Foto: EPA-EFE/STEVE DIPAOLA SHUTTERSTOCK OUT

Muslimani širom sveta obeležavaju početak Ramazana, a Jusufu Nurkiću uspelo je čak da revoltira čestitkom svima koji veruju u islam.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaš Portlanda je objavio fotografiju „Džamije poglavnika Ante Pavelića“, zgradu koja je otvorena 1938. godine pod imenom Dom likovnih umetnosti kralja Petra Prvog Velikog Oslobodioca.

Trg je nosio isto ime, a u džamiju je ovaj objekat preuredio ustaški zločinac Ante Pavelić. To je rešio 1941. godine, odbio je da se gradi nova džamija,

Kod ulaznih vrata u džamiju (gdje je stajao Meštrovićev mramorni reljef kralja Petra Prvog Velikog Oslobodioca na konju, uklonjen 1941. godine), postavljena je mramorna spomen-ploča sa natpisom: U slavu i u znak ljubavi spram Allaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik Dr. Ante Pavelić ovaj velebni hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi vitežkog naroda hrvatskoga, iskreni sljedbenici uzvišene vjere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za obranu i napredak lijepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila.“

Zbog ove poruke, mnogi njegovi pratioci bili su revoltirani.

„Od toliko lepih bosanskih džamija, ti si stavio ono što je za vreme zločinačke tvorevine na silu pretvoreno u džamiju? Ovo na slici je simbol učešća muslimana u ustaškim zločinima i svako normalan se toga stidi“, bio je jedan u moru revoltiranih komentara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram