Foto: Zadar/Zvonko Kucelin

Košarkaši Partizana su posle velike drame pobedili Zadar rezultatom 78:73 u okviru prvog kola ABA lige.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan je imao i 11 poena prednosti i sve do sredine treće četvrtine je delovalo da će biti rutinska pobeda crno-belih, ali je Zadar uspeo da se vrati i dobili smo dramatičnu završnicu.

Ekipa Željka Obradovića je ispustila prednost i na kraju do poslednje lopte vodili borbu da sačuvaju pobedu. Najefikasniji su bili Panter i Mur sa po 14 poena. Dvocifreni su bili Avramović i Trifunović sa po 11 poena, dok je najkorisniji igrač susreta bio Zek Ledej sa dabl-dabl učinkom od po 10 poena i skokova i indeksom 19.

Na drugoj strani je najbolji bio Vuković sa 16 poena dok je Jordano ubacio 15, a Luković 11.

Videli smo veliku borbu od početka meča. Posle početnih poena obe ekipe u prvim napadima usledila je serija promašaja.

Ipak, Partizan se nešto brže konsolidovao i Panter je serijom poena doneo prednost koja je išla do plus pet. Amerikanac je u tom periodu ubacio 10 poena uz samo jedan promašaj iz igre.

Međutim, Partizan se mučio da zagradi svoj koš što je Zadar iskoristio i do kraja prve četvrtine čak i poveo, ali su poenima vrlo dobrog Trifunovića, igrači Željka Obradovića uspeli da dođu do egala pred nastavak.

Foto: Zadar/Zvonko Kucelin

U drugoj četvrtini je Partizan zaigrao mnogo bolje u odbrani i nije dozvoljavao Zadru da kupi ofanzivne skokove, a ulazak Zagorca i Mura je ubrzao igru.

Zagorac je počeo da pogađa i sa distance, pa je Partizan počeo da pravi prednost koja je u jednom trenutku iznosila 11 poena.

Odličnu drugu četvrtinu je Partizan pokvario u poslednjem minutu, kada je brzopletim potezima uspeo da dozvoli Zadru da se vrati na jednocifren zaostatak i propustio priliku da se više odlepi.

Nije bio zadovoljan Željko Obradović igrom svog tima u većem deu susreta, bio je evidentno nervozan u nastavku meča. Sve do sredine treće deonice ništa nije nagoveštavalo dramu u meču, jer je Partizan održavao prednost od sedam do 10 poena, ali je onda usledio pad u igri.

Zadar je malo po malo, agresivnom odbranom, ofanzivnim skokom i velikom borbenošću, uspeo d smanji prednost, pa je do kraja treće deonice prišao na šest poena zaostatka.

Već na startu poslednje četvrtine, novom serijom dolaze na minus jedan i uvode meč u dramatičnu završnicu, Imali su nekoliko napada i za vođstvo, a Partizan u tom trenutku nije imao raspoloženog igrača koji bi preuzeo odgovornost.

Tada je na scenu stupio Dalas Mur sa dve trojke kojim je održao glavu iznad vode svom timu, a u poslednjem minutu je briljirao Ledej sa nekoliko ofanzivnih skokova posle promašenih drugih slobodnih bacanja i na taj način sprečio Zadar da uopšte pokuša da ide po pobedu.

Foto: Zadar/Zvonko Kucelin

 

Crno beli nisu briljirali, ali su na kraju uspeli da otvore sezonu bitnom pobedom.

Partizan je solidno šutirao za tri poena sa 10 trojki uz procenat od 37 odsto, ali će morati da poradi na skoku i unutrašnjoj igri jer su protiv Zadra bili nadigrani u tom segmentu.

Zadar – Partizan 73:78

Dvorana: Krešimir Ćosić. Sudije: Boltauzer, D.Javor, E.Javor

Zadar: Buljan, Karter 8, Heris 2, Paponja, Jordano 15, Brala, Vuković 16, Bursać 8, Junaković 1, Drežnjak 7, Mavra 5, Luković 11.

Partizan: Glas, Panter 14, Lidej 10, Zagorac 8, Avramović 11, Koprivica, Dangubić 2, Smailagić 5, Miletić , Mur 14, Trifunović 11, Madar 3.

ABA LIGA – 1.  kolo

Petak

Mornar Bar – Cibona 77:87

Crvena zvezda – Split 97:61

Subota

Igokea – Borac 91:89

Cedevita Olimpija – Krka 88:56

Nedelja

Mega – Studentski centar 101:68

Budućnost – FMP 82:72

Ponedeljak

Zadar – Partizan 73:78

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sve detalje ste mogli da pratite u našem blogu.

40 Kraj! Ofanzivan skok doneo pobedu Partizanu 73:78

Uspeo je Partizan da preživi dramu. Ledej je u poslednjem minut uhvatio nekoliko ofanzivnih skokova, aPanter je uspeo da pogodi slobodna bacanja i ostavi Zadar bez prilke.

39′ Partizan drži tri razlike 73:76

Greška Zagorca koji pravi faul u poslednjim trenucima napada i dozvoljava dva bacanja koje Drežnjak pogađa. Sa druge strane je Panter pogodio posle ofanzivnog skoka.

38′ Kakav koš Ledeja 71:74

Sjajan potez Partizanovog krilnog cntra, Ledej je pogodio uz kontakt iz tepke pozicije za tri poena prednosti.

37′ Mur drži Partizan trojkama 71:72

Nova trojka Mura. Sjajna partija Amerikanca. Karter je pogodio oba bacanja za Zadar. Usledila je i greška Ledeja.

36′ Zadar je izjednačio, kakva utakmica 69:69

Nerešeno je. Partizan je promašio sa Zadar pogodio trojku i dvojku.

35′ Serija pogodaka na obe strane 64:69

Odlična akcija PArtizana iz tajm-auta za Mura koji je pogodio trojku, ali je Zadar posle dva ofanzivna skoka smanjio prednost. Usledio je pogodak Trifunoviča sa poludistance.

34′ Sve više grešaka na obe strane 62:64

Pogodio je Zadar samo jedno bacanje, ali je Partizan izgubio loptu u sledećem napadu bez šuta na koš, međutim ni domaćin to nije iskoristio jer je Vuković promašio.

33′ Konačno poeni Partizana 61:64

Imoje Zadar đansu da povede posle novog očajnog napada Partizana, ali su i sami izgubili loptu, pa je Mur u sledećem napadu iznudio nameran faul Junakovića. Pogodio je oba slobodna bacanja, a onda je usledio peti faul Samilagića. Biće velike borbe do kraja.

32′ Partizan sve gori, Zadar na samo poen zaostatka 61:62

Nova greška igrača Partizana, nisu uputili šut ka košu. Sa druge strane, Zadar je izborio dva napada posle promašaja i smanjo na samo jedan razlike.

31′ Drama u Zadru, samo tri razlike 59:62

Odlično je otvorio poslednju deonicu Zadar sa dva poena Vukovića ispod koša, ali je Mur uzvratio sa dva pogoena bacanja. Usledio je novi koš Vukovića koji je tom prilikom iznudio i faul, pa j Zadar prišao na minus tri.

30′ Loš period Partizana Zadar najavio dramu pred poslednju deonicu 54:60

Uzvratio je Drežnjak Panteru sa samo jednim pogođenim bacanjem, dok e sa druge strane Avramović oba puta bio precizan. Usledio je veliki promašaj Junakovića na obruču što PArtizan nije iskoristio jer su izgubili loptu i Zadar je iz kontre došao na samo minus šest pred poslednju četvrtinu.

29′ Serija promašaja 51:58

Panter je pogodio samo jedno bacanje, nakon čega je Zadar promašio šut za tri poena. Usledila je strpljiva akcija, ali je Trifunović promašio otvoreni šut za tri.

28′ Trojka na trojku, rasplamsala se igra 51:57

Ledej je pogodio trojku, ali je ZZadar odmah odgovorio.

27′ Raspucao se Jordano, drži Zadar u igri

Partizan nikako da se odlepi, Jordano je vezao i drugu trojku.

25′ Brutalno zakucavanje Trifunovića 45:52

Sjajno je probio Trifunović i prikucao loptu u koš. Zadar je uzvratio trojkom Jordana, ikojom je uspeo da ostane u igri.

24′ Smailagić uzvratio serijom Zadru 40:50

Smailagić je prvo skokom u napadu, pa trojkom vratio Partizan na deset razile, ali je brzo napravio četvrti faull pa je morao da izađe iz igre.

23′ Serija promašaja Partizana, topi se prednost 40:45

Tri promašaja Partizana i poeni Lukovića za samo minu pet. Loša selecija šuta crno-belih u ovom trenutu.

21′ Trojka Madara, Partizan uzvratio na poene Zadra 36:45

Posle greške Zagorca u prvom napadu i poena Busaća, usledio je i prvi koš Madara koji pogađa trojku.

Statistika igrača Partizana na poluvremenu

Panter 10 p 2as, Zagorac 8, Avramović 7. Trifunović 6, Ledej 5p 3sk. Kod zadra je najbolji Luković sa poena dok Karter ima četiri poena i pet skokova.

20′ Promašaji Partizana na kraju druge četvrtine 34:42

Propustio je priliku Partizan da se više odlepi. Promašili su dva napada za redom, mada je i Zadar mogao da smanji razliku, ali su loše šutirali bacanja.

19′ Raspucao se Avramović, Partizan održava razliku 33:42

Odličan prodor Avramovića za najvećih 11 razlike , ali je Zadar odmah odgovorio. Sve više igrača Partizana daje napadački doprinos.

18′ Trojka Avramovića za dvocifrenu razliku 30:40

Razigrao se Partizan i posle dobre odbrane nakon tajm-auta je usledila akcija za Avramovića koji trojkom donosi plus 10.

16′ Zagorac rešeta, Partizan ima plus sedam 28:35

Polako Partizan dolazi do ritma. Lep prodor Dangubića i protok lopte za laganu trojku Zagorca.

15′ Odlična kontra, novi poeni Mura 26:32

Partizan ima najvećih šest poena prednosti. Zagorac je povukao kontru i Mur je sam izašao i lako položio u koš.

14′ Sjajni Zagorac 26:30

Odgovorio je Zadar trojkom, a onda je usledio peti poen Zagorca. U međuvremenu Smailagić je posle izgubljene lopte promašio i dve trojke. Vidi se da nije spreman.

12′ Dobra igra Partizana, trojka Zagorca 23:28

Odlična igra Partizana u drugoj četvrtini. Prodor Avravomića, trojka Zagorca i laki poeni Mura iz kontre koji ima i ukradenu loptu.

Foto: Zadar/Zvonko Kucelin

 

10′ Sjajan potez Trifunović

Avramović je promašio zicer u kontri, ali je Trifunović u skoku pogodio uz faul. Pogodio je i dodatno bacanje, a onda su i Zadar i Partizan u poslednjim napadima bili neprecizni.

9′ Nastavlja se očajan niz Partizana, nova trojka Zadra 21:18

Partizan se pogubio. Vuković je postigao trojku uz zvuk sirene, a Smailagić prodao loptu u sledećem napadu.

8′ Loša sekvenca Partizana, Zadar se vratio 18:18

Problemi sa defanzivnim skokom i dva loša napada su omogućili Zadru da serijom od pet poena dođe u egal.

7′ Kakva igra Pantera, nerealno 11:15

Odličan odgovor Zadra posle tajm-auta. Jordano iz kornera pogađa trojku posle dodavanja Vukovića. Međutim, Panter je nastavio da rešeta i već u sledećm napadu je postigao i deseti poen.

6′ Evo je prva trojka, pogađa  Trifunović 8:13

Izjednačio je Zadar posle ofanzivnog skoka Lukovića, ali je u sledećem napadu posle dobrog protoka lopte usledila trojka Trifunovića. Partizan je olično odigrao odbranu, a Panter je postigao svoj osmi poen u sledećm napadu za pet poena prednosti.

4′ Zadar protiv Pantera 6:8

Vezao je hrvatski tim četiri poena posle dv ekontre, ali je Panter odgovorio svojim šestim poenom za novu prednost.

3′ Stranci dobro otvaraju 2:6

Zadar je vezao tri promašena napada. Sa druge strane, crno-beli su posle jednog lošeg napada vezali četiri poena preko Pantera.

1′ Velika borba na startu 2:2

Oličan prvi napad Zadra. Odmah posle skoka za loptu je usledio pas za Lukovića koji pogađa iz skoka uz dodatno bacanje koje nije pgodio. PArtizan je uzvratio preko Ledeja sa poludistance.

Meč počinje minutom ćutanja

Minut ćutanja za Dudu Ivković pred podbacivanje.

Poznata startna petorka Partizan

Za Partizan meč otvaraju Trifunović. Ledej, Koprivica, Panter i Madar.

Partizan konačno kreće u novu sezonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar