Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW, Javier Rojas/Pi / Zuma Press / Profimedia, Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Ljubitelji košarke će u noći između nedelje i ponedeljka moći da uživaju u pravom košarkaškom spektaklu, a predstavnika na Ol-star utakmici NBA lige imaće i Srbija.

Susret timova koje su izabrali Kevin Durent i Lebron Džejms na programu je od dva sata posle ponoći u Klivlendu, a meč u Ohaju biće ujedno i nastavak sjajnog niza kada su košarkaši iz Srbije u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ...

U pitanju je, naravno, Nikola Jokić, pošto košarkaš Denver Nagetsa drugu godinu zaredom igra u startnoj petorci.

Pre njega, na samom meču igrali su Vlade Divac i Predrag Stojaković.

Vlade Divac (2001)

Sjajna sezona koju je ekipa Sakramento Kingsa igrala dobila je potvrdu u vidu dvojice igrača koji su nosili dres Zapadne konferencije. I dok je Kris Veber zaslužio mesto u startnoj petorci uz Džejsona Kida, Kobija Brajanta i Tima Dankana, Divac je do svog stigao „zaobilaznim putem“. Naime, zbog povrede je ovu utakmicu morao da propusti Šakil O’Nil, a umesto njega u ekipi se našao Divac. Mada, Vladetu je nedostajalo tek 542 glasa da se i bez O’Nilovog odustajanja nađe među odbabranima, pošto je imao 715,687 glasova, dok je Dejvid Robinson, legenda San Antonio Sparsa, po deseti put na ovoj utakmici zaigrao nakon što je za njega glasalo 716,228 navijača.

Odigrao je Divac tada oko devet minuta, pogodio četiri od šest šuteva (osam poena), dodao tri skoka, jednu asistenciju i dve ukradene lopte.

Predrag Stojaković (2002, 2003, 2004)

Tamo gde je stao Vlade, nastavio je Peđa. Prvi put se našao na meču svih zvezda NBA lige u Filadelfiji, odigrao je 18 minuta i uspeo da bude dvocifren – 11 poena, uz dva skoka u napadu, jednu asistenciju – dovoljno da doprinese pobedi Zapada 135:120.

Godinu dana kasnije Stojaković nije dobio dovoljan broj glasova da bi se našao u Ol-star timu Zapada, ali jeste nastupio nakon što je Kris Veber zbog povrede bio prinuđen da odustane. Iako je imao najmanju minutažu, pošto je na terenu proveo 13 minuta, Stojakovi je uspeo da ostavi traga u pobedi Zapada 155:145 ubacivši pet poena, uz tri skoka, jednu asistenciju i ukradenu loptu.

Svoj treći, i poslednji nastup na smotri najvećih zvezda NBA lige, Stojaković je zabeležio 2004. godine u Los Anđelesu, kada je sa Zapadom zabeležio treću pobedu (136:132), a Stojaković je ubacio pet poena uz po jedan skok i asistenciju za nešto više od 13 minuta igre.

Nikola Jokić (2019 – 2022)

Popularni Džoker je na glavnom događaju Ol-star vikenda nastupio tri puta – 2019, 2020. i 2021. godine, a izborom u startnu petorku postao je Srbin sa najviše nastupa na Ol-star utakmicama u istoriji.

Prvi put se Jokić našao na ovom meču 2019. godine, kada je u Šarlotu, u Severnoj Karolini, godinu dana nakon nezasluženog izostavljanja, dobio poziv od strane trenera. Odabrao ga je tada Janis Adetokumbo, a Jokić zabeležio šest poena uz devet skokova za nešto preko 13 minuta u igri. Ekipa Lebrona Džejmsa je slavila 178:164.

I naredne godine Jokić je pružao dovoljno dobre partije da se nađe na meču, ali je bio u protivničkom taboru, pošto je nosio dres tima koji je odabrao Lebron Džejms. Za 12 minuta na parketu ubacio je pet poena uz dva skoka i jednu asistenciju, ali i ukradenu loptu.

No, ovog puta njegova ekipa je slavila 157:155.

Treći nastup, ovog puta u Atlanti u Džordžiji, doneo mu je i mesto u istoriji srpske košarke, pošto je 2021. godine postao prvi košarkaš iz Srbije koji se našao u startnoj petorci. Ubacio je šest poena, uz sedam skokova, pet asistencija, dve ukradene lopte i jednu blokadu, a ekipa koju je selektirao Lebron Džejms slavila je 170:150.

Ostala učešća Srba na Ol-star vikendu

Utakmica najvećih zvezda NBA lige traje tokom čitavog vikenda, a Srbija je svoje predstavnike imala i u ostalim događajima

Pre svega vredi istaći dve titule Predraga Stojakovića u brzom šutiranju trojki, pošto je bio najbolji 2002. i 2003. godine.

Nikola Jokić je 20016. i 2017. učestvovao na takozvanom „Rising stars“ meču koji je okupljao „rukije“ i „sofmore“, ali i u takmičenju u veštinama 2017. i 2019. godine.

Bogdan Bogdanović je takođe dva puta nastupio na „Rising stars“ utakmici, a prvu (2018) je okončao za zvanjem najboljeg igrača meča.

Pored njih, svoje ime su u anale Ol-star mečeva upisali Vladimir Radmanović (šutiranje trojki 2005), zatim Željko Rebrača (utakmica „Rising stars“ 2002, Marko Jarić (nastupi na „Rising Stars“ utakmicama 2003. i 2004) i Nenad Krstić („Rising stars“ meč, 2003. godine).

BONUS VIDEO Jokićev drugar o Nikolinom početku i basketu iz detinjstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar