Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Atlanta je odlučila da ove sezone rekonstruiše tim, dovedeno je pet novih igrača koji odgovaraju prvog zvezdi Treju Jangu, a među njima je veliku ulogu dobio Bogdan Bogdanović.

Na prva tri meča je Atlanta već bolje iskoristila Bogdanovića nego što su to radili Sakramento Kingsi tokom tri sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Dolaskom Srbina je tim dobio dodatnu širinu u napadu, a on dobio jasnu ulogu – šutiraj, šutiraj, šutiraj. Bogdanović, koji je sa 198 centimetara, jedna od viših dvojki (čak ga u NBA ligi vode kao nisko krilo) sada svoju kretnju bez lopte može da koristi savršeno.

U prva tri susreta je imao gotovo istovetne brojke koje je imao dok je bio u Kaliforniji sa tek nešto većom minutažom. Ipak, ovo je samo početak, novi tim treba da se uigra, a brojke našeg asa bi mogle da idu samo gore.

Nije sve ni u ciframa, a deluje da se Bogdan oseća komotnije. Vidi se to po izjavama nakon susreta, poslednja govori o tome kako uči Janga da psuje na srpskom. Već ga je upoznao sa snimkom Kobija Brajanta, koji je tada od Radmanovića pokupio nekoliko sočnih izraza.

Deluje da je već pronašao tu posebnu vezu sa Jangom sa kojim je nešto kliknulo još 2019. godine na Ol-star meču igrača prve dve godine koji su bili podeljeni u Tim sveta i Tim SAD. Taj meč je bio zamišljen kao dobra zabava, a oni su se na terenu nekoliko puta dobro našalili. Smeliji bi možda i pretpostavili da će se u jednom momentu ujediniti.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Bogdanovićeva uloga će u timu verovatno biti sve veća, ali za Atlantu je bitno da se njegova minutaža sada limitira na nešto ispod 30 minuta koliko mu je bilo dovoljno da ubacuje po 13 poena (šut iz igre 40,6 odsto, za tri 37,5) uz po sedam skokova i tri asistencije na uvodna tri susreta.

MVP meča novajlija i igrača druge godine iz 2018. godine se sada oseća potpuno komotno. Njegovu napadačku raznovrsnost koristi Atlanta maksimalno, pa je Srbin zamišljen kao „skorer“. Uglavnom kada lopta dođe do Srbina, on se odmah diže na šut, a pet trojki protiv Detroita je pokazalo da će dobiti sve veća ovlašćenja.

Na konstataciju američkih novinara da je tim „kliknuo u napadu“, Bogdan ističe da će stvari tek biti bolje:

„Iskreno, još uvek se ne znamo. Tek smo četiri nedelje zajedno, rano je… Ali, pokazali smo talenat i želju da igramo zajedno. To je veoma važno da bi ostvarili nešto sjajno, gradimo nivo poverenja između nas. Sada kad vidim da smo imali 30 asistencija, a možemo da uradimo još mnogo više…“

Iako je imao nešto mršaviju drugu partiju protiv Memfis Grizlisa sa tek dva precizna šuta iz 10 pokušaja, tu smo videli novinu u igri našeg asa. Lojd Pirs, strateg „sokolova“, tražio je od Bogdana da učestvuje i u skoku, pa za sada naš as beleži duplo više uhvaćenih lopti nego u Sakramentu za četiri sezone (sedam naspram 3,3).

Znao je ponekad u Sakramentu da pokriva i poziciju broj jedan, ali sada tu ovlašćenja imaju Jang i Režon Rondo. Bogi sada to radi samo kada su obojica na odmoru. Ipak, timu sa istoka SAD doneo je i veću kreaciju, pa sada tim igra na ekstra pas. Otud i ne čudi sedam asistencija protiv Memfisa, na kom nije bio starter, a u kom je upravo on poenima i dodavanjima (sa sedam bio prvi asistent tima) pokrenuo ekipu koja je nadoknadila minus od 13 poena u poslednjih osam minuta susreta.

Bogdanović se nametnuo kao druga napadačka opcija i to je značajno veća odgornost od one u Sakramentu, gde je u timu koji je bio van plej-ofa, bio prva ili čak druga rezerva.

Postoje i neki problemi tehničke prirode, a čije bi ispravljanje moglo da unapredi tim. Za sve to je potrebno vreme:

„Teško je u ovoj situaciji sa koronavirusom. Mučim se da čujem prave stvari na treningu. Pozovu nešto, a ja na utakmici kažem nešto drugačije i saigrači me pitaju ‘šta si to pozvao’? Čujem nešto potpuno drugačije. To je takođe problem koji imamo, ali borimo se sa time i momci su spremni da se žrtvuju, a treneri rade dobru stvar. Stvorili su slogan ‘Mi’ i stvarno se sve odnosi samo na nas“, iskren je Bogdanović koji u prvi plan stavlja uspeh tima.

Rano je donositi iscrpne zaključke, ali ako se po jutru dan poznaje ovo bi mogla da bude sezona u kojoj će Bogdanović beležiti rekordne brojke. U trenutku kada se nalazi u najboljim igračkim godinama (28) dobio je ugovor iz snova, poverenje trenera i tim u kome mu je uloga jasno izražena, pa je teško videti gde su njegove granice. Ono najbolje tek dolazi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar