Foto: Reuters/ Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Magija nije napustila ruke Nikole Jokića koji je i ove sezone najbolji igrač NBA lige. Posle osvojene titule srpski centar je zaigrao još bolje i deluje da želi novi prsten sa Denver Nagetsima koji su godinu otvorili na sjajan način.

Ekipa Majka Melouna slavila je na osam od devet utakmica, a jedini poraz naneli su im Minesota Timbervulvsi (110:89). U tom duelu veoma loše je igrao bek Džamal Marej, šutirao je samo 5/16 i pogodio je tri od pet slobodnih bacanja. Baš zbog toga stvari u svoje ruke morao je da preuzme Jokić, ali to nije bilo dovoljno za trijumf.

Ipak, iskupio se Marej protiv Dalasa u narednom meču sa 18 poena i 13 asistencija, ali je zatim doživeo peh protiv Čikago Bulsa.

PROČITAJTE JOŠ

Marej je 5. novembra doživeo povredu zadnje lože, a nakon dodatnih pregleda utvrđeno je da će zbog nje propustiti čitav novembar. To znači da će Denver, koji ima skor 7:1 od početka sezone, ukupno biti bez svog prvog plejmejkera na narednih 11 utakmica, od kojih su dve već odigrane.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Slavio je Denver na oba meča, protiv Nju Orleans Pelikansa (134:116) i Golden Stejt Voriorsa (108:105), a Jokić je u njima prosečno beležio 35 poena, 13,5 skokova i 8,5 asistencija.

Jasno je da je Jokić znatno agresivnije ušao u ovu sezonu, više napada koš, te ne čudi to što je broj njegov asistencija ove sezone prosečno „samo“ osam. Svakako ova povreda Mareja znači veći broj lopti za Jokića, više poena i broj jedan na projektovanoj MVP listi.

Nikola Jokić, Denver Nagets
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Zaslužio je srpski centar tu titulu i prošle sezone, ali je Džoel Embid odneo po prvi put u karijeri to laskavo priznanje. Ipak, ove sezone je sasvim druga priča i teško će biti glasačima da idu protiv Jokića.

Bez Džamala Mareja, Jokić je igrao 131 meč u NBA ligi i u proseku beležio je 26,6 poena, 12,4 skoka i 8,1 asistenciju. Ipak, mora se reći da je veliki broj tih utakmica bio u vremenu kada je srpski centar još rastao i razvijao svoju igru.

Odlika najvećih igrača je da vas neprestano ubeđuju koliko su zapravo nestvarni, a Jokić ima svaki argument da vam pokaže da zna da uradi baš sve na terenu.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Trenutno je prvi po broju skokova u ligi sa 12,9 prosečno po susretu i šesti po broju poena sa 29,1 poena po meču.

Ipak, svi ovi podaci bi malo značili da Jokić nije zapravo najbolji igrač u najboljem timu lige. Doveo je Denver do drugog najboljeg starta sezone u istoriji (8-1), samo je u sezoni 1976/1977 imao 8-0. Zvanične statistike govore da je nakon toga najbolji skor Denvera bio 13-3 u dva navrata, a jednom je to ostvareno upravo pod dirigentskom palicom srpskog centra.

Jokić je istakao da ima saigrače koji će napraviti korak više i početi da beleže veći broj poena, ali je istina da će ih upravo on stavljati u te pozicije. Jokić ima jedinstven košarkaški mozak i dobro poznaje sve rivale, pa često uspeva da predvidi akcije. Upravo to ga stavlja u situaciju da može da zna koji saigrač protiv kog rivala može da eksplodira.

O tome koliko sada poštuju Jokića u NBA ligi najbolje svedoči izjava Stiva Kera nakon što je Golden Stejt poražen od Denvera.

„Govorite o Jokiću i Kariju, dva najbolja košarkaša u istoriji, ja ne znam gde su oni u odnosu na one najveće u ovom sportu, ali verujem da su tu negde. Obojica su veoma dobri igrači, unikatni. Inspirisani su igrama starijih košarkaša, ali i oni su izgradili jedan svoj unikatni stil, zbog kojeg je lepo ih gledati i to je jedna od najlepših stvari u košarci što imate toliko igrača koji na različiti način mogu da dominiraju na terenu“, izjavio je Ker.

BONUS VIDEO Pick and Roll sa Mićom Berićem: Teodosić bio defanzivac godine? Znam šta ću mu reći kad ga vidim