Košarkaši Partizana savladali su Efes, aktuelnog šampiona Evrope, sa 92:85 na oproštaju Novice Veličkovića od igračke karijere.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan je sa dve vezane trojke u poslednja dva minuta i nakon zakucavanja Lidej stigao do prednosti koju Efes nije mogao da stigne. Tokom većeg dela susreta je razlika bila od jednog do dva poena, a onda je Partizan na kraju preuzeo inicijativu i rešio susret.

Crno-beli su igrali u retro dresovima koji su napravljeni po uzoru na one iz sezone 2008/2009.

Novica je legenda Partizana, a u crno-belom dresu je odigrao čak 14 sezona. Osim za Partizan nastupao je i za Real Madrid, Mega Vizuru, Brose Bamberg, kao i Trabzonspor.

Dolazak Duška Vujoševića na meč izazvao je euforiju među navijačima crno-belih. Čitava dvorana mu je skandirala, a on je mahao navijačima.

Čitava dvorana je zaćutala u 19.03 u čast Dušana Dude Ivkovića, legendarnog trenera koji je preminuo ovog četvrtka. Nakon ovog emotivnog trenutka, jednog od niza ovog četvrtka u Beogradu igrači su nasred terena razvili transparent na kome je pisalo „Dudo, hvala ti!“.

Efes je prvi stigao do prednosti od 2:0. Euforija u dvorani nakon što je Lidej zakucavanjem završio alej-up. Navijači crno-belih su napravili sjajnu atmosferu. Gotovo svi nose specijalno izrađene majice u čast Novice Veličkovića, pa je gotovo čitava dvorana u crno-belom. Uz i crno-beli daju pravi štimung odličnom igrom jer vode sa 16:12.

Partizan je nastavio sa odličnom igrom protiv prvaka Evrope, pa je u 12. minutu vodio sa 29:26. Crno-beli nisu popuštali ni pedalj, aktuelnom šampionu, a publika je prosto eksplodirala nakon trojke Jama Madara.

Foto: Starsport

Do poluvremena je Partizan održao prednost od 46:45, a Novica Veličković je ušao u poslednjem minutu poluvremena. U tom trenutku je Arena proključala zbog legendarnog kapitena crno-belih. Navijači su sa oduševljenjem ispratili svaki njegov kontakt sa loptom, a nakon svega je usledio i šou na poluvremenu.

Saša Ilić, dugogodišnji kapiten fudbalera Partizana, poklonio je Veličkoviću poseban koš u njegovu čast sa ramom. Ubrzo nakon toga je i Efes dao poklon Novici.

Nakon emotivnog govora Veličkovića, nastavljen je susret.

Partizan je dobro nastavio i u trećoj četvrtini, te je vodio i u 23. minutu sa 52:51. Crno-beli su pokazali da sjajno igraju u tranziciji, a Madar je realizovao jedan kontranapad i tako postao prvi dvocifreni igrač u redovima Partizana.

Partizan je na krilima Madara stigao i do 60:58, a agresivna odbrana ponekad je donosila crno-belima i neke nesmotrene faulove.

Zagorac je proigrao u trećoj deonici, pa je namučio Brajan Danstona u dva navrata. Ipak, uspeo je Tunčer da poravna na 62:62.

Na oproštajnom meču Novice Veličkovića došlo je do sramnih scena. U jednom trenutku su se navijači potukli na tribinama, a ubrzo je usledilo skandiranje navijača.

Navijači su nastavili sa podrškom izabranicima, pa je Partizan na četiri minuta do kraja imao prednost od 80:75. Pokazao je Partizan da ove godine ima najviše ciljeve.

U poslednja dva minuta je Partizan imao prednost od 84:79, a Obradović je imao šta da kaže Madaru i Muru.

Nakon toga je usledila i ključna trojka Partizana za 87:80 na 47 sekundi do kraja kojom je napravljen dodatna razlika u odnosu na prvaka Evrope.

Već u sledećem napadu je Zek Lidej postigao i trojku za 90:82, a trojka je udarila u tablu i prošla kroz obruč.

Lidej je nakon toga i zakucao iz kontranapada za konačnih 92:85.

Oprostio se od Veličkovića i Žofri Lovernj uz poruku.

„Čestitam brate na tvojoj izuzetnoj karijeri“, napisao je francuski centar.

Pogledajte i najzanimljivije fotografije sa susreta.

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport
Foto: Starsport

*

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport
Foto: printscreen/Oliver Mijušković

*

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport

*

Foto: Starsport

*

Dušan Ivković
Foto: Screenshot RTS 1

18.45 Povratak Vujoševića

Duško Vujošević se posle šest godina ponovo nalazi na meču Partizana, a publika ga je pozdravila ovacijama.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare