Foto: Youtube screenshot/ CNBC Television

Ne postoji ništa obično, ni prosečno u životu Šekila O'Nila. Legendarni košarkaš je pokazao da je talentovan i za druge životne sfere, ali je pravi genijalac kada je u pitanju ulaganje novca.

Doduše, nije oduvek bilo tako. Agenti igračima koji dođu u NBA ligu često govore da će prva tri miliona „otići niz vodu i da ih igrači neće ni primetiti“, a upravo to se desilo i Šeku.

PROČITAJTE JOŠ

“Posle potpisa sam kupio nekoliko skupocenih automobila, nakita, svašta sam kupovao, trošio sam toliko puno para da su me iz banke nazvali i rekli mi da će me to uništiti ako nastavim da trošim toliko novca”, izjavio je Šekil O’Nil u emisiji “Shark Tank”, a zatim je nastavio.

“Potrošio sam milion dolara od prve plate za samo sat vremena. Čovek iz banke me upozorio da ne trošim toliko jer nisam računao na porez i slične stvari”, iskren je čuveni centar Los Anđeles Lejkersa.

Ipak, kako su godine prolazile Šek je postajao sve mudriji, a njegovi investicioni potezi učinili su da ogromnu svotu novca zaradi kroz ulaganja.

Tokom karijere je zaradio oko 300 miliona dolara, a njegovo bogatstvo se neprestano uvećava, u 2020. se procenjuje da je bio težak 400 miliona.

Foto: REUTERS/David Butler/Guliver

I dok većina NBA košarkaša bankrotira dve do pet godina nakon završene karijere Šekil nastavlja da se bogati kupujući nekretnine.

„Čuo sam kada je Džef Bezos jednom prilikom rekao da on pravi investicije na osnovu toga da li će promeniti ljudima živote i kada samo počeo da primenjujem tu strategiju, mislim da sam četiri puta uvećao svoju vrednost“, rekao je jednom prilikom Šek za „Vol Strit džurnal“.

Ovaj uvid mu je omogućio da prepozna neke kompanije kao sjajne i pre nego što su postali multimilijarderski igrači. Da, Šek je uložio i u Gugl i u Epl, dva najveća igrača na ekonomskom tržištu trenutno. Uz to ima akcije Vitaminvotera, Ringa i Lifta…

Ukoliko pitate O’Nila on će tvrditi da je za sve u pitanju sreća, ali se podsetio famozne 2002. godine kada je uz treću uzastopnu titula sa Los Anđeles Lejkersima i kupio akcije u Guglu.

„Ušao sam u Gugl sasvim slučajno. Bio sam u restoranu i igrao sam se sa decom (deca poznatog bogataša kog je Šek odbio da identifikuje prim. aut.) Rekao mi ‘Šek, sviđaš mi se, imam nešto za tebe. I tada sam ja pogledao ponudu.“

I ranije je Šek čuo za Gugl, a shvatio je da je pretraživanje pojmova zapravo budućnost. Nešto kasnije je upoznao i Rona Konveja, koji je bio pionir ulagaća u Silicijumsku dolinu, koji je prepoznao rast Pejpala, Tvitera, Dropboksa, Erbnb, ali i Gugla.

Dve godine nakon što je Šek kupio akcije, čitav svet informatike je sa nestprljenjem pratio lansiranje Gugla koji je 19. avgusta 2004. postao javan, a deonice su skočile 18 odsto prvog dana!

Do kraja te decenije je odnos uloženog i dobijenog bio 1:15, a Šek je tada postavio način poslovanja jer je kao poznata ličnost od drugih poznatih ljudi mogao da sazna nešto više o kompanijama pre njihovog naglog rasta.

„Kada su mi predstavili Gugl, znao sam da će biti hit. Jedino žalim što nisam kupio više akcija“, rekao je godinama kasnije Šek.

Ukoliko vam je ime kompanije Ring bilo odnekud poznato, to je ista ona kompaniju koju je Amazon (čiji je vlasnik Džef Bezos) platio milijardu dolara pre nekoliko godina. Dve kompanije su uradile niz kućnih aparata koje je kontrolisala čuvena Aleksa.

Tokom 1996. godine je imao na stolu ponudu da investira u firmu koja je trebalo da postane glavni takmac Amazonu – Big.com. Na razgovor ga je pozvao vlasnik Bil Gros, koji je već posedovao URL.

Ipak, tada je Šek navodno tražio čak 20 miliona dolara u kešu da bi postao deo kompanije. To mu je Gros ponudio u akcijama, ali je tadašnji centar odbio.

Želeo je da tako naplati svoju ulogu van terena u momentima kada ga Lejkersi nisu plaćali dovoljno. Naučio je Šek iz tog iskustva pa je kasnije govorio „kada si mlađi, želiš da sve bude u kešu“.

Ima i sopstvenu seriju dečiju knjiga u kojima je glavni lik Šek.

Njegov prvi rep album je imao preko milion prodatih primeraka i dobio platinasti status.

Ušao je u biznis sa brzom hranom, teretanama i perionicama automobila. U jednom momentu je imao čak 155 restorana „Fajv Gajs“, 150 autoperionica i više od 40 teretana.
Danas poseduje osam „Papa Džon“ prodavnica i njihov je najpoznatiji ambasador. Jednom je odbio Starbaks jer mu nije delovalo dovoljno zabavno.

Neobično je videti da profesionalni sportista toliko pažnje ulaže u praćenje ekonomskih kretanja, ali „Dizel“ nije nimalo običan košarkaš.

Ne samo da je deo Kuće slavnih, već će ostati upamćeno da je bio i holivudski glumac (Kazam), pevač, biznismen, filmski producent, scenarista, sportski komentator i analitičar, reper, trgovac nekretninama i čak zamenik šerifa. Koliko talenta može da poseduje jedan čovek?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar