Američki selektor obožava tenis

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Bliži se sama završnica Mundobasketa, još četiri reprezentacije, među njima i Srbija, ostale su u borbi za medalje.

„Orlovi“ će u petak od 10.45 po srpskom vremenu igrati sa Kanadom, a Sjedinjene Američke Države, prvi favorit turnira, u polufinalu će na megdan Nemačkoj, takođe u petak (16.40 po srpskom)

PROČITAJTE JOŠ

Dan ranije je Nova.rs posetila kamp Amerike i uz razgovore sa igračima, imala priliku da u ne malom broju izveštača čuje i selektora Stiva Kera.

Trofejni stručnjak je najpre otkrio kako su posetili groblje gde počiva 17.000 američkih vojnika stradalih u Drugom svetskom ratu.

„Emotivno iskustvo je bilo to što smo otišli na vojno groblje sa celim timom, sa svim članovima porodice koji su ovde u Manili s nama, kako bismo saznali više o Drugom svetskom ratu, opsegu rata i kako je uticao na Filipine i ceo južni Pacifik. Naravno, emocija koja prati gledanje toliko grobova, toliko mladih života izgubljenih, to je zaista ostavilo snažan utisak“.

Čeka ih okršaj sa neporaženom Nemačkom za finale.

„Naši momci su spremni. Nemačka igra na visokom nivou. Znate, igrali smo snažno i agresivno u četvrtfinalu, i to je ono što nam treba da opet pobedimo. Oni su verovatno najbolji tim na turniru. Mislim da do sada nisu izgubili nijednu utakmicu. Igrači su jako dobro povezani, dobro trenirani, postoji puno kontinuiteta i tim je fizički veoma jak. Dakle, moraćemo da igramo odlično da bismo pobedili. Naglasili smo važnost kretanja lopte, proigravanja, jer imamo mnogo brzih i okretnih igrača koji znaju s loptom“.

Stiv Ker je dodatno govorio o Entoniju Evardsu, po brojkama najboljem igraču SAD, ali sa dosta oscilacija.

„Mislim da je on jedan od najtalentovanijih igrača na planeti, još uvek veoma mlad. Dakle, za njega je izazov, o čemu smo razgovarali, da shvati kada da napadne, kada da doda. I biće nam potrebno i jedno i drugo. Znate, poslednji put kada smo igrali, Nemačka je potpuno preuzela kontrolu nad utakmicom. Ali, kada lopta kruži, kada se dodajemo zaista smo ‘smrtonosni’. Imamo veliku snagu, samo treba da se pronađa ravnoteža. To je ono što svi veliki igrači u mladosti moraju da nauče – da shvate kada treba da prepuste loptu drugome“.

Američki selektor je pohvalno govorio i Francu Vagneru, nemačkom NBA asu iz Orlanda, koga odlično poznaju.

„Moramo biti veoma fizički prisutni i aktivni u odbrani, jednostavno moramo da im otežamo stvari više nego što smo to učinili poslednji put kada smo igrali. Igračima ne treba govor, mislim da je glavna uloga našeg stručnog tima trenutno da im pružimo plan igre. Sve što smo uradili u pripremi poslednjih pet i po nedelja bilo je usmereno ka dolasku do ovog trenutka“.

Ker je inače veliki ljubitelj tenisa, pa je grupi srpskih izveštača odgovorio koliko uopšte stiže da prati US Open, na kojem u polufinalu igraju Novak Đoković i američki teniser Ben Šelton.

„Volim US Open, to mi je jedan od omiljenih sportskih događaja. Obično idem i gledam, ali ove godine je drugačije situacija. Teško je pratiti sportove u Manili, jer smo na potpuno suprotnoj strani sveta. Obično se ovi događaji dešavaju usred noći. Zato nisam mogao da gledam ništa od toga, ali pratim dešavanja“, zaključio je Ker koga vidno nervira što zbog vremenske razlike ne može da gleda grend slem u Njujorku.

BONUS VIDEO: Paolo Bankero posle pobede nad svojom Italijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar