Foto: Starsport

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić kaže da on trenutno ne može bolje u sistemu takmičenja u kakvom smo se našli.

Srbija je poražena u šestom kolu prve faze kvalifikacija za Mundobasket, od Belgije sa 74:73 u Nišu.

PROČITAJTE JOŠ:

Time je otežan put Srbije ka Mundobasketu, pošto se u narednu fazu prenose jedan trijumf i tri poraza.

Stvar je utoliko alarmantnija, što je Srbija imala 10 i 11 poena viška u četvrtoj četvrtini i prokockala je to.

„Čestitam belgijskom timu, mislim da bismo zaslužili pobedu, da smo je dobili, ali nismo. Borbom i duhom možemo da budemo zadovoljni, hteli smo da dobijemo. U nekim momentima smo bili motivisani i previše i to nas je povremeno teralo u greške, posebno u napadu. A za jednu ovako tesnu utakmicu 17 izgubljenih lopti je previše. Ne zaboravite da smo igrali protiv jednog dobrog tima koji je znao šta hoće. Dugo igra zajedno, a kad igrate tesnu utakmicu protiv takve ekipe, onda je teško i nije dovoljno dobro“, počeo je Pešić konferenciju.

Srbija se sada seli u grupu sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom, gde se mora pobediti svaki meč da bi se otišlo na Mundobasket.

„Naša situacija je bila vanredna i pre ovog prozora. Ta vanredna situacija sve nas zajedno dovodi do toga da mi moramo da znamo da samo sa dobrim pripremama možemo da kompenzujemo nedostatak uigranosti. Sve što kažem to se prebacuje na smisao traženja razloga. Mi smo u Srbiji i znamo kako gledamo na poraze. Naravno da i sada znam gde se nalazimo. Biće teško sigurno“.

Foto: fiba.basketball

„To sam rekao i pre početka prozora, da je naša situacija alarmantna i da ne možemo da računamo na sve, da ne kažem najbolje, a imamo nedovoljno vremena za bilo kakve pripreme. To se videlo večeras. Bilo je i grešaka trenera i igrača, to je sastavni deo igre. Nismo imali kontinuitet. Desilo se isto i u Rigi, igrali smo do jednog momenta, a onda smo izgubili snagu. Napravili smo mnogo izgubljenih lopti i kad igraš protiv tima kakav je Letonija, jednostavno… Da sam tako loš trener, nisam, ali uigrati jedan tim za tako kratko vreme, a igraš protiv Belgije koja je igrala na visokom nivou. Naravno, nije to Španija ili Francuska“, svestan je Pešić.

Nije siguran kako će srpski tim dalje, ali je svestan da će morati da se „zbiju redovi“.

„Ostaje nam da vidimo kako ćemo dalje. Kako ćemo dalje, videćemo. Moraćemo svi zajedno da razmislimo. I ovi koji su ovde i oni koji nisu. Ne možemo da izađemo samo zbog toga što smo Srbija i vi ste videli sa kakvim samopouzdanjem su Belgijanci igrali večeras protiv nas. Nisu se uzbudili nijednog trenutka, bez obzira na našu želju koje nije manjkalo. Potrebno je nešto više od želje. Nadam se da ćemo u utakmicama koje dolaze… Svaka utakmica nam je sada kao poslednja i treba da je dobijemo. Imaćemo više da radimo i da se pripremimo za te dve utakmice u poslednjoj nedelji avgusta“, objašnjava Pešić.

Foto: fiba.basketball

Utakmica u „Čairu“ je trebalo da bude odigrana u nedelju, ali je zbog nestanka struje u dvorani odigrana dan kasnije.

„Sigurno je uticalo i na njih kao i na nas. Ne bih previše se okretao na to. Uslovi kako za nas tako i za Belgiju. Mi smo imali druge probleme, bilo je smrtnih slučajeva u porodici jednog dečka koji je morao sinoć da ide na sahranu, ostao je čitav dan, došao je na utakmicu. Znate kako, sve to… Bilo je problema, povreda, jednog, drugog igrača, ali to je sastavni deo kvalifikacija. Tu ne tražimo uzroke. Njih tražimo u onome što sam unapred rekao – a to je da znamo da se svuda igra košarka i da moramo bolje da se pripremamo za svakog. Da shvatimo da ne možemo da potcenjujemo nijednu reprezentaciju. To je tako“, veli selektor.

Označio je potom i uzroke poraza, iako je Srbija imala 71:61 pred samu završnicu meča.

„Nismo donosili najbolje odluke, malo smo ušli u neke greške, kažem, iz prevelike želje da što pre završimo utakmicu. Pre svega u napadu. Oni su nas napali, mali plejmejker i centar, njihova dva najbolja igrača u pik end rolu, to je bilo dosta dobro. U jednom momentu smo to dobro branili. Kad smo pali, oni su nam dali jeftine koševe koji su ih vratili u igru. Previše smo želeli to da završimo. Možda je trebalo da i ja više uzimam odgovornost i pozivam napad, da tražim da košarkaši odigraju nešto drugo, ali to je to, šta da radim“.

Foto: fiba.basketball

Na kraju, selektor je ukazao na ono što smo svi znali odavno – da nismo više najbolji na svetu, posebno kad nemamo na raspolaganju najbolje igrače.

„Znate kako. Nikad nije dobro kad se izgubi, niko ne voli da izgubi. U Srbiji se malo ‘puvamo’ i mislimo da smo najbolji na svetu, ali nismo. Moramo da budemo svesni naših mogućnosti i kažem, isto da svi, i ovi igrači koji su ovde i oni koji nisu – treba da znaju da mi igramo sa ekipama koje imaju ogromno iskustvo. Nemaju kvalitet i NBA igrače, nemaju možda ni igrače u evropskoj ligi, ali su svi po Francuskoj, Španiji, Manresi, Saragosi, dobri igrači stavljeni u jedan sistem i ovakav format takmičenja, kvalifikacije. Mi to uzimamo kao nešto što moramo da igramo, a oni kao najvažniji deo takmičenja. To su dva različita prilaza. Naravno, da završim, nikad nije dobro kad se izgubi. Bolje je kad se pobedi pa se iz toga izvuku određene lekcije, ali ovaj poraz je jedan znak da mi moramo svi da se zbijemo i da ako želimo da imamo reprezentaciju koja postiže očekivane rezultate. Rezultati se ne postižu na ovaj način, to je moje mišljenje. Ja ne mogu bolje od ovoga“, zaključio je Svetislav Pešić.

BONUS VIDEO: Najboljih 10 blokada u sezoni Evrolige 2021/2022

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare