NBA Orlando
Foto: Tanjug / AP Photo / Tim Reynolds

NBA liga je tokom prethodnih decenija postala mašina za pravljenje para i jednostavno njeno potpuno prekidanje, zbog pandemije koronavirusa, nije bilo moguće.

To je bilo jasno i u momentu kada je moglo da se vidi da se utakmice uredno odigravaju uz prisustvo publike čak i u trenutku kada je ATP otkazao turnir u Indijan Velsu.

Prelomna tačka je bilo otkrivanje da je centar Jute Rudi Gober zaražen virusom, posle čega je sezona prekinuta.

Raspored pripremnih mečeva u naredna tri dana:

sreda

LA Klipers – Orlando 21.00

Denver – Vašington 21.30

četvrtak

Bruklin – Majami 01.00

Majami – Sakramento 02.00

Milvoki – San Antonio 21.00

Indijana – Porland 21.30

petak

LA Lejkers – Dalas 01.00

Juta – Finiks 02.00

Filadelfija – Memfis 21.30

Boston – Oklahoma 23.00

Prema pojedinim proračunima, liga bi mogla da izgubi i do milijardu dolara, a problem sa pandemijom nije bio jedini, s obzirom na to da je zbog sukoba sa kineskim vlastima liga ostala kratka za oko 400 miliona.

Rukovodstvo predvođeno komesarom Adamom Silverom je pronašlo rešenje za završetak sezone i kompletnu ligu smestilo u „balon“, odnosno kompleks u vlasništvu kompanije „Dizni“ u Orlandu.

Zapravo, ne celu ligu, već 22 ekipe koje su ili već obezbedile mesto u plej-ofu ili i dalje imaju matematičku šansu da stignu do doigravanja.

Srbija će u Orlandu imati petoricu predstavnika, među kojima najveće šanse da sezonu završi najkasnije ima Nikola Jokić, plej-of se smeši Bobanu Marjanoviću, a u trci za to će se naći Marko Gudurić, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica.

Poziv da se takmiče u Orlandu dobile su 22 ekipe, 13 učesnika Zapadne konferencije i devet Istočne, s obzirom na to da su šansu da se nađu u plej-ofu izgubili timovi Šarlota, Čikaga, Njujorka, Detroita, Atlante, Klivlenda, Minesote i Golden Stejta.

Do kraja regularnog dela sezone je ostalo po osam utakmica za svaku ekipu, posle čega će biti određeno po osam timova iz svake konferencije, kao što je i običaj, te biće nastavljen plej-of, kao i da je sve normalno.

PROČITAJTE JOŠ

Pod znakom pitanja je, u obe konferencije, osmo mesto, poslednje koje vodi u nastavak takmičenja.

Na Istoku su u trci Orlando, Vašington i Bruklin, dok su na drugoj strani u igri Memfis, Nju Orleans, Sakramento, Portland i San Antonio.

Liga je ostavila i mogućnost organizovanja takozvanog „plej-in“ takmičenja timova sa osmih i devetih pozicija u konferencijama, ukoliko je razlika između njihovih skorova manja od četiri pobede, pa će se pristupiti nokaut sistemu, sa dve utakmice.

ESPN navodi da čelnici lige razmatraju nekoliko ideja kojima bi u plej-ofu bile nagrađene ekipe sa boljim odnosom pobeda i poraza, jer sad više nemaju prednost domaćeg terena.

Ideje su da ekipa sa boljim skorom ima loptu na startu druge, treće i četvrte četvrtine, da izabere jednog igrača u ekipi koji će biti isključen nakon sedmog umesto nakon šestog faula, da trener ima jedan čelendž više u odnosu na suparničkog trenera, da klub može preneti parket iz svoje dvorane, a čak se spominje i da bi oni najbolji klubovi iz regularnog dela mogli birati koje suparnike žele na startu plej-ofa.

Liga je manje-više brzo uspela da obezbedi uslove za nastavak sezone, stvarajući „balon“ u Orlandu, gde su igrači pod posebnim nadzorom, uz veoma komplikovane principe ponašanja koje moraju da poštuju.

Mnogi igrači su negodovali zbog kvaliteta hrane, smeštaja i generalno uslova na koje nisu navikli, ali je jedna stvar apsolutno jasna – isto je za sve.

Kompleks se prostire na oko 100 kvadratnih kilometara, ima veliki broj hotela, dvorana za igranje, golf terene, akva-parkove, a zakup celog prostora iznosi oko 150 miliona dolara.

„Ljudi, pa nismo u Siriji. Nije baš toliko teško. Da nešto razjasnimo, mi živimo u kompleksu i vidim da se svi nešto žale, imaju neke svoje zahteve ali ništa posebno“, rekao je centar Oklahome Stiven Adams.

Stroga pravila o neizlaženju iz kompleksa su podržana i otvaranjem anonimne linije, kojom igrači mogu da prijave svoje kolege koje se ne pridržavaju propisanih mera.

Košarkaši imaju obavezu redovnog testiranja, svakog jutra moraju da mere temperaturu i da ubacuju rezultate u sistem, a prvih 48 sati po dolasku u Orlando su proveli u izolaciji, a potom su startovali i treninzi.

Najpre individualni, potom i timski, zatim su usledile unutartimske utakmice, a u noći između srede i četvrtka biće odigrane i prvi pripremni mečevi između klubova.

Petorka srpskih košarkaša zauzela je svoja mesta u Orlandu, a sve oči američke javnosti bile su uprte u Nikolu Jokića, s obzirom na to da je tokom boravka u Srbiji bio zaražen koronavirusom.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog posebnih protokola, najbolji centar NBA lige za prethodnu sezonu se nije pridružio saigračima u Denveru, već je odmah odleteo na Floridu, gde je morao da provede period u samoizolaciji.

Povratak na teren je značio i oslobađanje Jokića, koji je svojim stavom, izgledom i zalaganjem pokazao koliko mu je nedostajala igra između obruča.

Sličan osećaj je imao i Bogdan Bogdanović, koji zajedno sa Nemanjom Bjelicom i ostalim Kingsima ima nameru da se domogne mesta u plej-ofu.

„Uživam u kampu. Podseće me malo na okupljanja sa nacionalnim timom. Poslao sam video treneru koji se nalazi u Nemačkoj i on mi je odgovorio da mu sve izgleda kao košarkaški raj. I jeste, ovo je stvarno košarkaški raj“, rekao je Bogdanović.

U trci za doigravanjem je i Marko Gudurić, bek Memfisa koji je bio pravo iznenađenje sezone, a uz Jokića najkomotniju poziciju u tom smislu ima Boban Marjanović.

Jedan od najpopularnijih košarkaša u ligi je boravak u Orlandu iskoristio da se dobro zabavi i konačno susretne sa svojim najboljim prijateljem Tobajasom Herisom.

Ako je već u Orlandu gotovo od starta bio prisutan pun broj srpskih košarkaša, to nije slučaj kada su zvezde u pitanju.

Stidljivo i pomalo iznenađujuće, igrači su objavljivali da su pozitivni na koronavirus, što je automatski značilo da im pristup kompleksu u Orlandu neće biti moguć na početku okupljanja.

Među njima se našao i Rasel Vestbruk, ali će on biti na raspolaganju ekipi Hjustona, koja se nada da će u aktuelnim okolnostima moći konačno da bude aktivan konkurent u borbi za titulu.

Pored zdravstvenih, mnogi košarkaši su najavljivali da neće doći na nastavak sezone iz porodičnih razloga.

„Ne dolazim. Nije me strah od virusa, ali samo u tom terminu mogu da vidim svog sina“, rekao je krilni igrač Portlanda Trevor Ariza.

NBA liga je dozvolila slobodu igračima da donose odluke i oni neće snositi posledice.

Koliko je rukovodstvo bilo odlučno u želji da u Orlandu okupi sve igrače i umanji, već itekako komplikovane restriktivne mere, košarkaši tokom boravka u „Dizniju“ neće biti testirani na „rekreativne droge“, u koju spada marihuana.

Smeh je, posle svega, preko potreban, pa čak i ako je veštački izazvan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar