Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer)

Nikola Jokić igra još jednu fantastičnu sezonu u dresu Denver Nagetsa, ali se o nekim njegovim brojkama i dalje slabo govori. Nekada se od jednog drveta ne vidi šuma, a nekada se od mnogo fantastičnih poteza ne vidi ono što gotovo nikada ne završi u izboru najboljih poteza.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski centar iz utakmice u utakmicu potvrđuje zbog čega je prošle godine izabran za najboljeg igrača NBA lige.

Sada prosečno beleži 25,4 poena po susretu (9. u ligi), 5,2 asistencija uz čak 13,4 skokova (3. u ligi). Iz igre pogađa  odličnih 59,8 odsto, a za tri poena 40,5 odsto. Pa, iako mnogima ovi brojevi ne znače previše, najbolji potezi sa njegovih utakmica zaista neretko traju po nekoliko minuta.

Ipak, malo se govori o činjenici kako je MVP prošle sezone postao pravi zaštitnik obruča i kako malo toga uspeva da prođe pored njega. Od početka sezone ima 0,9 blokada po susretu, te 1,5 ukradenih lopti, što su njegove najbolje defanzivne brojke u karijeri.

Blokada Jokića protiv Minesote u poslednjoj sekundi (93:91) donela je pobedu Denveru i bila jedna od retkih koja je viđena u moru sjajnih poteza srpskog centra. Prema NBA defanzivnom rejtingu se nalazi u samom vrhu sa 94 poena i u društvu je Rudija Gobera, trostrukog najboljeg defanzivca lige (90,1), Drejmonda Grina 94, Bema Adebaja 94,1 i Pola Džordža 94,1.

Ipak, nije bila jedina kojom je rešio susret. U noći između petka i subote maestralnu partiju protiv Hjuston Roketsa (95:94) zaokružio je još jednom blokadom u poslednjoj sekundi. Srpski centar pokazuje da je postao dominantna sila na obe strane parketa

Jokić je najviše napredovao u odbrani pik en rola, koji mu je bio najslabija tačka od dolaska u ligu. Sada rivalima iz ove akcije dozvoljava samo 38,5 procenta ubačenih šuteva što je impresivna brojka.

Na osam mečeva mu je nedostajala prava podrška saigrača, pa zbog toga Denver ima skor tek 4-4. Po indeksu korisnosti je trenutno prvi igrač NBA lige sa 34,74 poena, što dovoljno govori koliki je njegov uticaj na obe strane parketa.

Upravo zbog toga i ne čudi što je Denver imao najbolju odbranu na jednom meču još od 2004. godine kada je Dalas Maveriksima dozvolio da iz igre šutiraju tek 29,5 odsto. Taj susret je tim iz Kolorada ubedljivo rešio u svoju korist sa 106:75 i tako pokazao ono o čemu Jokić stalno priča.

Dobra odbrana donosi NBA prsten, a to je Jokićev primarni cilj u karijeri.

Sa Jokićem na parketu odbrana deluje savršeno zategnuta, što svedoči da je tokom leta radio na poboljšanju te dimenzije svoje igre. Tako kada je na terenu dozvoljava 14 poena manje protivnicima od proseka NBA lige, što je prošlo „ispod radara“.

U slučaju da nastavi sa ovako dominatnim partijama, te ako mu se prizna ono što čini u napadu (trenutno je tek 10. u po MVP rangiranju), mogao bi da uđe u društvo trojice velikana.

Naime, samo su Majkl Džordan, Hakim Olajdžuvon i Janis Adetokumbo u istoj sezoni uspeli da osvoje nagradu za MVP lige i najboljeg defanzivca. Ovo bi samo „cementiralo“ njegov status velike legende.

BONUS VIDEO Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar