Svetislav Pešić Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

"Orlovi" imaju kvalitet.

Svetislav Pešić objavio je širi spisak za predstojeće pripreme reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo i drugu rundu kvalifikacija za Mundobasket. Najbolje što Srbija ima u ovom trenutku mahom je tu.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako se sa zebnjom slutilo, zbog povrede nema Bogdana Bogdanovića, a selektor koji nam je doneo poslednju zlatnu medalju odlučio je da sa spiska izostavi Bobana Marjanovića i Danila Anđušića.

Iako na prvi pogled deluje kao iznenađenje, odluka Pešića da ne pozove dvojicu veterana nije toliko čudna.

Marjanović već nekoliko sezona ne uspeva da se izbori ni za epizodnu ulogu u NBA ekipama u kojima je igrao, a na sve to ima i 34 godine. Očigledno je odluka iskusnog stratega da Bobija ne vodi među 12 igrača na prvenstvo i da u ovoj fazi karijere nema potrebe da ga vuče po teškim pripremama samo da bi bio na spisku.

Foto: Promo

Možda je veće iznenađenje nepozivanje Anđušića s obzirom na to da ne računa na Bogdanovića, ali veliki broj kvalitetnih opcija u spoljnoj liniji i igrači koji mogu da pokrivaju više različitih pozicija su verovatno prevagnuli da Pešiću u ovom trenutku ne treba klasični šuterski specijalac.

Sve oči su naravno uprte u Nikolu Jokića. Dugo se čekalo da najbolji igrač planete obuče dres reprezentacije, a činjenica da će od starta priprema biti na raspolaganju govori da će se oko njega vrteti igra nacionalnog tima.

Igrač koji na svojim leđima može da nosi kompletan napad jedne ekipe i kao strelac i ako asistent biće jedan od glavnih aduta u borbi za zlatnu medalju, ali i vađenju fleka u nastavku kvalifikacija.

Danilo Anđušić
Foto: Pedja Milosavljevic

Prva alternativa na centru će mu sigurno biti Nikola Milutinov, sjajan defanzivac i skakač čija igra u napadu kroz pikenrol idealna za profil plejmejkera kakve ima Srbija.

U zavisnosti da li će Pešić voditi tri klasična centra ili će se odlučiti za trojicu igrača na poziciji četiri, zavisiće i konačan izbor za Evrobasket, ali od petica trenutno na raspolaganju ima Balšu Koprivicu, Filipa Petruševa i Dušana Ristića.

Kada je pozicija krilnog centra u pitanju, nema dileme da je mesto Nemanje Bjelice zacementirano, a da treba očekivati da šansu dobije i Aleksej Pokuševski koji je na momente u NBA ligi pokazivao veliki potencijal.

Pešić bi kao petog visokog mogao da povede i nekog od igrača koji mogu da pokrivaju obe pozicije kao što su Alen Smailagić i Marko Jagodić-Kuridža koji je bio jedan od nosilaca tokom kvalifikacija, a svoje mesto će tražiti i Boriša Simanić.

Kada je u pitanju pozicija plejmejkera gotovo da nema dileme da će ekipu predvoditi Vasilije Micić i Miloš Teodosić koji bi uz Jokića trebalo da čine okosnicu tima. Od klasičnih organizatora na spisku je i Nikola Jović, a biće interesantno videti koga će Pešić odabrati od kombo bekova koji mogu da igraju na obe pozicije.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Posle sjajne sezone i činjenice da je već godinama uz reprezentaciju u svim akcijama, Aleksa Avramović se nametnuo kao glavni kandidat, dok će šansu vrebati i Ognjen Jaramaz koji sa druge strane donosi vrhunsku defanzivu i bolje kreatorske sposobnosti.

Odsustvom Bogdanovića, na bekovskim pozicijama Nemanja Nedović i Marko Gudurić deluju kao najrealniji izbor, mada je sjajnu sezonu imao i Ognjen Dobrić dok najmanje šanse ima Vanja Marinković.

Najmanje dileme bi trebalo da bude u izboru tandema na krilu pošto Srbija na toj poziciji ima dvojicu sjajnih igrača Nikolu Kalinića i Vladimira Lučića, dok bi konce eventualno mogao da pomrsi i Dejan Davidovac koji u nižim petorkama može i na poziciju četiri koju je često igrao u Zvezdi.

BONUS VIDEO Micić o odlasku u NBA i želji da zaigra u Americi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare