Foto:shutterstock; promo logo KLS

Uskoro će biti pokrenuti postupci protiv novih igrača, međusobno su se dogovarali

Skandal neviđenih razmera trese srpsku košarku i naš trofejni sport vodi veliku borbu da se što pre očisti od prljavština koje su ga zadesile.

Razne mahinacije nisu strane, ali ovo što se dešava je zaista nezapamćeno – košarkaši su se, navodno, međusobno dogovarali kako da nameste utakmice i tako bacili veliku mrlju na utakmice Košarkaške lige Srbije i igru pod obručima u našoj zemlji.

KLS je 29. juna sama objavila kako je FIBA pokrenula istragu zbog umešanosti određenih igrača u nameštanje utakmica, a saopštenje je potpisao direktor takmičenja Aleksandar Grujin, s jasnom željom da srpsku košarku zajedno sa FIBA očiste od neregularnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Tada je Nova.rs pisala da se protiv dvojice košarkaša vode postupci zbog sumnje da su učestvovali u nameštanju utakmica, kao i da klubovi nisu pod istragom FIBA povodom ovog slučaja.

Takođe smo, prema nezvaničnim saznanjima našeg portala, pisali da se već ove nedelje očekuju nove istrage protiv još igrača, i nove informacije do kojih je Nova.rs došla govore da je u pitanju ne više od 10 novih slučajeva.

Izvori bliski KLS navode da će u narednim danima, do kraja ove, ili početkom sledeće nedelje, biti pokrenuti postupci protiv najverovatnije petorice igrača.

Nije isključeno da ih bude i više, ali za sada ne bi trebalo da bude više od 10 novih slučajeva koje će FIBA pokrenuti narednih dana, zbog sumnji da su umešani u nameštanje mečeva.

Prema nezvaničnim informacijama našeg portala, FIBA je formirala predmete na osnovu poruka koje su igrači razmenjivali međusobom i tako praktično dogovarali nameštanja utakmica, odnosno njenih određenih delova, i na tome zarađivali putem kladionica.

KLS je rešena da pokaže nultu toleranciju prema pomenutim neregularnostima, te da zajedno sa FIBA očisti srpsku košarku. Takođe se ističe i da će imena igrača umešanih u nameštanje utakmica biće objavljena tek po okončanju postupaka i zajedničke istrage.

Nova.rs saznaje i da nisu isključena ni hapšenja igrača zbog sumnje da su umešani u nameštanje utakmica, ali to će biti moguće tek po okončanju istraga i nakon što FIBA zatvori svoje predmete. Veruje se i da sankcije FIBA neće biti jedine, niti krajnje, a navodno već postoje određene krivične prijave od još pre tri godine za neke sumnjive košarkaške utakmice u Srbiji.

Foto: KLS

„S obzirom na to da su disciplinski postupci još uvek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama. Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima. Kroz FIBA SWISH program, gde FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke. Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave. KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja“, pisalo je, između ostalog, u saopštenju KLS koje je potpisao direktor takmičenja Aleksandar Grujin.

Zbog svega navedenog izvesno je i da će se policija pozabaviti ovim slučajevima kada FIBA bude završila, te nas u srpskoj košarci očekuje vruće i burno leto.

BONUS VIDEO Da li su nameštene košarkaške utakmice u Srbiji?