Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i Peđa Stojaković Foto: Paul Kitagaki Jr. / Zuma Press / MATTHEW STOCKMAN / Getty images / JOHN G. MABANGLO / AFP / Profimedia

Nova prilika za istoriju.

Nikola Jokić je već sada najbolji srpski košarkaš koji je ikada igrao u NBA ligi, dvostruki uzastopni MVP najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu će po peti put uzastopno (treći kao starter) nastupiti na utakmici najvećih zvezda ovog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, sjajni centar iz Sombora, uprkos brojnim rekordima koje drži kada su u pitanju srpski košarkaši na Ol-star utakmicama, nije apsolutni rekorder, pošto postoje dve stavke koje još uvek nije uspeo da nadmaši.

Jokić je na prethodna četiri izdanja Ol-star utakmice akumulirao sledeće brojke – 27 poena, 27 skokova, 14 asistencija, dve ukradene lopte, jedna blokada, uz 12 pogodaka iz igre i tri trojke.

Ako se na to doda učinak sa utakmica Zvezda u usponu (24 poena, 19 skokova, 12 asistencija, tri ukradene), Jokićev učinak na obe utakmice održane u okviru Ol-star vikenda je sledeći – 51 poen, 46 skokova, 26 asistencija, pet ukradenih lopti, sedam ukradenih lopti i jedna blokada.

Po većini parametara je ubedljivo prvi – Predrag Stojaković je, računajući samo glavnu utakmicu, na tri nastupa ubacio 21 poen, imao ukupno šest skokova, tri asistencije, jednu ukradenu loptu, osam puta je bio precizan iz igre.

Stojakovićev saigrač i centar Sakramento Kingsa je svoju Ol-star karijeru okončao sa osam poena, tri skoka i jednom asistencijom.

No, Jokić će u Solt Lejk Sitiju u noći između 19. i 20. februara imati odličnu šansu da nadmaši još čak osam rezultata.

Najlakši je rekord koji deli sa Vladom Divcem. Obojica su zabeležili po dve ukradene lopte, pa će Jokić jednim presečenim pasom postati najbolji „kradljivac“ iz Srbije ikada na Ol-star mečevima.

Isto toliko blokada mu je potrebno kako bi „preskočio“ Nenada Krstića po ukupnom broju (2006. zabeležio jednu na utakmici Zvezda u usponu), a sa dve bi postao i rekorder po broju zaustavljenih šuteva na jednoj utakmici.

Drugi je nešto komplikovaniji – na prethodne četiri utakmice centar Denver Nagetsa je ubacio tri trojke, dok je Stojaković to učinio dva puta više. Jokića od titule najboljeg trojkaša na Ol-star utakmicama iz Srbije dele još tri pogotka sa distance. Ovo bi ujedno bilo verovatno i najlaskavije priznanje, s obzirom na to da je Stojaković jedan od najboljih šutera u istoriji lige i dvostrukom šampionu u brzom šutiranju trojki.

Ukoliko uspe da nadmaši Stojakovićev učinak – ili ga bar izjednači – doći će veoma blizu i još jednog rekorda. Centar Denvera je u karijeri brojao do najviše deset poena (2022. godine), dok je Stojaković ravno dve decenije ranije ubacio jedan manje, i sa 11 poena je rekorder među Srbima po broju ubačenih poena na jednoj Ol-star utakmici.

A kada je u pitanju ukupan nastup na jednoj utakmici u okviru Ol-star vikenda, sada već čuvenog „Džokera“ očekuje u najmanju ruku težak zadatak – Bogdan Bogdanović je 2018. u dresu Tima sveta brojao do 26 i poneo je titulu najboljeg igrača utakmice.

Najmanje moguć je onaj po broju pogođenih trojki na jednom meču – 2018. Bogdan Bogdanović je ubacio sedam šuteva sa distance.

Ol-star rekordi srpskih igrača koje Nikola Jokić može da sruši

Najviše poena na jednom Ol-star meču – 11 (Predrag Stojaković, 2002. godine)

Najviše poena na jednom meču tokom Ol-star vikenda – 26 (Bogdan Bogdanović, 2018)

Najviše pogođenih trojki na jednom Ol-star meču – 3 (Predrag Stojaković, 2002)

Najviše pogođenih trojki na Ol-star utakmicama – 5 (Predrag Stojaković)

Najviše pogođenih trojki na jednom meču na Ol-star vikendu – 7 (Bogdan Bogdanović, 2018)

Najviše pogođenih trojki tokom Ol-star vikenda – 12 (Bogdan Bogdanović)

Najviše ukradenih lopti tokom Ol-star utakmica – 2 (Vlade Divac, Nikola Jokić)

Najviše blokada tokom Ol-star vikenda – 1 (Nenad Krstić, Nikola Jokić)

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar