Radovan Bata Radović
Radovan Bata Radović; Foto: KK Partizan

Nekadašnji košarkaš, a potom i trener Partizana, reprezentativac SFR Jugoslavije i nosilac zastave SFRJ na Olimpijskim igrama 1960. preminuo je u četvrtak u Beogradu.

Bata Radović je rođen 1936. godine. Karijeru je počeo u OKK Beogradu, a za Partizan je igrao od 1957. do 1968. godine. Odigrao je 216 utakmica, postigavši 4.188 poena, ili sjajnih 19,4 po utakmici.

PROČITAJTE JOŠ

Iako nije bio izrazito visok igrao je na poziciji centra i važio je za odličnog košgetera i još boljeg skakača. Kažu da nikada nije izgubio podbacivanje na početku utakmice. U derbijima protiv velikog rivala Crvene zvezde redovno je bio najbolji u Partizanu a četri puta je postigao 30 i više poena. Godinama je, zajedno sa Milošem-Miškom Bojovićem, bio duša Partizana.

Odlični košgeter se redovno nalazio u vrhu liste najboljih strelaca šampionata Jugoslavije. Za 11 sezona u Partizanu, dva puta je bio drugi na listi strelaca domaće Lige, a nikada nije zauzeo niže od četvrtog mesta. Kao veliki navijač Partizana, u crno-belu porodicu stigao je 1956. iz OKK Beograda i iste te godine postao je i reprezentativac. Za reprezentaciju je nastupao sve do 1963, a bio je učesnik Olimpijskih igara u Rimu 1960, gde je i nosio zastavu SFRJ na otvaranju Igara.

U dresu reprezentacije SFRJ, osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 1961. godine. Beogradu 1961. Prvenstvo se igralo na Beogradskom sajmu, a Bata je osvojivši sa drugovima srebrnu medalju za Jugoslaviju, već tada sebe upisao u besmrtnike, jer je to bila prva medalja za jugoslovensku košarku. Na Mediteranskim igrama u Italiji, u Napulju 1963, kao kapiten predvodio je reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila bronzanu medalju. Od reprezentacije se oprostio 23. septembra 1965. utakmicom protiv reprezentacije Maroka. Za njim je ostalo 66 mečeva u plavom dresu (47 pobeda), 379 poena i mnogo skokova. Šest puta je igrao i za B reperezntaciju za koju je dao 59 poena.

Od 1969. do 1971. godine, Radovan Bata Radović je bio trener KK Partizan.

Vreme i mesto sahrane Bate Radovića biće objavljeni naknadno.

BONUS VIDEO Vatromet iznad stadiona Partizana 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar