Lekom je nastavio svoju simultanku polaganjem uz faul na dva minuta i sedam sekundi pre poslednje sirene, da bi 39 sekundi pre kraja postigao koš za pobedu.

Kao da je u njega ušao Stef Kari, nanizao je osam poslednjih poena svoje ekipe, koja je Srbiji udarila ozbiljan šamar i drastično joj otežala odlazak na Svetsko prvenstvo sledeće godine.

BONUS VIDEO: Izjava Svetislava Pešića posle meča Srbija – Belgija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare