Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Jokić je imao sezonu kakvu drugi samo mogu da sanjaju

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić po drugi put zaredom postao je MVP NBA lige, prema pisanju ESPN-a.

PROČITAJTE JOŠ:

To je podiglo mnogo prašine u NBA ligi, mnogi su izneli mišljenje da Jokić ne zaslužuje da bude MVP drugu godinu zaredom, ali njegove brojke i kvalitet apsolutno niko ne može da ospori.

Postao je prvi igrač koji je u jednoj sezoni imao više od 25 poena, 13 skokova i šest asistencija u proseku. Beležio je 27,1 poen uz 13,8 skokova i 7,9 asistencija po meču.

Ujedno, je ostvario više od 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija tokom ligaškog dela sezone, po čemu je jedinstven u košarkaškoj istoriji.

Našao se i u top deset igrača sa najviše poena (šesti na listi, najbolji je Džoel Embid), skokova (drugi, iza Rudija Gobera) i asistencija u proseku (osmi, vodeći je Kris Pol). Pre njega to niko nije uspeo u proteklih 50 godina. Pored toga bio je u deset najboljih po procentu šuta iz igre (58,3%), konkretno osmi.

Bio je najbolji po indeksu korisnosti – 32,94, a brojke koje je imao bolje su nego u sezoni kada se prvi put domogao MVP nagrade. Praktično jedino u čemu je bio bolji prošle sezone su asistencije (8,3 u proseku naspram 7,9 iz ove sezone).

U ekipi Nagetsa bio je najbolji u čak šest kategorija – po poenima, asistencijama, skokovima, proseku ukradenih lopti, proseku blokada i procentu šuta iz igre. Postao je tek šesti igrač u istoriji koji je predvodio jedan tim u svim pomenutim kategorijama.

Denver sa njima na terenu ima +444, dok je bez njega u debelom minusu -255.

Imao je ubedljivo najviše tripl-dablova u sezoni, ukupno 19. Prvi posle njega je bek San Antonio Sparsa Dižonte Marej, a zanimljivo je da Jokić ima više tripl-dablova od 19 timova u ligi. Što se dabl-dabl učinaka tiče i tu je dominantan. Upisao ih je 66, a iza njega je Gober sa 53 takve utakmice.

Postao je najniže draftovani igrač (sa 41. pozicije) koji je uspeo da se domogne (druge uzastopne) MVP titule. Zbog svega što je uradio uskoro bi trebalo da dobije ponudu za supermaks ugovor, koji će biti vredan oko 260 miliona dolara. Ukoliko se to desi i Jokić potpiše postaće najmlađi i jedini draftovani igrač druge runde koji je potpisao supermaks ugovor.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Stao je u red 13 igrača, koji su uspeli da osvoje MVP nagradu dve godine uzastopno. U toj grupi su košarkaške veličine poput Bila Rasela, Vilta Čemberlejna, Karima Abdul-Džabara, Mozesa Melouna, Lerija Birda, Medžika Džonsona, Majkla Džordana, Tima Dankana, Stiva Neša, Lebrona Džejmsa, Stefa Karija i Janisa Adetokumba. Statistika govori da je Jokić i među njima ponajbolji.

Pored Jokića, jedini centri sa dve ili više MVP nagrade si Karim Abdul-Džabar, Bil Rasel, Vilt Čemberlen i Mozes Meloun.

Interesantno je da je ovo bila četvrta uzastopna sezona u kojoj je internacionalni igrač proglašen za MVP-a. Pre Jokića, MVP titula pripala je Janisu u dve sezone zaredom.

Međutim, samo tri od poslednjih 19 MVP igrača su uspeli da u istoj godini uzmu i prsten. Nažalost, Denver je ove godine ispao u prvoj rundi plej-ofa od Golden Stejta sa 4:1 u seriji. Jedini koji su uspeli da objedine prsten i MVP priznanje u istoj sezoni u poslednjih 19 godina bili su Lebron Džejms (dvaput) i Stef Kari 2015. godine.

Što se tiče ostalih uspeha ove sezone, Jokić je uspeo da se četvrti put nađe na Ol-staru, a postao je i sveukupni lider Nagetsa po tripl-dabl učincima (trenutno je na 76 u karijeri).

BONUS VIDEO Niko kao Nikola Jokić – Još jedna MVP sezona za pamćenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare