Foto: Starsport

Košarkaši Partizana pobedili su Huventud 68:67 u meču trećeg kola Evrokupa, u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Pobednik meča, do sada dve neporažene ekipe u Evrokupu, odlučen je u četvrtoj četvrtini, iako je Huventud tokom meča imao i dvocifrenu prednost.

PROČITAJTE JOŠ:

Čovek odluke bio je Kevin Panter, koji je u neviđeno napetoj završnici ubacio dva teška šuta za preokret i ostavio Huventudu samo četiri sekunde za preokret, a onda je odigrao vrhunsku odbranu pod svojim košem.

Uhvatio je loptu, Partizan je dobio napad, a Aleksa Avramović šansu da sa dva penala praktično reši pitanje pobednika sekund i po pre kraja. Aleksa je promašio, ali Huventud nije pogodio i Partizan je ostao neporažen u Evrokupu i sezoni.

Najefikasniji je kod pobednika bio upravo Panter sa 18 poena, dok je Zek Ledej ubacio 13. Svi ostali su bili jednocifreni, mada treba istaći učinak Alena Smailagića koji je dao veoma važnu trojku u četvrtoj četvrtini i odigrao neke presudne odbrane.

U timu Huventuda je Đoel Para ubacio 15 poena, Derek Vilis je dodao 11, a Ante Tomić deset.

Crno-beli nisu mogli da isprate u odbrani sve kombinacije rivala, dok u napadu nije bilo sigurnosti i posledica je bio daleko veći broj asistencija tima iz Badalone.

Prvo poluvreme proteklo je u Partizanovom traženju svoje, sada već prepoznatljive igre u napadu, ali i u odbrani.

Nisu crno-beli bili toliko agresivni kao što umeju, Huventud je imao neke dobre pik end rol akcije i trojke, pa timu Željka Obradovića nije bilo lako.

Od prvog minuta je španski tim bolje ušao u meč. Prva od tri serije Huventuda bila je ona kada je Derek Vilis zakucao i dao trojku, a onda su se nadovezao i Đoel Para slobodnim bacanjem za 6:0.

Partizan je uzvratio nizom od 11 poena, posle kog je preokrenuo već ozbiljnu prednost gostiju i došao do 13:11 u sedmom minutu.

Domaćin je sačuvao prednost do kraja prve deonice, a za sve to vreme je Zek Ledej bio odličan. Već do prvog minuta druge četvrtine skupio je deset poena.

Međutim, nije bilo strpljenja u napadu Partizana, rešenja su često bila iznuđena, pa se igralo na mahove.

Devet izgubljenih lopti za poluvreme nije zadovoljilo Obradovića, posebno kad su ih crno-beli nanizali tri početkom drugog perioda.

Tada je Huventud iz tranzicije napravio brzih šest poena i od 17:22, došao do 23:22.

Prednost je sačuvao do poluvremena, Vilis je bio veoma dobar, a pomogao mu je i Pau Ribas koji je sa dve uzastopne trojke održavao svoj tim u plusu.

Ništa se napadački nije promenilo ni do sredine treće četvrtine u igri Partizana.

Sve se svodilo na to hoće li neko pogoditi iz nedovoljno izgrađene ili teške pozicije, pa su tako Dangubićeva trojka i koš Koprivice bili melem na ranu jer je Huventud vodio 47:41.

Foto: Starsport

Kevin Panter je proradio u šutu spolja do kraja ove četvrtine, ubacio je dve trojke, ali je boljka u odbrani ostala, pa je Brodzijanski vratio jednu, a gosti su vodili 59:49 posle 30 minuta.

Četvrta četvrtina počela je nešto boljom odbranom crno-belih i jednim monstruzonim zakucavanjem Smailagića za -6.

Podigao je celu halu na noge krilni centar beogradskog tima, a onda je Vivesa dobro odbranio na niskom postu.

Foto: Starsport

Rodions Kurucs je ubrzo uhvatio dva skoka u napadu, a kako je Huventud rano izašao iz bonusa, svaki faul je slao igrače Partizana na liniju bacanja.

Odatle su Ledej i Kurucs primakli svoj tim na samo koš zaostatka 59:57, na pet i po minuta pre kraja meča.

Sa linije je i Huventud održavao plus na semaforu, sve do krađe Smailagića i asistencije za Ledeja, a onda i Smajlijeve trojke kojom je Partizan prišao na samo poen zaostatka.

Foto: Starsport

Do kraja su ostala u tim momentima dva minuta, Huventud je vodio samo 63:62.

Ušlo se u dramatičnu završnicu u kojoj je Kevin Panter šutirao i pogodio dvojku za 66:65 u korist svog tima, na 27 sekundi pre kraja. Uzvratio mu je Pau Ribas svojom dvojkom, ali je onda Panter pokazao zašto ga je Željko Obradović istakao kao lidera.

Preuzeo je odgovornost, šutnuo novu dvojku i pogodio za 68:67 na četiri sekunde pre kraja, a onda ukrao loptu za vrednu pobedu u napetom meču. Partizan je sada sa tri pobede na prvom mestu grupe A u Evrokupu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Partizan – Huventud 68:67 (19:17, 15:22, 15:20, 19:8)

Hala: Dvorana „Aleksandar Nikolić“; Kapacitet: 8.000; Sudije: Lamonika, Haliko, Lavruhin

Partizan: Glas, Kurucs, Panter, Ledej, Zagorac, Avramović, Koprivica, Dangubić, Smailagić, Mur, Madar; Trener: Željko Obradović.

Huventud: Buskets, Pol, Ribas, Brodzijanski, Ventura, Vives, Felis, Vilis, Birgander, Para, Maronka, Tomić: Trener: Karles Duran.

Četvrta četvrtina:

40′ Panter rešava meč i donosi pobedu!

Dva koša u poslednjim sekundama, onda i ukradena lopta pod svojim košem, Panter je rešio meč i doneo pobedu Partizanu 68:67.

38′ Drama u Pioniru!

Smailagić odlično uzima loptu, a onda u napadu asistira Ledeju za okret i pogodak pod košem. Zek hvata skok u odbranu posle promašaja Feliza, a onda „Smajli“ daje trojku – 63:62 za Huventud.

36′ Sada Tomić izvlači faulove…

Dva puta je išao na liniju bacanja, oba puta je bio precizan polovično. Madar je promašio polaganje, a Smailagić trojku na drugoj strani – 61:57 za Huventud.

Foto: Starsport

34′ Dva ofanzivna skoka Kurucsa kao spas

Spas za dva promašaja njegovih saigrača. Jednu je uhvatio posle promašenog penala Ledeja, drugu posle promašaja Zagorca na polaganju. Rade je potom iznudio faul za nova slobodna bacanja – 59:56 za goste.

33′ Kakvo kucanje Smailagića – poster preko dvojice!

Prodor i zakucavanje krilnog centra za 59:53. Zaustavio je Vivesa u sledećem napadu na niskom postu, a Ledej je onda dobio faul za slobodna bacanja – 59:54 za Huventud.

31′ Zagorac je fauliran, konačno naznaka dobre odbrane

Feliza pritiska Madar, dobro je zaustavljen isti igrač pre toga na obruču, a Zagorac ubacuje dva slobodna bacanja 59:51 za Huventud.

Treća četvrtina:

Foto: Starsport

30′ Dve trojke Pantera, ne popuštaju Španci

Čak 21 asistenciju do sada imaju igrači Huventuda, pa ne pomaže to što je Panter u završnici dao dve trojke. Jednu je vratio Brodzijanski, a gosti vode 59:49. Inače, Partizan ima samo osam asistencija.

28′ Prva dvocifrena prednost Huventuda

Trojka Đoana Pare iz ćoška, pre toga je Tomić bio precizan sa penala, Španci odlaze na 11 poena prednosti, što je prva dvocifrena u meču, ali i najveća Huventudova do sada – 54:43.

26′ Bolji Huventud…

Tomić je pogodio uz malo sreće, pre toga je bio precizan i Feliz, a Koprivica je uspeo da iz promašaja Ledeja dobije ofanzivni skok i poene. Dvojku je dao i Mur iz prodora – 47:41 za Špance.

24′ Evo trojke Dangubića kada treba!

Avramović nije mogao da pogodi nekoliko šuteva, Huventud je to kaznio košem Vilisa za 43:36, ali je onda „praćku“ ispalio Dangubić za 43:39.

21′ Zakucavanje Kurucsa za početak

Dobar prvi napad i laki poeni Partizana na početku drugog poluvremena. Tomića je zaustavio Smailagić u pivotiranju. Otišao je onda do obruča Huventuda i napravio faul  u napadu – 39:36 za goste.

Druga četvrtina:

20′ Raste prednost Španaca…

Na 35:29 otišli su Španci posle pik end rola i završnice Dereka Vilisa na obruču. Andrez Felis poentira za Huventud, Avramović dobija faul i pogađa slobodna bacanja – 39:34 na kraju poluvremena.

18′ Serija promašaja na obe strane

Malo slabiji i neefikasniji period, promašuju svi osim Tomića i Smailagića sa linije penala, te Avramovića u šutu za dva poena. Huventud vodi 33:29.

16′ Dve trojke Ribasa, ponovo „spava“ odbrana Partizana

Obradović mora da traži tajm-aut posle dva šuta Ribasa sa distance, Huventud opet pravi seriju od šest poena i vodi 31:27.

14′ Cepa mrežu Dalas Mur!

Konačno malo smislenija akcija, finta i prodor Dangubića, pa onda i trojka Dalasa Mura za prekid serije Huventuda od šest poena – 25:23 za Partizan.

Anđušić gleda Partizan, Foto: Printscreen Instagram

13′ Tri izgubljene lopte i kontre Huventuda

Tri kontre Španaca i poeni njihovih igrača, vrlo brzo su došli do serije od šest poena i vođstva. Zagorac izlazi iz igre, menja ga Mur, a vraća se i Smailagić – 23:22 za Huventud.

12′ Ledej ponovo rešava sve

Novi poeni krilnog igrača, raste prednost Partizana na 22:17, a Ledej ima deset poena.

Prva četvrtina:

10′ Crno-beli bolji u tvrdoj utakmici

Partizan ne posustaje za sada, Birgander i Para jesu dali poene za preokret u korist Huventuda, ali su odgovorili Ledej, Panter i Balša Koprivica za 19:17 u korist Partizana na kraju prve deonice.

8′ Panter, pa Kurucs, Partizan vodi

Crno-beli su u seriji od 11 poena, i sada su u prednosti 13:11. Panter je za sada raspoložen.

6′ Vraća se Partizan!

Ledej zakucava uz faul, potom zakucava i Kurucs, a Avramović krade loptu pa promašuje zicer. Ledej kupi tu loptu i rešava napad – 11:9 za Huventud, serija crno-belih je 7:0.

4′ Dve trojke gostiju, nije dobro!

Vilis i Para su poentirali spolja, Panter je upisao jedine poene za Partizan – 9:2 za Huventud.

2′ Bolji početak Huventuda

Bar u napadu bolje ide gostima. Zakucavanje Dereka Vilisa za prve poene Španaca, igrači Partizana promašuju, 2:0 za Huventud.

BONUS VIDEO: Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare