Crvena Zvezda - Barcelona Svetislav Pešić
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Svetislav Pešić je i zvanično postao selektor Srbije, saopštio je KSS.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaški savez Srbije ga je predstavio na sledeći način.

„Naš trofejni trener Svetislav Pešić novi je selektor muške reprezentacije Srbije! Pešić će predvoditi naš nacionalni tim već u novembarskom prozoru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, kada će Srbija 25. novembra 2021. dočekati Letoniju, dok će tri dana kasnije gostovati Belgiji.

Pešić je kao selektor Jugoslavije doneo veliku radost našoj košarkaškoj naciji, pošto je 2001. godine u Istanbulu ubedljivo osvojio evropsko zlato, dok je godinu kasnije doneo našoj reprezentaciji titulu šampiona na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. Pre toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Evropsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion sveta“, stajalo je u saopštenju KSS.

Pešić je na klupi Srbije nasledio Igora Kokoškova koji je sporazumno raskinuo saradnju sa KSS.

Da će Pešić postati selektor Srbije najavio je i Duško Vujošević sredinom septembra.

„Koliko ja znam to je dogovoreno i dogovorena je struktura ljudi koji će biti sa njim. Do sada je bila strategija da se sa Kokoškovim završi na gospodski način što on zaslužuje, bez obzira na rezultat reprezentacije Srbije. Mislim da Pešić svojom energijom i mišljenjem o sebi može punom snagom i 24 sata time da se bavi i da je odlično rešenje“, rekao je nedavno Duško Vujošević gostujući u emisiji „Među nama“.

Košarkaši Srbije imali su leto za zaborav, jer nisu uspeli da se plasiraju na Olimpijske igre, pošto su u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu poraženi od Italije.

Srbija će na Evropskom prvenstvu (od 1. do 18. septembra 2022. godine) igrati u grupi D, a odmeriće snage sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom.

Pešić je sa velikim usheom radio i u klupskoj košarci, a ističe se titula prvaka Evrope koju je 2003. godine osvojio sa Barselonom. Trenersku karijeru je počeo u Bosni, a onda bio selektor Nemačke do 1993. godine, kada je preuzeo Albu. Od 2000. do 2002. godine je bio selektor reprezentacije, i radio u Kelnu. Nakon toga je usledio odlazak u Barselonu, a 2004. godine je stigao u Lotomatiku. Isledile su epizode u Đironi, te Dinamo iz Moskve, pre nego što je u sezoni 2008/2009 radio u Zvezdi.

Radio je u Valensiji pre nego što je usledila druga epizoda u Zvezdi u sezoni 2011/2012. Nakon toga je kratko bio selektor Nemačke, pa preuzeo Bajern iz Minhena. Poslednji angažman mu je bio u Barseloni gde je radio do 2020. godine.

BONUS VIDEO Vlade Divac priča vic

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar