EPA-EFE/FILIP SINGER

Nestvarna utakmica Poljaka, Dončić i Slovenija idu kući

Košarkaška reprezentacija Poljske napravila je najveće iznenađenje u dosadašnjem delu Evrobasketa, pošto je sa 90:87 izbacila Sloveniju u četvrtfinalu.

PROČITAJTE JOŠ:

Slovenija je tako izgubila mogućnost da brani evropsku titulu osvojenu 2017. godine, kada je u finalu bila bolja od Srbije.

Poljska je odigrala više nego dobro prvo poluvreme u kom je ubacila 58 poena i potpuno iznenadila Sloveniju. Igrali su izabranici Igora Miličića veoma agresivno, pogađali su trojke i zasluženo vodili 19 razlike.

Bilo je za očekivati da će se Slovenija probuditi u drugom poluvremenu, što se i desilo. Poljska se totalno pogubila u trećoj četvrtini, promašivala je trojke kao na traci, dok su se Slovenci mic po mic približavali.

Napravili su seriju 21:3, a treću četvrtinu rešili su u svoju korst rezultatom 24:6. Luka Dončić je igrao i sa bolovima, a Slovence su u igru pored njega vratili Vlatko Čančar i Jaka Blažič odličnim rolama i pogođenim trojkama.

Pred poslednjih 10 minuta, Poljska je vodila sa 64:63, ali se na vreme „probudila“ i ono što je najvažnije nije poklekla pri naletu rivala.

Slovenci su stigli i do potpunog preokreta, poveli su i sa pet poena razlike, a Aleksander Balserovski je dobio tehničku grešku zbog burne reakcije nakon sviranog faula.

PROČITAJTE JOŠ:

Činilo se da je Slovenija tu prelomila utakmicu, ali su Mateuš Ponitka i Ej Džej Sloter sve preokrenuli u korist Poljaka.

Poljski plejmejker je imao prodor i trojku kojom je doveo Poljake u prednost 75:74, a onda je Dončić postao nervozan i dobio je tehničku zbog prigovora.

Ubrzo je prva zvezde Slovenije zaradila i petu ličnu grešku, te je morala da se preseli na klupu pre kraja meča.

Tu je stvar u svoje ruke preuzeo Ponitka, koji je ubacio trojku, a onda iznudio i faul u napadu. Poljska je imala 89:80 na minut do kraja meča, ali se Slovenci nisu predavali. Ukrali su loptu i poentirali, te su ubrzo prišli na 90:87, ali nisu uspeli više od toga.

Sloter je promašio u poslednjem napadu za Poljsku, a Klemen Prelepič je pokušao da bude heroj i iznudi faul za tri poena, međutim, on mu nije sviran i Poljaci su mogli da krenu sa slavljen.

Najbolji pojedinac na meču bio je Ponitka sa 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija, što je bio ukupno četvrti tripl-dabl u istoriji Evrobasketa. Pored njega dominirao je i Sloter sa 16 poena i šest skokova, a isti poenterski učinak imao je i Mihal Sokolovski.

Kod Slovenaca najbolji je bio Vlatko Čančar sa 21 poenom, dok je Goran Dragić imao 17 uz pet skokova i četiri asistencija. Dragić se verovatno ovim mečom i oprostio od nacionalnog tima, dok je njegov brat Zoran prethodno doživeo povredu i nije mogao da pomogne ekipi u ovm meču.

Dončić je stigao do dabl-dabl učinka, ali daleko od toga da je briljirao. Imao je tek 14 poena uz 11 skokova i sedam asistencija, a velikim delom meča bio je besan na sudije zbog kriterijuma suđenja.

Poljska će u polufinalu igrati protiv Francuske 16. septembra od 18 sati.

U drugom polufinalu sastaju se Nemačka i Španija istog dana od 20.30 sati.

REZULTATI ČETVRTFINALA EVROBASKETA:

Nemačka – Grčka 107:96

Španija – Finska 100:90

Slovenija – Poljska 87:90

Francuska – Italija 93:85

BONUS VIDEO Luka Dončić: Da brinem šta sve pričaju, ne bih bio ovde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar