Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Srpski košarkaš i centar Denver Nagetsa Nikola Jokić prvi je favorit za MVP priznanje na kraju regularnog dela sezone, objavila je NBA u petak.

Lista se menja kako sezona odmiče, a Jokićevom usponu na prvo mesto pomogla je i skorašnja forma Denver Nagetsa koji su pobedili u osam od poslednjih deset utakmica.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako Lebron Džejms smatra da bi trebalo da ima više od četiri dosadašnje MVP titule, statistika je za sada na Nikolinoj strani.

On je odigrao tek toliko koliko je bilo potrebno protiv Šarlot Hornetsa, a za 28 minuta je došao do desetog tripl-dabla, uz 36 dabl-dablova iz 40 utakmica ove sezone (što je najviše u ligi).

Sa prosekom od 27,1 poena, 11 skokova i 8,6 asistencija nastavlja da igra sjajno, a 228. dabl-dablom karijere nadmašio je čuvenog Dikembea Mutomba i postavio rekord Denvera.

Uz to, Džoel Embid se povredio i pošto je već propustio deset od 41 meča Filadelfija Seventisiksersa, utoliko njegove šanse opadaju.

Ako propusti još sedam utakmica, to znači da će u sezoni imati samo 55 odigranih, što je 76,4 posto, a jedino je Bil Volton pre 43 godine postao MVP sa manje od četiri petine odigranih utakmica u sezoni.

Foto: EPA-EFE/BUTCH DILL

Podsetimo, ova NBA sezona neće imati standardne 82, već 72 utakmice. Na listi su napredovali i Džejms Harden i Dejmijan Lilard, dok je aktuelni MVP Janis Adetokumbo dospeo u top 5.

Harden je postao tek četvrti igrač u istoriji lige koji je upisao bar stotinu mečeva u kojima je imao 40 i više poena, ali je Lilard drugi iza Jokića i skočio je sa četvrtog mesta.

Dejm ima 30,6 poena, 4,5 skokova i 7,8 asistencija u proseku, a u sredu je ubcaio 50 poena i pomogao da se nadoknadi minus od 17 poena u utakmici sa Nju Orleansom.

Spomenuti Adetokumbo je treći na listi sa 29,1 poenom, 11,8 skokova i 6,2 asistencije, četvrti je Lebron Džejms koji je pao sa trećeg mesta, dok je Embid peti i pao je sa prošlonedeljnog prvog mesta.

Harden je šesti, Luka Dončić je sedmi, osmi je Kavaj Lenard, deveti je Stef Kari i deseti je Džimi Batler.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar