Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Po drugi put zaredom srpski centar proglašen je za najboljeg košarkaša sveta.

Nikola Jokić je dobio i drugo MVP priznanje u dve godine, ali ni ovog puta nije dobio mnogo komplimenata i pohvala na svoj račun.

PROČITAJTE JOŠ

Najprostiji odgovor na pitanje zašto mnogi nisu čestitali Jokiću zvuči pomalo i čudno, ali nesumnjivo važi među NBA asovima.

Naime, velika većina je ubeđena da je Džoel Embid zaslužio da bude MVP (ili je barem to želela da vidi), a svakako im se ne dopada što je još jednom jedan stranac poneo laskavo priznanje.

Prvi put u istoriji NBA lige četiri godine zaredom Amerikanac nije najbolji košarkaš lige. Sve ovo učinilo je da imamo zaista problematičan odnos prema Jokiću.

Iako je kralj statistike, mnogi mu zameraju što nije uspeo da obezbedi sa timom barem polufinale Zapadne konferencije. To mu prebacuju isti oni koji žmure na oba oka kada im kažu da ni Džamal Marej, ni Kevin Porter Junior nisu igrali veći deo ili čitavu sezonu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Jed Jacobsohn

Kritika je uvek bilo i biće, ali je barem Embid odlučio da čestita Jokiću. Najveći protivkandidat Jokiću je to učinio iz političkih razloga, ali i elementarne sportske kulture. Uostalom, to se najbolje videlo po izjavi koju je složio nakon što je Jokić još jednom proglašen za MVP.

„Čestitke Nikoli, zaslužio je ovo, imao je neverovatnu sezonu. Nema pravog i pogrešnog, ovde je bilo mnogo kandidata“, rekao je Embid posle meča.

Malo ko je očekivao da će Kamerunac koji želi da nastupa za Francusku ovako sportski prihvatiti poraz i to u trenutku kada je njegov tim bio pred eliminacijom iz plej-ofa.

Naime, Majami je slavio sa 120:85 i tada je jedan trijumf delio izabranike Erika Spolstre od plasmana u finale Istočne konferencije (3-2).

Nije se oglasio Lebron Džejms, zaćutao je Stef Kari, nije se oglasio ni Janis Adetokumbo. Istovremeno je ESPN pravio greške, pa je uz ime Embida pisao MVP osvajača umesto finalista… Slučajnost?

Jedan od retkih koji je rekao šta misli bio je Patrik Beverli, koji je poznat kao momak koji nema dlake na jeziku.

Foto: Printscreen Tanjug/video

„Uradio je to u Zapadnoj konferenciji za koju smatram da je najbolja. Kada primi loptu u reketu imam osećaj da bi ušla u koš i da je šutne nogom, i ozbiljan sam“, rekao je Beverli.

Zatim je dodatno pohvalio Jokića.

„Ja bih ga stavio i među šest najboljih centara, morate to da uradite“, poručio je plejmejker Minesote.

Jokić je u sezoni postigao 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija (prosečno 27 poena, 14 skokova i osam asistencija), što je neko prvi put uradio u istoriji lige. Prvi je igrač u poslednjih 50 sezona koji se nalazi u Top 10 kategorija po poenima, skokovima, asistencijama i šutu iz igre. Uz to ima i najviši PER indeks svih vremena.

Ipak, i kada bi to videli lepo, pravili su se da ne vide. Tako je Kendrik Perkins govorio da je Embid na osnovu kriterijuma oka zaslužio nagradu…

BONUS VIDEO Nikola Jokić MVP – doček u Somboru

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare