Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Možda tokom sezone mnogi nisu želeli da priznaju, ali je srpski košarkaš uspeo da svim "nevernim Tomama" promeni mišljenje, pa se sada gotovo u glas čuje - Nikola Jokić je MVP.

Promenio se narativ koji je od početka sezone favorizovao Lebrona Džejmsa i Džoela Embida, koji su su se smenjivali na mestu prvog favorita za osvajanje nagrade najkorisnijeg igrača lige.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi će reći da se sve promenilo u trenutku kada su se dva velika rivala Jokića povredila, ali je objektivno upravo Jokić imao najbolju sezonu. Izgradio je ime igrača koji rešava utakmice, postao plejmejker u telu centra, a onda i „jeftinim trikom“ kupio sve ostale. Počeo je da zakucava, jako, atraktivno, pa se sada piše i o njegovoj dominaciji na obruču, a ne samo o tripl-dablovima koji za njega nisu ništa novo.

I kako se polako menjala slika u javnosti, tako su isplivali rekordi koje bi Jokić mogao da sruši ovom nagradom.

Može da postane prvi centar koji je osvojio prestižnu nagradu još od Šekila O’Nila 2000. godine i to u eri „small ball“, kada se više nego ikada šutiraju trojke.

Srbin bi mogao da postane MVP koji je biran sa najniže pozicije na NBA draftu, jer je u Denver stigao iz druge runde, sa 41. mesta!

Još jedan parametar koji se često gleda je kako je jedan igrač promenio igru, a u slučaju Jokića tih izmena ima na pretek. Igrao je čak i na poziciji plejmejkera, pisao lude brojke, uz sve to ima fantastične procente šuta (51,4 iz igre). Zamerali su mu da ne igra odbranu, a on je predvodio ligu po broju ukradenih lopti (sada mu nedostaju četiri da ima najviše u ligi)…

Nosio je Denver čak i kada nije imao adekvatnu podršku saigrača, a čitav narativ se promenio i kada je u Kolorado stigao Eron Gordon. Koliko je Nikola bitan u Denveru svedoči da kada on ne igra Denver ima najgori napad u ligi sa 102,9 poena na 100 poseda, a sa njim to raste do čak 120,6. Da li treba nešto više reći o uticaju na tim?

Po mnogim ocenama Denver ima najkompletniju startnu petorku i ligi, a u aprilu treba da odigraju još 15 mečeva (pobeda protiv Klipersa prvog dana ) i sasvim je realno da zbog nešto lakšeg rasporeda imaju skor od 13 pobeda i dva poraza. Time bi sebi trasirali mesto u Top dva ili tri tima Zapadne konferencije, pa bi svaka pa i najmanja mrlja na MVP sezonu Jokića zaista i nestala. Kada se zna da je tokom marta

Sve napredne statistike idu u prilog našem asu (Win shares, Win Shares na 48 minuta, VORP, Offensive Box Plus/Minus), prvi je po broju ubačenih šuteva iz igre, a drugi po broju odigranih minuta od svih igrača…

Novinar „The Athletic“ Zak Harper ocenio je Jokića kao „najbolje oružje u ligi“, isti novinar koji je od početka sezone često zapostavljao Jokića na vrhu. Promenio je mišljenje svih srpski centar u trenutku, a kako i ne bi kada prosečno beleži 26,8 poena, 11,1 skokova, 8,5 asistencija i ima „true shooting“ procenat od 64,9. Ukoliko zadrži ove brojke postao bi prvi u istoriji koji je ovako završio sezonu!

Kontinuitet, vrhunski potezi, nestvarne brojke, mentalitet „alfe“ i činjenica da rešava utakmice dovele su Jokića nadomak MVP nagrade.

Uspeo je Jokić da ubedi sve da trenutno košarku igra najbolje na svetu, a ostalo mu je još samo krunisanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar