Foto; Starsport

Prvi večiti derbi u sezoni nije kao svaki večiti derbi. To je prvi poligon za odmeravanje snaga dva najveća srpska kluba koji vole da se mrze i takmiče na svim poljima blisko povezanim sa sportskim.

A takvih ima mnogo.

PROČITAJTE JOŠ

Ima fudbalskih i košarkaških, ima ostalih, ima ekonomskih, emotivnih, interesnih, političkih polja i svako je podjednako važno.

Dva najveća kluba u dva najveća sporta gaje poseban nivo rivaliteta koji iz godine u godinu probija granice smisla, ukusa, poente.

Ili ima svega toga zajedno, samo što bi o tome neko drugi trebalo da sudi. Institucije. Neke institucije.

I da presude jer ponekad nije ni zanimljivo, a tek neće biti.

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

 

PROČITAJTE JOŠ: Dosadni ste, dajte opet onu vašu o Zagorcima i Tirani

Uobičajeni princip trećeg poluvremena na sportskim manifestacijama u slučaju duela večitih rivala pretvara se u školski predčas predavanja iz predmeta demonstriranje moći koje umara. Jako.

Kreće kao i svaki predčas. Prerano. Ceo školski dan je potom poremećen. A, kada je uzbuđivanje i izbuđivanje redovno dolazi do logičnog zamora morala i mrzovolje.

Nekako se u takvom ritmu dočekuje prvi košarkaški okršaj Crvene zvezde i Partizana, šampiona Srbije i učesnika Evrolige, odnosno prvoplasiranim u prekinutoj sezoni ABA lige i takmičarem u Evrokupu.

Meč zakazan za ponedeljak, kao da je svaki običan meč, a ne prvi večiti košarkaški derbi, atmosferski pojas vuče i zbog organizacije koja ga je obesmislila, te sukoba aktera sa obe strane u upravo tom telu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ko je čiji tast, ko je čiji sin, čija familija je šta, ko ima kakav nadimak, ko je sekač, ko narkodiler, a ko oprstruiše koga kako i zašto – samo neka od pitanja postavljenih u javnom prostoru u okviru predčasa…

PROČITAJTE JOŠ

Nedostatak publike pa traženje načina da se uzbuni? Demonstracija moći? Pravdanje projekata? Otvaranje čakri i potezanje argumenata? Rasprava radi rasprave?

Sve po malo. Sve zadire u sva polja koja postoje oko sporta. A sport? Sport će je sredstvo za postizanje nadmoći, naročito prvi večiti derbi koji postavlja temelje za celu sezonu, iako rezultatski ne mora da bude najvažniji.

Prva tuča se pamti, što bi se reklo, u revanšu se već zna šta su čiji kvaliteti, ko napada, ko se brani, ko čeka, a ko dočeka.

Armije se nalaze u različitim okolnostima, ali je jedno zajedničko – ne poznaju se. Ni treneri, ni sistemi, a ni igrači.

Foto; Starsport

Saša i Sašo će imati priliku prvi put da budu treneri u večitom derbiju, Kori Volden će se upisati u listu igrača koji su nasatupili za obe strane, Novica Veličković će objašnjavati stranim košarkašima kako izgleda pravi večiti derbi, Nebojša Čović i Ostoja Mijailović će meriti učinke…

Evroligaš će pred sobom imati Evrokupaša, zamalo Evroligaša, ali zamalo i FIBA Ligašampionaša, a zajednički interes oba tima je da u onoj organizaciji koja ne ceni dovoljno instituciju večitog derbija pa ga zakazuje za ponedeljak pokušaju da prikažu da baš oni imaju harizmu pobednika i „najboljeg u selu“.

Zvezda je crno-belija nego ikad, zavisnija od tamnije nijanse možda prvi put ovoliko u svojoj istoriji, ali je uvek jasno da Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Ognjen Kuzmić znaju o čemu se radi kada je na drugoj strani Partizan.

Sa druge strane, Partizan je imao svoju katarzu i konačan prekid linije sistema koji je bio projektovan da osvoji evropski trofej i pridruži se godinama čekanoj eliti, a novi put izgleda kao da može da dobije kvalitetan asfalt za uvek neugodnu vožnju Jadranskom magistralom.

Hala sportova na Novom Beogradu će posle dugo, dugo, biti domaćin duela Partizana i Crvene zvezde, zakazanog za „popularni“ termin u 21.00, bez prisustva gledalaca, uz direktan tekstualni prenos na stranama sportske rubrike portala Nova.rs.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar