Nikola Jokić statistika prvi u istoriji
Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey

Denver Nagetsi našeg Nikole Jokića uspešno su preborodili prvu prepreku u plej-ofu i izdržali rafalnu paljbu Demijena Lilarda. Sada ih čeka još teži zadatak jer im je na putu ka drugom uzastopnom finalu Zapadne konferencije, talentovana i poletna ekipa Finiks Sansa čije uzde predvodi iskusni veteran Kris Pol i koja je protiv Lejkersa pokazala da ne haje mnogo za ime i reputaciju ni kluba ni igrača.

PROČITAJTE JOŠ

Kada govorimo o Lejkersima, oni su prošle godine u finalu Zapada dobili baš Denver Nagetse kao pretposlednju prepreku ka toliko dugo čekanoj tituli. Stvari su se ove godine promenile, i Finiks je iskorstio sve probleme Lejkersa tako da će NBA imati novog šampiona.

Kao i celu sezonu i ishod plej-of serije pred nama će u velikoj meri krojiti povrede.

Priroda ove NBA sezone je bila takva da dok ekipe dođu do plej-ofa, povrede igraju veliku ulogu u tome ko ide dalje, a ko ide kući. Žalosno je, ali stvari se jednostavno tako odvijaju i ova serija se ne razlikuje od drugih po tome.

Kada je reč o Sansima, glavna priča je rame Krisa Pola. Povredio ga je u prvoj utakmici protiv Lejkersa, a zatim je ponovo pogoršao u 5. utakmici. Iako je igrao u svakoj utakmici serije, očigledno nije bio na svom nivou i prosečno je postizao samo 9,2 poena i 7,7 asistencija uz 38,6 procenata šuta.

Ali postoji razlika između toga da samo izađeš na teren i toga da si u svom najboljem izdanju. Što je bliži drugoj varijanti, veća je šansa da će Finiks da prođe dalje.

Nagetsi su sa druge strane u mnogo goroj situaciji. Džamal Marej je pokidao ligamente u aprilu i neće igrati do sledeće sezone. Oni su takođe ostali i bez Vila Bartona zbog istezanja tetive i Pi Džej Doziera zbog problema sa miđićem. Obojica su van igre na neodređeno vreme, mada se za Bartona u Denveru nadaju da bi mogao da zaigra tokom ovog plej-ofa.

Ekipe su tako prinuđene da funkcionišu i igraju sa onim što im je trenutno na raspolaganju, a prema svim procenama, ključ prolaska dalje leži u odgvoru na jedno pitanje.

Može li Ejton da čuva Jokića?

Glavni razlog što su Nagetsi i dalje u igri je taj što imaju favorita broj jedan za MVP nagradu za ovu sezonu, Nikolu Jokića. Bio je dominantan u prvoj rundi gde je postiza 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po meču, dok je šutirao 56,6 posto sa iz igre i dovodio centarsku liniju Portlanda u stalne probleme sa faulovima.

Foto: Tanjug AP Photo/Jack Dempsey)

Jokić je kontrolisao tu seriju i izgleda da će to učiniti i protiv Sansa. Igrača Jokićevog talenta je nemoguće zaustaviti, ali je pitanje koliko ga Deandre Ejton i Finiks mogu usporiti. S jedne strane, Ejton je bolji defanzivac od svih sa kojima se Jokić suočio u prvom kolu, a Sansi su sveukupno elitni odbrambeni tim.

U isto vreme, Ejton je mlad igrač koji prolazi kroz svoju prvu plej-of seriju, a ovo će biti najveći test u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Osim toga, on je jedini pravi visoki kojeg imaju, a ako Jokić bude uspeo da ga nadigra i uvede u probleme sa faulovima, to bi na kraju moglo biti veliki problem za Finiks.

Sa druge strane, i Denver ima veliki izazov pred sobom.

Kako zaustaviti Devina Bukera?

Niko nikada nije sumnjao u talenat Devina Bukera, ali pre ove sezone često je otpisivan kao sjajan strelac čije brojke nisu imale vleikog uticaja na rezultate ekipe. To je, međutim, bila nepravedna karakterizacija, posebno s obzirom na to koliko je malo talenta bilo oko njega u prethodnim sezonama.

Foto:Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Sad kad su Sansi oko njega postavili kvalitetne saigrače, vidimo šta on može da uradi. Protiv Lejkersa, Buker je bio fantastičan, beležio je 29,7 poena, 6,2 skoka i pet dodavanja po meču, dok je za tri poena šutirao 42,9 posto. Nije loše za prvu plej-of seriju u karijeri.

Kako Buker počinje da izrasta u zvezdu i dominantnog skorera, teško je videti kako će Nagetsi usporiti njegov zalet sa povredama osakaćenom spoljnom linijom. Videli smo da je Demijan Lilard razbijao Denver u prvoj rundi, a Buker bi mogao da uradi sličnu stvar.

Drama u najavi

Kada su u pitanju međusobni dueli ove sezone, Denver je dobio dva i to oba kao gost u Finiksu posle velike borbe i produžetaka, dok je Finiks bio bolji u prvom duelu u Koloradu. Sve tri utakmice su bile ekstremno neizvesne, s tim što Nagetsi neće imati Džamala Mareja koji je igrao u sve tri utakmice i postizao 22.5 poena u proseku, tako da će njegov učinak mnogo faliti.

Međusobni dueli Denvera i Finiksa

Denver – Finiks 103:106

Finiks – Denver 126 – 130

Finiks – Denver 112:120

 

Kada je Jokić u pitanju, srpski centar je odigrao slab napadački meč u jedinom porazu sa samo 17 poena, ali je zato u obe pobede briljirao sa 29, odnosno 31 poenom.

Kako će sve to izgledati u plej-ofu, i da li će veće iskustvo Jokića i ekipe presuditi ili će nadolazeća sila iz Arizone nastaviti gde je stala protiv Lejkersa, ubrzo ćemo saznati.

Prvi duel se igra u noći između ponedeljka i utorka u četiri sata posle ponoći.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar