sagadin
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Penzionisani košarkaški stručnjak Zmago Sagadin pričao je o brojnim zanimljivostima, "srpskom klanu" koji je zaustavio Olimpijin pohod na evropsku krunu, ali i o Redžiju Frimenu i periodu u Crvenoj zvezdi.

Nekadašnji trener Crvene zvezde prisetio se 1997. godine u intervjuu za slovenački „siol.net”.

Tada je Olimpija poražena u polufinalu Evrolige od Olimpijakosa, a Sagadin je označio da je grčkog velikana do evropskog trona predvodio – „srpski klan“.

PROČITAJTE JOŠ

„Na drugoj strani je na klupi bio Dušan Ivković, a na tribinama Borislav Stanković kao generalni sekretar FIBA. Taj srpski klan je želeo da Olimpijakos osvoji Evroligu i uspeli su u tome“, ispričao je Sagadin i dodao:

„Možda sam na toj utakmici, baš zbog toga, preterano gubio živce. Nažalost, to su bila vremena u kojima je mnogo toga bilo unapred delegirano, što je i bio jedan od razloga za raskol u evropskoj klupskoj košarci. Mnogi nisu želeli da igraju te igrice i zbog toga je nešto kasnije nastao ULEB. Situacija je sada nešto bolja, ali raskol još nije završen”.

Sagadin je naveo i da je treće mesto u Evropi 1997. za Olimpiju bio rezultat van realnih okvira.

U istom intervjuu osvrnuo se i na opasku Redžija Frimena, koji je 67-godišnjeg Slovenca u intervjuu za „Maksbet sport“ označio kao jednog od „najgorih trenera sa kojim je sarađivao“. Njih dvojica su bila u Zvezdi u sezoni 2004-2005.

„Frimen je bio izuzetan talenat. Pratio sam njegov put i bio u stalnom kontaktu sa njegovim agentom, a kad su ga ponudili Crvenoj zvezdi, nisam bio siguran da je on pravi igrač za taj sistem. Smatrao sam da neće izdržati petočasovni trenažni dril. I nije ga izdržao, što je i bio razlog zašto je beogradski klub raskinuo ugovor s njim. Čak ni njegov život nije bio sportski, konkretno, bilo je previše noćnog života. Jutarnji trening je ubica za nekog ko ne spava bar osam sati. Sistem ga je eliminisao, a ne ja“, objasnio je Sagadin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar