Foto: Đorđe Kostić/ STARSPORT)

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Panatinaikos u meču 30. kola Evrolige u OAKA areni u Atini sa 86:82.

Crveno-beli su upisali i drugi trijumf protiv grčkog tima u kom nije bilo Nemanje Nedovića, nakon što su pobedili i u Beogradu u decembru sa 74:71.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč je rešen u četvrtoj četvrtini kada je Zvezda napravila seriju od 18 poena. I to tek što je primila 15 poena zaredom u režiji Jorgosa Papajanisa i Marija Hezonje u dresu Panatinaikosa.

Kada je najviše trebalo Džordan Lojd i Kori Volden su odigrali najbolje, izgubljene lopte su prestale da budu boljka, ali je završnica svejedno bila dramatična.

Nekoliko faulova za PAO, plus trojka Hezonje doveli su Grke u situaciju da izjednače na minut i po pre kraja susreta, iako je Zvezda koji minut ranije imala i +8.

Međutim, Papapetru je na slobodnom bacanju zaglavio loptu na obruču, Lojd je položio u kontri za 79:76, Hauard Sent-Ros je ubacio trojku i odmah mu je uzvratio Lojd na isti način!

To će se ispostaviti dovoljnim za drugu Zvezdinu pobedu zaredom u Evroligi i tek drugu u ovom veku u Atini. Uz to, crveno-beli su upisali i deveti trijumf ove sezone u Evropi.

Najefikasniji je bio Lojd kod pobednika sa 27 poena i pet asistencija, Kori Volden je ubacio 14 poena, Ognjen Kuzmić je ubacio devet, a Lendri Noko i Marko Simonović po osam.

U timu Panatinaikosa je prednjačio Hauard Sent-Ros sa 21 poenom, Joanis Papapetru je imao 14, koliko i Jorgos Papajanis, dok je Mario Hezonja ubacio 15. Sent-Ros je imao i sedam asistencija i četiri ukradene lopte.

Prvo poluvreme obeležio je presing atinskog tima i otvoreni šutevi Hauard Sent-Rosa koji je, nekarakteristično za njega ove sezone, ubacio uvodne dve trojke odmah na startu.

Panatinaikos je poveo trima uzastopnim trojkama 9:0, dok Zvezda tri i po minuta nije mogla da pronađe put lopti kroz obruč domaćih u OAKA areni.

Tek je Aleksa Uskoković hrabrim prodorom pogodio za dva uz faul i pokrenuo crveno-bele sa mrtve tačke.

To ipak nije značilo i početak domišljatije igre u napadu, pa su crveno-beli tokom prve deonice kaskali za Panatinaikosom, iako su smanjili zaostatak sa uvodnih devet, na šest poena.

Niko tada u Zvezdi nije mogao da pogodi spolja i to je bila ključna razlika. PAO je u drugoj četvrtini više pritiskao u presing igri po celom terenu.

Grci su time pokušavali da udare na neiskustvo igrača poput Uskokovića ili da jednostavno „zaključaju“ nekog od onih „premazanijih“.

Uspelo je Grcima u nekoliko navrata, ali je Zvezda u drugoj četvrtini šutirala bolje. Noko je ispod koša upisao četiri poena i primakao svoj tim na 23:21.

PAO se opet odlepio i čuvao prednost sve do dva minuta pred poluvreme. Tada se na terenu našao Lojd koji je ukrao jednu loptu i u kontri asistirao Laziću za prvo vođstvo Zvezde 37:36.

Foto: Djordje Kostic/ STARSPORT

Domaćin je odgovorio sa četiri uzastopna poena, ali je Kuzmić svojim košem uz faul završio poluvreme i u drugom delu se sa 40:40 kretalo praktično od nule.

Treća četvrtina je krenula idealno po goste samo u prva dva i po minuta. U tom periodu je Panatinaikos gubio lopte, a Lazić i Dobrić su dali po trojku.

Beograđani su poveli 48:44 i činilo se da su u velikom naletu do sedam minuta i dvadesetak sekundi do isteka treće deonice. Sent-Ros je počeo da krade lopte kao „lud“, igra Zvezde je nestala i „zeleni“ su napravili seriju 15:0.

Prvo je Papajanis prikucao posle promašaja Sent-Rosa u kontri, zatim je Hezonja ubacio tešku trojku, a nadovezali su se Papajanis, Hezonja i ostali do 59:48.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Upravo tada je Kori Volden prekinuo seriju polaganjem uz faul. Dao je i trojku posle povratnog pasa Lojda, a onda opet dobio faul u prodoru. Nanizao je osam poena i ekspresno vratio svoj tim u igru za oko minut i po do 59:56.

Tu se Zvezda nije zaustavila. Počeli su svi da pogađaju i ostali, Lojd iz faula, Radanov takođe, a kad je Simonović na startu četvrte četvrtine dao otvorenu trojku posle promašenog zakucavanja Sent-Rosa, serija Zvezde je bila 17:0.

Još kad je Oded Kataš, trener Panatinaikosa dobio drugu tehničku grešku, Volden je pogodio slobodno bacanje za 66:59 u korist Beograđana.

Kori Volden dobio srpski pasoš
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Lojd se aktivirao posle serije Panatinaikosa od šest poena, pa je trojkom i ukradenom loptom, te polaganjem u kontri dao prostora za disanje Zvezdi.

Na četiri minuta pre kraja, gosti su vodili 73:67, a posle poludistance Lojda i osam razlike. To nije bilo dovoljno za laganiju završnicu.

Papapetru je dao trojku, isto je uradio i Hezonja, a grčki tim je brzo stigao na minus četiri. Papapetru je potom iznudio dva faula pogodio je tri bacanja i na minut i 40 sekundi pre kraja sve je bilo otvoreno sa 77:76 za Zvezdu.

Lojd je pogodio za dva, Sent Ros je ubacio trojku za egal, a semafor je pokazivao da je preostalo još 69 sekundi igre.

Hladnokrvnost Lojda tada se ispoljila u najboljem svetlu, jer je pukao trojku, Lazić je ubacio dva penala, pa Panatinaikosu nije pomogla ni „trica“ Hezonje koja je samo začinila dramu, ali nije okrenula meč u korist domaćina.

Panatinaikos – Crvena zvezda 82:86 (23:17, 17:23, 19:20, 23:26)

Hala: OAKA, Atina; Bez publike; Sudije: Rižik, Rosi, Alijaga

Panatinaikos: Mek 2, Papajanis 14, Bokoridis 0, Ogast 2, Papapetru 14, Hezonja 15, Diplaros 0, Kaselakis 0, Vajt 5, Mitoglu 9, Bentil 0, Sent-Ros 21. Trener: Oded Kataš

Crvena zvezda: Hol 0, Volden 14, Lojd 27, Uskoković 3, Lazić 7, Rit 0, Radanov 2, Dobrić 6, Simonović 8, Jagodić-Kuridža 2, Kuzmić 9, Noko 8. Trener: Dejan Radonjić.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Pobeda Zvezde!

Lojd i Lazić rešavaju dramu, prvo trojkom, a onda slobodnim bacanjima kapitena – 86:82 na kraju.

38′ Drama u OAKA areni!

Dve trojke Papapetru, pa Hezonja, u međuvremenu pogodak Simonovića, ali vođstvo crveno-belih samo četiri poena – 77:73.

37′ Fantastična kombinacija Simonovića i Lojda

Džordan poentira pod košem posle dodavanja iz prodora Marka Simonovića. U sledećem napadu je pokupio Lojd svoj promašaj za tri i ubacio dvojku 75:67 za Zvezdu.

35′ Ukradena lopta i kontra Lojda!

Odlično rešenje Lojda u kontri, ali odmah i vrlo teška dvojka Sent-Rosa 71:67 za Zvezdu.

34′ Prilazi Panatinaikos

Papapetru pogađa trojku, Grci prilaze na poen zaostatka – 66:65 za crveno-bele. Odlepljuje svoj tim Lojd trojkom sa velike distance 69:65.

33′ Izgubljena lopta, šut iz očaja Sent-Rosa

Kao da je očekivao da će dobiti faul Sent-Ros tako je izbacio loptu i nije bio precizan.

32′ Trojka Simonovića, pa druga tehnička za Kataša

Zvezda je nastavila seriju 18:0 trojkom Simonovića i poenom Voldena zbog tehničke greške. Sent-Ros je ubacio dva poena uz faul – 66:62 za Zvezdu.

31′ Promašeno kucanje Sent-Rosa

Dugo ne može Panatinaikos do koša, Kuzmić to rešava na drugoj strani, raste serija Zvezde, sada je 14:0 i vođstvo 62:59.

Treća četvrtina:

Foto:BETAPHOTO/KK CRVENA ZVEZDA mts

30′ Pametno igra Lojd, vodi Zvezda!

Ide na koš dobija faul, Hezonja ne pogađa trojku, a Radanov nastavlja seriju Zvezde u kontri. Faulirao ga je igrač Panatinaikosa, bek crveno-belih je pogodio oba penala za totalni preokret i seriju Zvezde 12:0.

29′ Lojd i Volden vraćaju Zvezdu u igru, 6:0!

Prvo koš uz faul, a onda trojka Voldena posle povratnog pasa Lojda iz eurostepa! Konačno je nešto proradilo na kurblu u igri Zvezde i Beograđani su prekinuli horor seriju bez poena – 59:54 za Panatinaikos.

28′ Teror Panatinaikosa

Sve osim dva šuta Voldena bile su izgubljene lopte Zvezde koju su nastavili da razbijaju Papajanis i Hezonja, serija „zelenih“ je 15:0, a vođstvo 59:48 posle trojke Hezonje. Zvezda bez poena pet minuta.

26′ Ozbiljna serija Grka, veliki pad Zvezde

Ponovo izgubljena lopta crveno-belih. Papajanis kucanje, pa trojka iz teške pozicije Hezonje, a onda koševi Sent-Rosa i Papajanisa. Zvezda se u napadu raspada, a PAO je za manje od tri minuta napravio seriju od devet poena – 53:48 za Panatinaikos.

24′ Promašaj Lazića, izgubljena lopta Dobrića

Sam je bio Branko kao duh ali nije ubacio trojku, Dobriću je iščačkao loptu Sent-Ros i Panatanaikos je poentirao iz odbitka posle Rosovog promašenog polaganja – 48:46 za Zvezdu.

Foto: Starsport/Djordje Kostic

23′ Ukradene lopte i trojke Lazića i Dobrića!

Ostao je kapiten Zvezde sam na šutu u ćošku, ali dva napada rešava Papajanis sa poludistance. Hol je korektno zamislio pas za Noka, ali ga nije izveo kako treba. Pogrešili su i Grci, što je Dobrić kaznio novom trojkom – 48:44 za Zvezdu.

22′ Noko za prednost Zvezde

Papajanisa je Noko izradio na fintu, sačekao ga je da padne i onda poentirao iz blizine za vođstvo Zvezde – 42:40.

21′ Dobro zaštićen obruč, povreda Rita

Kad je već Sent-Ros mogao slobodno da šutne trojku, onda je pozitivno što su crveno-beli sigurno uhvatili skok u odbrani. Nažalost po njih, povredio se Rit koji je izašao iz igre.

Druga četvrtina:

20′ Grci opet preokrenuli, Zvezda stigla

Tri poena viška su imali „zeleni“ posle dve akcije, ali je Ognjen Kuzmić posle ofanzivnog skoka pogodio pod košem uz faul za 40:40 posle 20 minuta.

18′ Brzopotezna serija Zvezde, crveno-beli vode!

Lojd istrčava tranziciju i nastavlja seriju crveno-belih posle trojke Simonovića. Za svega tridesetak sekundi je beogradski tim ubacio ove poene i sada on igra presing – 34:33 za Panatinaikos. PAO je dobio jeftin faul Simonovića ali Lojd i Lazić u prodorima donose prednost gostima – 37:36.

17′ Kontre škode Zvezdi

Mitoglu i Vajt poentiraju u dva brza napada domaćeg tima, Atinjani igraju visoki presing i tek Simonović to kažnjava trojkom. Do sada je Zvezda muku mučila sa takvom odbranom Grka – 34:31 za PAO.

16′ Jagodić-Kuridža za -2, gde je faul za Rita?

Zvezdin krilni centar je dobro fintirao Papajanisa pod košem Panatinaikosa i oslobodio sebi prostor za šut sa dva metra. U sledećem napadu crveno-beli kradu loptu i idu u kontru gde je promašio polaganje Duop Rit, ali je delovalo kao da je fauliran, što arbitri nisu videli – 32:26.

Foto: Starsport

15′ Volden maestralno

Papajanis je pogodio dugu dvojku, Volden mu se revanširao u preuzimanju sjajnim prodorom i polaganjem. Ostaje šteta što Lojd nije pogodio trojku – 30:26 za Panatinaikos.

13′ Atinjani se odlepe, Lojd održava priključak

Sent Ros kad mu vreme nije! Nova trojka igrača Panatinaikosa (28:21). Prethodno je za dva pogodio i Mitoglu. Uzvratio je Džordan Lojd trojkom – 28:24

12′ Vratila se Zvezda

Lepa akcija i kombinacija Kuzmića i Noka, Lendrijev flouter prošao je kroz obruč Panatinaikosa, a crveno-beli su prišli na dva poena zaostatka 23:21.

11′ Priključio se Lojd

Pogodio je Džordan Lojd za dva poena, pa je promašio a u kontri se našao Hezonja. Imao je mismeč baš sa Džordanom, ali ga nije iskoristio.

Prva četvrtina:

Foto: Starsport

10′ Nokov doprinos

Dva pogotka Lendrija Noka, prvi put elegantno na drugi obruč. Zatim i faul plus koš Voldena, pa njegova izgubljena lopta – Panatinaikos vodi 23:17 na kraju prve četvrtine.

8′ Trojka Dobrića!

Nije ni napad iz kog ju je postigao bio idealan, ali je Dobrić bio precizan sa velike udaljenosti (14:10).

7′ Sjajna odbrana Uskokovića

Previd sudija koje nisu videle da je Papapetru dvaput vodio loptu, ali su sankcionisale to što nije preneo loptu u polje napada predviđenih osam sekundi. Problem je što Zvezda ne može da organizuje dobar napad.

Malo kretanja i usiljeni šutevi. Panatinaikos posle slobodnih bacanja Vajta vodi 14:7.

5′ Prekinut nalet Zvezde

Papajanis završava napad zakucavanjem iz pik end rola. Po jednu bananu su upisali on i Kuzmić, a Uskoković je svom centru asistirao za nove poene pod obručem – 11:7 vode domaćini.

4′ Uskoković konačno!

Prvi poeni za Zvezdu u tranziciji. Uskoković je poentirao uz faul. Bio je to grub prekršaj Atinjana, ali nije bilo namerne lične, ali jeste koša crveno-belih. Dobrić u sledećem napadu asistira, Kuzmić završava akciju pod košem 9:5 za Panatinaikos.

3′ Cigla Rosa, ali velika serija Panate

Panatinaikos otvara meč serijom 9:0! Lazić nije bio precizan još jednom, Sent Ros je ostavljen sam i bacio je „ciglu“, ali je odmah posle njega trojku iz ugla ubacio Papapetru. Zvezda je tri minuta bez poena.

2′ Nova trojka Sent Rosa

I još jednom je trojci Sent Rosa prethodio loš napad Zvezde. Do sada su Rit i Lazić promašivali trojke za crveno-bele pa Grci vode 6:0.

1′ Vodi Panatinaikos

Lojd je izgubio loptu u pokušaju prodora, Sent Ros je pogodio čeonu trojku na drugoj strani za uvodnu prednost atinskog tima 3:0.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar