Foto: fiba.basketball

Košarkaši Srbije poraženi su od Belgije u poslednjem meču prve faze kvalifikacija za Mundobasket 2023 sa 74:73.

Meč je rešen u neverovatno napetoj završnici četvrte četvrtine, gde je Emanuel Lekom uništio tim Srbije svojom serijom poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Neoprostivo je kako je tim Svetislava Pešića u poslednjih pet minuta olako prosuo 11 razlike, stečenih uz veliku muku, tim pre što tokom čitavog meča nije bio jasan kriterijum suđenja.

Srbiji je ovime otežan put ka Mundobasketu, pošto se sada ukrštamo sa Velikom Britanijom, Grčkom i Turskom. „Orlovima“ treba ili pet, ili maksimalnih šest pobeda da bi na Svetsko prvenstvo otišli, jer iz ove faze nose skor 1-3, pošto su jedini trijumf upisali protiv Letonije, a oba puta su izgubili od Belgijanaca i nedavno od Letonaca u Rigi.

„Orlovi“ su od 19 časova u ponedeljak nastavili tamo gde su stali u nedelju pošto u niškoj hali nije bilo struje.

Svetlo je dan kasnije ugasila Belgija, čiji su Ismael Bako i spomenuti Lekom bili najefikasniji sa 17, odnosno 16 poena. Retin Obasohan je takođe imao 16, a svi ostali su imali manje.

U timu Srbije se istakao Vanja Marinković sa 14 poena, Nemanja Bjelica je dodao 12, Aleksa Avramović 11, a Ognjen Jaramaz devet uz četiri asistencije.

A stalo se kod slobodnih bacanja Nemanje Bjelice pri rezultatu 3:6 za Belgiju.

Raspoloženije su krenuli igrači Svetislava Pešića u nastavku, posebno Vanja Marinković, koji je u trku dao dve trojke u prvoj četvrtini.

Srbija je u tih prvih deset minuta „prodala“ četiri lopte, a Belgijanci su pogodili isto toliko trojki iz devet pokušaja i šutem spolja su držali konstantan priključak i u pojedinim momentima prestizali Srbiju.

U reketu je Boban Marjanović delovao previše snažno za rivale, ali je bilo evidentno da Srbiji fali bolji skok, veće angažovanje igrača u kretanju bez lopte i posebno u odbrani.

Foto: fiba.basketball

Tu su Belgijanci u prvih deset minuta ubacili pet od osam šuteva, pa nije čudo što su taj deo igre rešili u svoju korist, trojkom Aleksandra Libera za 23:21.

Najveće probleme pravio je u tom delu igre i Retin Obasohan, koji je već imao deset poena.

Nastavio je u sličnom ritmu i u drugoj četvrtini, kada su igrači Srbije više gubili loptu.

Imali su i jedan dobar period igre, zahvaljujući Boriši Simaniću, a baš u drugoj četvrtini smo videli i nešto tenzije na terenu.

Foto: fiba.basketball

Simanić je pogodio za dva, pa za tri poena, Dušan Ristić se priključio i Srbija je serijom 6:0, otišla na 31:26.

Nije iskoristila momentum, Ismael Bako je prekinuo seriju sa linije za slobodna bacanja, usledilo je nekoliko grešaka i loših šuteva našeg tima, a Svetislav Pešić je zbog napuštanja trenerskog prostora dobio tehničku grešku.

Boban Marjanović je oštećen za faul na šutu, pa je Belgija uhvatila priključak, preokrenula u poslednjih minut i po, pa je Bjelica sa penala doneo egal Srbiji 38:38.

Treća četvrtina je počela poenima iz lepog prodora Jaramaza, a Bjelica se nadovezao trojkom iz ugla za 43:40.

Foto: fiba.basketball

Belgija je to anulirala, usledilo je nekoliko veoma loših napada na obe strane, pre nego je Marinković preko ruke ubacio trojku.

Sudije su i u ovom periodu nagovestile da će puštati grublju igru Belgije, pa je bilo neobično što je Dangubić dobio faul za slobodna bacanja u prodoru sredinom trećeg perioda.

Tada se aktivirao Vanja Marinković. Ubacio je trojku, onda je ukrao loptu i iznudio faul i em je doneo svom timu +6, em je podigao nivo energije.

Sudije su ga brzo „ugasile“ čudnim faulom, dok je Žan Salumu profitirao i održavao priključak Belgije.

Foto: Starsport

Aleksa Avramović je do kraja treće četvrtine pogodio tešku trojku, igrao je čvrstu odbranu.

Spolja je bitan šut dao i Dejan Todorović za +7, da bi Avramović polaganjem okončao četvrtinu sa 60:53 u korist srpskog tima.

U četvrtoj su se na šutu za tri poena opet pojavili Todorović i Davidovac.

Napadu Srbije je falilo strpljenja, bilo je i tu grešaka, poput lopte u nogu, tri sekunde u reketu za Marjanovića, ali bilo je i onih dobrih.

Foto: fiba.basketball

Davidovac je trojkom doneo Srbiji maksimalnih +11 pri rezultatu 68:57, a Belgiju je zakucavanjima u tim momentima držao Ismael Bako.

A onda su krenule i trojke… Bako je nanizao nekoliko koševa, Lekom je ubrzo preuzeo stvar u svoje ruke.

Hans Vanvajn je pogodio za dva i pokrenuo seriju Belgije na četiri i po minuta pre kraja. De Zeuv je ubacio trojku, odmah za njim i Lekom i tri minuta pre kraja bilo je samo 71:69 za Srbiju.

Da tu ne bude kraj mukama, pobrinuo se opet Lekom. Dao je koš uz faul iz prodora, a Belgija je za dva i po minuta potpuno preokrenula sve na terenu i povela 72:71.

Ognjen Jaramaz je nakratko vratio nadu da se do pobede ipak može, pogodio je dva od tri penala posle faula na šutu za tri poena.

Ipak, Lekom je još jednom uspeo da probije odbranu srpskog tima i da izbori veliki trijumf, pošto „orlovi“ u poslednjem napadu nisu mogli da pogode šutem Marinkovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Srbija – Belgija 73:74 (21:23, 17:15, 22:15, 13:21)

Dvorana: Čair, Niš; Sudije: Johan Roso (Francuska), Tomas Bisel (Francuska), Peter Prakš (Mađarska);

Srbija: Bjelica, Dangubić, Jaramaz, Marinković, Marjanović, Avramović, Davidovac, Petrušev, Ristić, Simanić, Todorović, Uskoković;

Belgija: Bako, Lekom, Obasohan, Salumu, Vanvijn, Bratanović, De Zeuv, Libert, Švarc, Seron, Tumba, Vanderhagen;

Srbija - Belgija 73:74