Foto: STARSPORT

U životu Ognjena Kuzmića ima nekoliko važnih datuma, ali 14. jul će zauvek slaviti kao drugi rođendan. Nakon stravične nesreće visoki centar je dobio novu šansu za život i odlučio je da je ne ispusti iz ruku.

Kuzmić je do ovog trenutka sezone postigao 95 poena (ispred njega su samo Nikola Kalinić 116, Nejt Volters 100 i Luka Mitrović 96), a pokazalo se da Dejan Radonjić, trener Crvene zvezde, ima poseban nos za visoke igrače. Kao što je ranije oživeo karijeru Bobana Marjanovića, vinuo Maika Cirbesa do evropskih visina, sada je pronašao šampionsku nit i momku iz Doboja.

PROČITAJTE JOŠ

Sada navijači opet gledaju igrača koji pravi velike probleme pod oba koša protivničkim ekipama. Kuzmić prosečno beleži 9,5 poena po susretu uz šest skokova, 0,8 ukradenih lopti i 0,4 blokada. Jedan je od petorice igrača koji je odigrao 10 mečeva za Crvenu zvezdu ove sezone i na parketu obično provodio 18 minuta.

Iz igre je šutirao neverovatnih 70 odsto, a po susretu beležio 1,2 ukradene lopte. Sve ovo uz njegov nemerljiv doprinos u odbrani (još uvek se pamti blokada Ekpeu Judou u Beogradu protiv Fenerbahčea) čini da je Zvezda došla do premije verujući u ovog igrača.

„Drago mi je što igram dobro i što svojim partijama mogu da pomognem timu. Verujem da ćemo biti još bolji kada bude bilo najpotrebnije“, kaže Kuzmić za Nova.rs.

Svestan je centar iz Doboja šta je sve prošao, posebno van parketa.

„Velika zahvalnost i Crvenoj zvezdi, klub je bio uz mene i u dobrim i u teškim trenucima. Takođe, hvala i treneru Dejanu Radonjiću koji me je potpuno vratio, vidi se rad kroz njegov prepoznatljiv sistem. Idemo dalje“.

Zvezda večeras (19) gostuje Monaku, a u četvrtak će igrati sa Armanijem u Milanu, u okviru drugog duplog kola Evrolige ove sezone.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Znamo koliko nam je zgusnut raspored i da smo već u paklenom ritmu. Uz sve probleme dajemo sve od sebe da beležimo dobre rezultate. Nedostaju nam momci koji su van tima, jedva čekamo da budemo kompletni“, dodao je Kuzmić.

Najbolju partiju ove sezone odigrao je protiv Mornara, u Baru je postigao 14 poena i imao 13 skokova za indeks korisnosti 30, a iz igre je pogodio šest od sedam šuteva. I upravo je to veliki kvalitet ovog asa, on ne troši previše lopti, a istovremeno pogađa u velikim procentima.

Sa 31 godinom iza sebe ima impresivni igrački rezime. Jedan je od retkih u istoriji košarke koji ima NBA prsten (sa Golden Stejtom 2015) i titulu Evrolige (sa Real Madridom 2018). Nalazi se u društvu legendi kao što su Manu Đinobili i Dominik Vilkins.

Ruku na srce Kuzmić je uglavnom propuštao najvažnije mečeve u tim sezonama zbog povreda ili odluke trenera, ali to ne umanjuje šta je uspeo da uradi. Nakon epizoda u NBA i Panatinaikosu stigao je u Crvenu zvezdu. Za jednu sezonu je uspeo da obezbedi bogati ugovor u Realu (2017-2019), a čak je bio i MVP Evrolige u januara 2017. kao igrač crveno-belih.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kada je 2019. godine potpisao opet za Zvezdu, trebalo je da bude najveće pojačanje, a onda se desio onaj kobni julski dan.

Jeziva nesreća je umalo košarkaša koštala glave, a mnogi su sa olakšanjem odahnuli kada se Kuzmić probudio iz indukovane kome četiri dana nakon nesreće. U tim trenucima mu je najveća podrška supruga Tamiša Romo.

Kuzmić je tada imao operaciju zbog povrede glave i grudi, a dve godine mu je bilo potrebno da sve to ostavi iza sebe.

Srpski centar je nakon jezive nesreće kažnjen i to tek decembra 2020. godine. Tada mu je saopšteno da mora da plati 4.600 evra zbog vožnje u pijanom stanju (2,27 promila alkohola u krvi) i izazivanja nesreće. Uz to mu je zabranjeno da upravlja vozilima „B“ kategorije (automobili) godinu dana. Ta zabrana je na snazi do početka decembra ove godine.

Ipak, sve probleme je centar uspeo da ostavi iza sebe i da ponovo igra košarku kojom je podsetio na najbolje trenutke karijere. Četiri meseca nakon nesreće se ponovo našao na terenu, a nakon nekoliko priprema deluje da je sada ponovo fizički i igrački na nivou najboljih sezona.

BONUS VIDEO Simonović o porazu od Albe, Dejanu Stankoviću i podršci fudbalera, neobičnim treninzima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare