Bivši nemački reprezentativac i osvajač dve medalje, Patrik Femerling, za Nova.rs pričao je o Evrobasketu, nekadašnjem saigraču Dejanu Bodirogi, FIBA i Evroligi, ali i Jokiću, Janisu, Dončiću...

Foto: Nova.rs

Košarkaši Nemačke stali su na pragu finala, igraće za treće mesto na Evrobasketu sa Poljskom od 17.15, a čuveni centar Patrik Femerling uživo je pratio polufinalne borbe.

PROČITAJTE JOŠ...

Bivši nemački reprezentativac igrao je za u tri navrata za Albu, u kojoj je i okončao karijeru 2011. Branio je još i boje Olimpijakosa, Basrselone, Panatinaikosa, Kahe San Fernando (sadašnji Betis), uz izlet u turski Kepez.

Slavni centar je karijeru ukrasio bronzom sa Svetskog prvenstva 2002. i evropskim srebrom sa EP iz Srbije 2005. godine.

„Srećan sam što Nemačka igra za medalju, mislim da igraju odlično kod kuće i pored svih problema sa povredama koje su imali. Imamo pravi spektakl u Minhenu i želimo više“, kaže Femerling za Nova.rs.

Slavni centar objasnio je i kako se dogodilo da u završnici Evrobasketa nisu Srbija, Grčka, Slovenija…

„Mislim da su u prednosti ekipe koje se više drže zajedno, koje imaju pravi balans između odbrane i napada. Ne igra se prema NBA pravilima, drugačija su pravila u odbrani i to se koristi. Tako su i Nikoli Jokiću i Janisu Adetokumbu otežali život, Španija je do finala došla jer je igrala sjajnu timsku košarku“.

Femerling se osvrnuo i na to kako se danas igra protiv visokih igrača poput Jokića, Rudija Gobera i ostalih.

„U košarci je sve teško… Sada se igra više na snagu, očekivanja su ogromna i zato treba naći tim u koji će zvezda moći da se uklopi. U napadu se uvek ide na glavnog igrača, a treba i dodavati i biti agresivan, i tu se onda gube neke mogućnosti“.

Sa Dejanom Bodirogom bio je saigrač u Barseloni (2002-2005), a srpska legenda je nedavno došla na čelo Evrolige.

„Nismo pričali, ali sam srećan što konačno ima posao (smeh). Mislim da je veoma važno što je došao on na tu poziciju kao lider, neko ko je igrao košarku na najvišem nivou i video sve kao igrač. Zna i kako funkcioniše politička situacija, i mnogo je bitno što je Bodiroga došao. Nadam se da će uspeti i da pronađe neko rešenje između Evrolige i FIBA, kako bi košarka bila bolja za sve“.

Foto: EPA/JUANJO MARTIN

Femerling i Bodiroga su sa Barsom i osvojili evropsku titulu 2003. godine.

„Bilo je lako igrati sa njim (haha). Daj loptu Dejanu i on će uraditi nešto dobro. Bilo je stvarno zabavno, uživao sam kada smo bili saigrači, osvojili smo i Evroligu sa njim, a borili smo se i kada smo bili rivali. Sjajan igrač, sjajan momak i apsolutno zasluženo legenda“.

Veruje slavni Nemac da je ključno to što je Bodiroga izgradio kao igrač, ali i što je radio u KSS kao potpredsednik jedno vreme.

„Rad u Savezu je mnogo težak posao koji nosi ogroman pritisak. Poseduje ogromno iskustvo kao veliki igrač, uz to iskustvo rada u KSS mislim da će uspeti da se izbori sa svim velikim očekivanjima i pritiskom na čelu Evrolige, i od igrača, i u pregovorima sa FIBA. Mnogo posla je pred njim“.

Nekadašnji centra nada se da će se postoći dogovor FIBA i Evrolige, kako košarka više ne bi ispaštala.

„Proizvod je dobar, evropska košarka je nešto fantastično i stalno napreduje. Janis je dva puta bio MVP u NBA, Jokić isto, Dončić je neverovatan… Ako hoćemo i dalje da promovišemo evropsku košarku na najbolji način, moraju (FIBA i Evroliga, prim.aut) da budu na istoj strani“, zaključio je Patrik Femerling.

BONUS VIDEO Zašto je Jokić došao u Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar