Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT; promo logo KLS

Nova.rs otkriva protiv koliko košarkaša se vode postupci od strane FIBA, zbog sumnje da su umešani u nameštanje mečeva Košarkaške lige Srbije

Sezona se završila i zavesa je spuštena, a prašina je odjednom podignuta do plafona.

Košarkaška liga Srbije objavila je kako je FIBA pokrenula istragu zbog umešanosti određenih igrača u nameštanje utakmica.

Zanimljivo da je informaciju plasirao sam KLS, saopštenje je potpisao direktor takmičenja Aleksandar Grujin, s jasnom željom da srpsku košarku zajedno sa FIBA očiste od neregularnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Nova.rs je došla do informacija da se u ovom trenutku protiv dvojice igrača vode postupci zbog sumnje da su učestvovali u nameštanju utakmica.

Prema saznanjima našeg portala, klubovi nisu pod istragom FIBA povodom ovog slučaja.

KLS je rešena da pokaže nultu toleranciju prema pomenutim neregularnostima, te da zajedno sa FIBA očisti srpsku košarku.

Kako saznajemo, prilično je izvesno da su igrači pod istragom učestvovali u nečasnim radnjama, i njihova imena će biti otkrivena kada postupci budu okončani.

Treba istaći i da se FIBA obratila KLS za pomoć ovim povodom, a da je domaće takmičenje sa velikom željom prihvatilo da se intenzivno radi na tome da se reši veliki problem.

Skandal potresa srpsku košarku: Igrači nameštali mečeve, FIBA pokrenula istragu

„Obaveštavamo javnost da KLS aktivno sarađuje sa FIBA kako bi se disciplinski postupci rešili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadalje obezbedio integritet takmičenja. S obzirom na to da su disciplinski postupci još uvek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama.

Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima. Kroz FIBA SWISH program, gde FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke.

Aleksandar Grujin, direktor KLS; Foto: KLS

KSS je ušao u SWISH program 2022. godine, te je imenovao nezavisnu osobu nadležnu za integritet takmičenja koja zajedno sa FIBA sprovodi istrage i preduzima korake koji imaju za cilj otkrivanje manipulativnih radnji. Jedan od osnovnih postulata SWISH programa je ispravna implementacija FIBA etičkog kodeksa integriteta na nacionalnom nivou kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih lica koja su uključena u košarkaška takmičenja, te upravljanje nacionalnom platformom za prijavljivanje kršenja etičkog kodeksa, koje sprovodi osoba nadležna za integritet takmičenja.

Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave. KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja“, piše u saopštenju KLS koje je potpisao direktor takmičenja Aleksandar Grujin.

BONUS VIDEO Slavlje košarkaša Zvezde, svi utrčali na parket u Pioniru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar