Foto: Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

Srbija ima novo čudo u NBA ligi. Malo ko je očekivao da će se Nikola Jović ovako dobro snaći "preko bare" od samog početka, ali je zasigurno imao početak koji mnogo obećava.

Majami Hit je letos pokupio Nikolu Jovića sa 27. pozicije na NBA draftu i odmah je Pet Rajli, šef košarkaških operacija Majamija, poručio da će srpski krilni košarkaš imati ulogu u novom klubu.

Dakle nije Jović doveden da bi bio epizodista i nije došao da bi bio samo jedan broj u rosteru, a Erik Spolstra, trenera Majamija, potvrdio je sve to već u predsezoni. Iz utakmice u utakmicu je dobijao više šanse, a protiv Hjuston Roketsa (107:105) je odigrao najbolju utakmicu od dolaska.

PROČITAJTE JOŠ

Možda Jović još uvek nije završio srednju školu, ali igra kao da bi trebalo da slavi 10 godina mature. Spolstra je u jednom trenutku poručio da Jović radi na tome „da dobije diplomu, preko video poziva“.

„Imao sam predstavu ko je jer je visoki igrač koji prevodi loptu u Evropi. To je deo veština zbog kojih me je zaintrigirao. Dopala nam se njegova veličina i dopalo nam se kako vodi loptu i njegovu mogućnost da dodaje. To su tri veštine ili karakteristike koje su prve iskočile kada smo ga gledali“, rekao je Spolstra o Srbinu.

Proveo je protiv Roketsa na terenu 23 minuta (najviše u ovoj predsezoni) i upisao je 15 poena uz 12 skokova i četiri asistencije. Dobio je nešto više slobode da šutira nego na prethodnim mečevima (jer je imao odlične procente iz igre), ali je pogodio tek četiri od 12 šuteva iz igre, odnosno dve trojke iz osam pokušaja.

Sve ovo pokazuje da Srbin polako dobija sve više poverenja od Spolstre koji je sada odlučio da mu da veću minutažu da bi video šta bi mogao da očekuje od njega. Po mišljenju mnogih Jović je bio najbolji akter meča u redovima Majamija, iako je najefikasniji bio Maks Strus sa 24 poena (7/15 iz igre, 5/10 za tri).

Jović je imao nekoliko sjajnih poteza koji samo pokazuju koliko je zapravo veliki talenat.

Foto: Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

Već sada se pokazuje da je specijaltet Jovića postala transformacija iz odbrane u napad (ukradena lopta, a onda polaganje na drugu stranu), ali i postavljanje igre nakon bloka koji otvara saigračima dovoljno prostora za trojku ili prodor u reket. Komentatori su bili oduševljeni načinom na koji šutira, pa su nekoliko puta insistirali koliko je to lep izbačaj.

Zanimljivo je i da je Jović rođen u Lester u Engleskoj, a da sa obzirom na to da je visok 208 centimetara može da pokriva pozicije od 2 do 5. To bi otvorilo fleksibilnost timu jer bi on mogao da preuzima u odbrani, a već je pokazao da defanzivno može da pravi dobre stvari i da kasnije završava brzo u tranziciji.

Jović je prethodne sezone igrao u Megi i proglašen je za najperspektivnijeg igrača ABA lige, prosečno je beležio 11,7 poena, 42,8 odsto iz igre, 4,4 skokova i 3,4 asistencije, a generalni menadžeri NBA su ga prošle godine izglasali za najboljeg internacionalnog igrača koji ne igra u NBA ligi.

Srpskom igraču je bilo zabranjeno da igra za reprezentaciju na Evropskom prvenstvu kako bi se što bolje spremio za debitantsku sezonu i izgleda da se nalazi na dobrom putu, pa je Amerikance oduševio brže nego slavni imenjak Jokić.

BONUS VIDEO Jokić: Želim da budem Tim Dankan Denver Nagetsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar