Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©)

Čudna je ljubav Telekoma i Košarkaškog kluba Partizan. Telekom je, naime, bio ponosan što je u vezi s Partizanom, bivšim šampionom Evrope, bar ako je suditi po tome što je svoju "ćerku" "MTS" gurnuo u pul "ponosnih sponzora" kluba. Međutim, 31. decembra 2023. godine ugovor je istekao i ljubav se nije nastavila. Jedan od razloga su pritisci i ucene koje srpski šampion nije mogao da prihvati.

Odnos Telekoma i Partizana postao je tako klasična toksična ljubavna veza, zasnovana na nadmetanju, potrebom za kontrolom, sukobima, nepostavljenim jasnim granicama i zabrani da se u komunikaciji koristi – ne. Partizanov sponzor, naime, ulaže novac u klub, verovatno da to nije mala suma, ali on bi zauzvrat da po potrebi kadrira, meša se u poslovanje kluba, ucenjuje, radi u interesu trećih lica i slično, što sigurno nije uloga „ponosnog sponzora“.

PROČITAJTE JOŠ

Kada saradnja Telekoma i Partizana nije produžena mnogi su pomislili da je problem u pogrdnom skandiranju „grobara“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, međutim, pojedinci iz Telekoma s kojima smo razgovarali kažu da je „Vučiću, pederu“ za Telekom mnogo manji problem od toga da li će Partizan konačno da popusti i deo „male Arene“ ustupi za treninge Košarkaškom klubu Crvena zvezda.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

U Partizanu tvrde da imaju važeći ugovor do 2025. i da od toga nema ništa, u Crvenoj zvezdi su nam rekli da on ne važi jer ga je poništio direktor Arene Goran Grbović zbog kašnjenja u plaćanju i da od 1. decembra 2023. imaju ugovor za korišćenje „male Arene“, a čovek koji je slao Partizan „da igra u Zagrebu ako mu se nešto ne sviđa“ – ćuti. Ćuti jer i dalje misli da je „legenda Partizana“, a s druge strane zna da mu neko iz Crvene zvezde pomaže da plati grejanje u „Areni“, odnošenje smeća i ostalih komunalija, koje nije u stanju sam da reguliše.

To su nam potvrdili i u Crvenoj zvezdi.

Ovu teoriju o „bici za Arenu“ podržavaju i oni koji nisu zaboravili da je Draško Marković, jedan od direktora Telekoma, u poslednjoj plej-of seriji ABA lige, pljuvao, vređao i dizao stolicu na igrače Partizana, zbog čega je posle potpisivanja priznanja s Višim tužilaštvom u Beogradu osuđen na uslovnu kaznu zatvora od tri meseca, s rokom provere na godinu dana. „Danas“ je u oktobru 2023. objavio i da Marković mora da plati 300.000 dinara, te da godinu dana ne može da prisustvuje utakmicama Crvene zvezde.

Foto: David Damnjanovic/STARSPORT

A, vrlo je moguće da je Marković blizak Crvenoj zvezdi i uticajan u Telekomu.

I pošto ugovor Telekoma i Partizana, dakle, nije produžen za još godinu dana, što je do sada bila praksa, crno-beli su bili prinuđen da u evroligaškoj utakmici protiv Asvela (2. januar) s opreme ukloni ime sponzora, ali je hokus-pokus metodom, tačnije sad ga ne vidiš, sad ga vidiš, „MTS“ u meču ABA lige protiv Krke (6. januara) ponovo ponosno „zablistao“ na leđima crno-belih košarkaša.

I dok su mnogi na trenutak pomisli da je „MTS“, tačnije Telekom, uvideo grešku i ponudio srpskom šampionu i učensiku Evrolige produžetak saradnje na još godinu dana, istina je malo drugačija.

Partizan je usled velikih pritisaka nateran da vrati „MTS“ na „leđa“, iako novi ugovor nije potpisan i ne postoji nijedno drugo logično objašnjenje za ovu odluku. Ali u Partizanu pokušavaju da „ublaže štetu“ pa tvrde da nije u pitanju pritisak, nego pokušaj kluba da pokaže „dobru volju“ prema dugogodišnjem sponzoru.

Možda će se ta saradnja, doduše, i ozvaničiti narednih dana, ne bi bilo iznenađenje ni danas, ali nemoguće je neprimetiti ove hudinijevske performanse tokom prazničnih dana, jer je došla i utakmica s Fenerbahčeom u Istanbulu (9. januar) i – op, opet nema MTS na leđima.

FotO: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Zluradi bi mogli da kažu „ko od Telekoma živi, od Telekoma i strada“, ali suština jeste da je državni sponzor često bivao mecena za poslušne i topuz u rukama vlasti za neposlušne.

Jer ovo nije prvi put da Telekom pokušava da vodi Partizan i nije prvi put da pokušava da crno-bele disciplinuje nepotpisivanjem ugovora.

„MTS“ jeste bio dugogodišnji sponzor Partizana, a jedno vreme crno-beli su se i zvanično zvali Partizan MTS. Telekom je, međutim, dodvoravajući se vlasti poželeo 2014. godine da kadrira u klubu i svoje investiranje uslovljavao je smenom tadašnjeg trenera Duška Vujoševića. On tada nije želeo da se stavi u vazalski odnos, da popusti pod pritiscima, tako da je Partizan ostao bez sponzorstva „MTS“.

Trener crno-belih je potom pozvao „grobare“ da promene operatera, što je veliki broj navijača i učinio. Iako je Vujošević na kraju izgubio bitku i nova uprava kluba ga je smenila, „MTS“ se nije odmah vratio na dres Partizana, već tek godinu dana posle odlaska trofejnog trenera.

***

BONUS VIDEO Najboljih 10 poteza utakmice Fenerbahče – Partizan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare