foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Deluje da će dobra forma doći ranije nego prošle sezone

Košarkaši Partizana stvarno su imali dobru reakciju nakon poraza od Makabija u prvom kolu Evrolige, pa su vezali dve ubedljive pobede – jednu protiv Krke, drugu protiv Asvela.

Istina je da rivali nisu bile baš najbolje ekipe iz ABA i Evrolige, ali treba se setiti da je Asvel prošle sezone, sa možda čak i slabijom ekipom, pobedio Partizan u Lionu. Gostovanje u Francuskoj sada nije shvaćeno olako, pa je tim Željka Obradovića pokazao koliko je moćan i nije dao protivniku nimalo nade u ovom meču.

PROČITAJTE JOŠ:

Rezultat je na kraju bio 62:88, a Partizan je i dalje daleko od maksimuma koji svaki pojedinac, ali i tim može da pruži.

Partizan je ostvario i najubedljiviju pobedu na strani u svojoj istoriji u Evroligi pod pokrovitlejstvom ULEB-a, a to je od 2000. pa do sada.

U toj 23 godina dugoj istoriji, prethodni rekord je iznosio 15 poena razlike i to u plej-ofu prošle sezone kada su crno-beli pobedili Real Madrid u drugom meču sa 95:80 i koji je obeležila i tuča i suspenzija igrača koja je skupo koštala crno-bele.

Pored timskog rekorda, svoj lični je nastavio da uvećava Kevin Panter. On je ponovo bio nepogrešiv sa linije slobodnih bacanja i sada je u seriji od 68 uzastopno pogođenih penala bez promašaja.

Kevin Panter
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Ono što upada u oko jeste da je Partizan šutirao svega 21,1% za tri poena (4/19), a ovako ubedljivo je dobio utakmicu. To je samo dokaz da crno-beli i pod košem imaju snagu, te da većina igrača preti iz prodora, što je Asvel najbolje osetio na sopstvenoj koži.

Istini za volju, igrači francuskog tima su bili očajni u defanzivnoj tranziciji tokom celog meča, a Partizan je to i te kako koristio, pa je imao mnogo lakih poena iz kontri i polukontri, što je olakšalo uvećanje razlike stečene mahom tokom druge deonice.

Partizan je „namirisao krv“, napadao je tamo gde se Asvel najslabije branio, pa loš šut za tri poena nije uopšte bio ni toliko primetan. Ono što je bizarno jeste da je Asvel šutirao još slabije za tri poena, što je u ovoj utakmici bilo stvarno teško učiniti – samo 14,8%, odnosno 4/27.

Koliko su crno-beli odigrali bolje timski od Asvela svedoči i broj asistencija – 18:9. Takođe, beogradski tim je imao manje izgubljenih lopti (10:14), a i skakački je bio nešto bolji – 36:35.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče pojedinačnih učinaka, najviše se istakao Džejms Naneli sa 17 poena, pet skokova i šest asistencija, a ubacio je i dve od četiri trojke svog tima. Igrač utakmice po indeksu (27) bio je Zek Ledej sa 13 poena, sedam skokova i dve asistencije, dvocifreni su bili još i Panter i Smailagić, ali posebno je oduševio Balša Koprivica.

Mladi srpski centar imao je tek četiri poena uz tri skoka, ali i tri blokade za nepunih devet minuta na parketu, pa je još jednom pokazao da će i te kako moći da odgovori zadacima u Evroligi ove sezone, dok bi u ABA ligi trebalo da ima zavidnu minutažu.

Mnogo zavisi od toga da li će Partizan dovesti još nekog centra u narednih mesec ili dva, ali bez obzira na to Koprivica bi ove sezone trebalo da bude mnogo veći faktor nego prošle godine, kada su mu se isprečile povrede i mononukleoza.

Znajući da Obradović voli da menja startne petorke, jasno je da će Koprivica nekad imati čak i ulogu startera, ali bi u važnijim mečevima mogao da bude važan igrač sa klupe, čak i protiv nekih moćnih evroligaških centara.

Foto: Starsport

Od početka sezone Balša je dobio šansu na svakom meču, a protiv Krke je za 12 minuta postigao 12 poena. Koprivica nije neko ko će trošiti mnogo lopti i forsirati, radiće uglavnom ono što mu se kaže, a poene će sakupljati na obruču, uglavnom nakon dobrih asistencija, eventualno iz ofanzivnih skokova.

Koprivica ima još nedostataka u igri, ali se vidi napredak, pa njegove rampe, dobre kretnje i otvaranja u napadu mogu i te kako biti od koristi Partizanu. Do sada se pokazalo da će Koprivica pokušati maksimalno da iskoristi svaki minut koji dobije, pa u nastavku sezone možemo očekivati još bolje njegove partije, s kojima bi raslo i njegovo samopouzdanje, ali i poverenje trenera i ostalih saigrača.

foto: Dusan Milenkovic / STARSPORT

Protiv Asvela je svoje minute kvalitetno iskoristio i Frenk Kaminski, pa je za 16 minuta postigao osam poena uz četiri skoka i dve asistencije. Evidentno je da će Kaminskom biti potrebno neko vreme da se privikne na stil igre i Evropu uopšte, ali pravi plodovi rada sa Obradovićem mogli bi da se vide tek za nekoliko meseci.

Slična je situacija i sa Pi-Džej Dozirom, ali i Mateušom Ponitkom, koji će možda i najviše morati da se trudi kako bi zaradio minute, jer do sada nije oduševio.

Sve u svemu, pobeda protiv Asvela daje krila Partizanu, koji će u narednih mesec dana imati brutalno težak raspored, jer rivali će biti Barselona, Olimpijakos, Zvezda, Mega, Fenerbahče…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare