Foto: EPA-EFE/Quique Garcia

Ovog leta ćete teško naći češće spominjano ime i prezime od "Nikola Mirotić".

Bar u svetu košarke to ime i prezime su se prošetali od jednog do drugog kraja Evrope i posetili bar jedno pet, šest, možda i više gradova, sve dok čovek koji nosi to ime i prezime čisti boraniju, kosi travu ili pije pivo na svadbi kod prijatelja, Anta Tomića u Dubrovniku i ne mrda sa Balkana.

PROČITAJTE JOŠ:

Bio je i u Tivtu gde je ugostio Željka Obradovića, Ostoju Mijailovića i Zorana Savića, rekao im da će doći, pa ih onda, zajedno sa hiljadama navijača Partizana – i razočarao.

Kad je spuštena zavesa na prošlu sezonu u kojoj je Partizan došao nadomak Fajnal-fora Evrolige i u kojoj je uzeo titulu u ABA ligi posle deset godina, logično pitanje je bilo gde će dalje dva najbolja tima u regionu?

I nezaobilazno, kako će im izgledati ekipe. Partizan je sačuvao okosnice u Kevinu Panteru, Zeku Ledeju i Džejmsu Naneliju, dodao je još neke karike u lancu, ali je očekivao da će Mirotić ipak biti „taj“ i džekpot koji će zabosti crno-belo, igrajući na kartu Nikolinog sentimenta i starog navijačkog opredeljenja. Uz lepu nadoknadu, naravno.

Očekivalo se da će najveći srpski klubovi u dve odvojene sezone dovesti i dva najveća pojačanja koja su ovi prostori videli i koja bi pre deset godina bila nezamisliva. Kampaco prošle sezone u Zvezdi, Mirotić sada u Partizanu.

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Nekada se tražilo i sklapalo sa manje para, sada su kese veće, pa se mame i ovi skuplji košarkaši ranije rezervisani za ruske, turske i španske klubove.

Elem, Mirotića su tako kao priliku videli i domaći mediji i navijači srpskih „večitih“, Zvezde i Partizana. Otkako se saznalo da će opet i jedni i drugi igrati Evroligu bez obzira na ishod ABA finala, oči su im svakako porasle i samo se čekalo da krilni centar okonča peripetiju sa Barselonom.

Katalonci su se opasno opekli kad su mu dali ugovor, on nije hteo da odustane od para koje je „izboksovao“ i trebalo je naći neki kompromis, dok je broj interesenata rastao, pa se pričalo o Olimpijakosu, Panatinaikosu, Olimpiji iz Milana, Partizanu, Monaku, Bajernu, Zvezdi, Realu…

E onda je krenula priča: Stiže u Partizan, tu je, evo samo što nije, sve je bliži, vruće, vruće, vruće, tu!

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Zamalo. Već smo pisali da su se u celu priču uključili i likovi poput predsednika Srbije, patrijarha i muftije kada se sve zahuktalo, pa je jedan garantovao bezbednost, drugi kako nije koristio religioznost da bi povukao Mirotića u Zvezdu, a treći prozivao Mirotića zbog toga što „nema svoju reč“.

Partizan se javio saopštenjem pa ispričao da se Mirotić „zavetovao“, a Nikola je rekao u svojoj poruci i zbog čega neće da dođe da igra u Srbiju.

„Kako su u javnost dospele izvesne informacije o daljem nastavku moje karijere u KK Partizanu, počele su pretnje i uvrede koje su me veoma iznenadile i povredile, jer ne želim da budem osoba koja će deliti ljude po bilo kom osnovu, a kamoli po bojama kluba. Odlučio sam da ne budem deo takve atmosfere i da ne želim ni sebe, ni svoju porodicu, da izlažem daljim neprijatnostima. Istine radi, moram napomenuti da nijedna pretnja nije došla iz tabora KK Crvena zvezda i da sa njima uvek imam dobru komunikaciju i punu poštovanja“, napisao je Mirotić.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Od tog trenutka, ono neko navijačko loženje, postaje mučenje uz bar nekoliko pitanja: ko je tu pretio, zbog čega, ko je koga slagao i tako dalje. I onda je došla jedna neprijatna priča iz Atine.

Gazda Panatinaikosa Dimitris Janakopulos izgovorio je nešto što ne mora da ocrni Mirotića kao čoveka, ali mu svakako ne služi bogzna kako ni na čast.

„U nekom trenutku sam pričao sa njim i vodili smo lep razgovor. Pričali smo jedne noći telefonom. Pokazao mi je koliko voli Grčku, a kad smo prekinuli vezu, rekao sam da ne vidim kako Mirotić neće doći u Panatinaikos. A onda sam saznao da je isto pričao i drugim klubovima“, rekao je Janakopulos za SDNA i u sekundi obesmislio čitavu priču i ono loženje koje su imali „grobari“.

Osim ako i Janakopulos nije izmislio nešto. U tom slučaju bi bilo lepo da se izvini doskorašnjem igraču Barselone. Nikola je sada poput onog momka koji sa svima hoće da bude „ok“ i dobar je u suštini, ali na kraju ispada grbav.

Previše se, brate, oteglo sve ovo i izgubilo je svaki smisao. I zato, potpiši, Nikola za bilo koga, pa da svi odmorimo kao ljudi.

BONUS VIDEO Mirotić posle Partizan – Barselona: Slava gospodu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare