Foto:Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia/Mark RALSTON / AFP / Profimedia/Pedja Milosavljevic/STARSPORT/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić saopštio je u ponedaljak spisak od 20 igrača koji će se boriti za mesto za nastup na Mundobasketu.

„Orlovi“ sigurno neće biti u najjačem sastavu jer su svoje učešće na Svetskom prvenstvu otkazali Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nikola Kalinić, dok će zbog povrede još nekoliko asova biti van konkurencije.

Jedan od njih jeste i bivši kapiten Vladimir Lučić, koga je na tom mestu zamenio predvodnik ove generacije Bogdan Bogdanović.

PROČITAJTE JOŠ

Bek Atlante imaće najveću odgovornost na terenu, lopta će gotovo uvek ići u njegove ruke, a zbog problema na poziciji plejmejkera možda će u nekim situacijama morati i da bude organizator igre.

Pored njega, deluje da je još devet imena „zakucano“ na spisak od 12 igrača, dok će se čak desetorica momaka boriti za preostale dve pozicije.

Pripreme će pokazati ko zaslužuje da se nađe u startnoj petorci, a one će krenuti utakmicama protiv Bosne i Hercegovine, Poljske u Beogradu, zatim i protiv Crne Gore u Podgorici.

Nakon toga će „orlovi“ igrati protiv Portorika 16. avgusta u beogradskoj Areni, da bi poslednje provere za naše momke došle u Šenzenu protiv Kine.

Selektor će imati pravo da do 24. avgusta u 23.30 saopšti zvaničan spisak, a posebno će nas zanimati ko će biti tu od igrača čija je primarna pozicija plejmejker.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Upravo je to mesto u najvećem deficitu, pošto je pored otkaza Micića, zbog povreda neizvestan nastup Stefana Jovića i Ognjena Jaramaza. Te je jedino logično da će as Partizana Aleksa Avramović imati sigurno mesto u reprezentaciji.

„Niko danas nema klasičnog plejmejkera, nije ni Vasa Micić klasični plejmejker. Dobra je stvar da je Aleksa Avramović u punoj formi, apsolutno motivisan. Ja verujem u Avramovića, iskustvo Stefana Jovića, jer znamo kakav je on igrač. Ako njegova situacija u porodici bude u redu, biće tu. I porodica želi da on igra. Makro Gudurić je već pokazao da može da bude sjajan na toj poziciji, on je bio prvi plej Fenera cele sezone. Znate dobro Ognjena Jaramaza, koliko može da uradi, šta je sve uradio prošle godine. Mi malo zaboravljamo. Važno je da trener veruje, da oni veruju. Brine me malo dana na pripremama, ali to je uobičajeno. Imamo dobar program utakmica, ništa ne sakrivamo. Želimo da treniramo sad, ne da igramo košarku. Ako nas povrede podrže, zato i pažljivo ulazimo u proces“, rekao je Pešić.

Bekovi će biti jedina pozicija gde će Pešić biti na slatkim mukama, pošto će pored Bogdanovića u Manilu gotovo sigurno putovati Nemanja Nedović, Marko Gudurić i Vanja Marinković.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport/Getty Images

Najveću borbu vodiće krilni košarkaši, a imena koja konkurišu za to mesto su: Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Uroš Trifunović, Filip Petrušev, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Jović, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Aleksej Pokuševski i Nikola Milutinov.

Nema dileme da će Milutinov biti prvi centar ekipe, dok će pozicija trojke i četvorke biti otvorena za dokazivanje na pripremama.

Moguće je i to da će Gudurić igrati kao krilo, te bi neko od Petruševa, Smailagića počeo na mestu krilnog centra. Kao sigurna rešenja izdvajaju se još i Dobrić i Davidovac, koji bi svojim šutem sa spoljnih pozicija doneli mnogo sa klupe.

Kada se podvuče crta ovi igrači će se boriti za preostala dva mesta: Ognjen Jaramaz, Dušan Beslać, Nikola Jović, Stefan jović, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Nikola Topić i Uroš Trifunović.

U teoriji bi prva petorka izgledala ovako: Avramović, Bogdanović, Gudurić, Petrušev ili Smailagić, Milutinov, a sa klupe bi ulazili: Nedović, Marinković, Dobrić, Davidovac i neko od desetorice preostalih.

Kako selektor voli da pozove nešto više bekova, logično bi bilo da preostala dva mesta budu iz visoke linije. Glavni kandidati za to su sigurno Dušan Ristić i Nikola Jović, dok će ostali vrebati svoju šansu.

Svetsko prvenstvo održaće se od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, a Srbija će igrati u Manili, u Grupi B, sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom.

Dva najbolja tima će u drugoj rundi formirati novu grupi sa dve ekipe iz Grupe A u kojoj su Angola, Dominikanska Republika, Filipini i Italija.

BONUS VIDEO Bogdan Bogdanović o Srbiji, Jokiću, medaljama, govorima u svlačionici