Foto: Tanjug / (AP Photo/David Zalubowski

Čeka nas spektakl u Los Anđelesu, a moći ćete da ga pratite uživo sa nama na portalu Nova.rs od 2.30 iza ponoći.

Nikola Jokić sa svojim Denver Nagesima u noći između ponedeljka i utorka ima priliku da ispiše nove stranice NBA istorije i da nadmaši legendarnog nekadašnjeg košarkaša Karmela Entonija, koji je objavio da se penzioniše.

Denver će imati prvu meč loptu na gostovanju Los Anđeles Lejkersima za plasman u finale. Trenutni rezultat u seriji je 3:0 u korist Nagetsa.

Pročitajte još

Jokić je 2015. godine stigao u Denver i tada je broj 15 na dresu nasledio nakon što ga je sa mnogo uspeha, makar onih pojedinačnih, Entoni nosio u Nagetsima.

Melo je u Nagetsima bio do 2011. godine kada je svoju sreću potražio uz Fila Džeksona u Njujork Niksima. Ispostaviće se godinama kasnije da će to biti blagoslov za Denver koji će posle nekoliko promašaja „ubosti zlatnu koku“ na draftu i to sa 41. mesta u drugoj rundi 2014.

Srpski as i dvostruki uzastopni MVP sada ima priliku da nadmaši Entonija, koji nikada nije igrao u velikom finalu, i da tako definitivno uđe u legendu kluba u kom je već sada veći od Karmela.

Entoni je sezone 2008/09 u polufinalu poražen upravo od Lejkersa sa 4:2 u seriji. Čak 14 sezona kasnije, Jokić, u istoj fazi plej-ofa, može da „ometla“ Lejkerse i da ujedno „osveti“ Entonija i nadmaši ga.

„Sećam se dana kad nisam imao ništa. Samo košarkašku loptu na terenu i san o nečem višem. Košarka je bila moj način izražavanja. Moja svrha je bila jaka, moje zajednice, gradovi koje sam predstavljao s ponosom, navijači koji su me pratili usput. Zauvek sam zahvalan ljudima u svim tim mestima, jer su oni od mene napravili Karmela Entonija. Ali, sada je stiglo vreme da se oporstim“, rekao je Karmelo posle 19 sezona u više NBA klubova.

Najviše je vremena do kraja proveo u timu iz Kolorada koji ga je na čuvenom draftu iz 2003. birao sa trećeg mesta. Istog onog drafta sa kog je Lebron Džejms jedini aktivni igrač iz prvih pet pikova.

Za sve to vreme nije mogao da nađe rešenje i prolaz pored, u tim godinama ozbiljnih timova Sakramenta, San Antonija, Los Anđeles Lejkersa, San Antonio Sparsa. Jokić je druga pozicija, druga generacija i modernija košarkaška mašina, pa zbog toga sada postoji dilema čiji će dres da se nađe pod svodovima „Bol arene“. Melov, ili Jokićev? Čini se da se odgovor nameće sam, ali…

Jokić prvo mora da uradi makar još jedan korak, mada je već vodio Denver do finala konferencije 2020, a onda i do prvog mesta u regularnom delu sezone, što se desilo prvi put u istoriji franšize.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Finale koje je pred seriju sa Finiks Sansima delovalo i dalje daleko, sada je prilično dohvatljivo. posebno imajući u vidu sve što smo do sada videli u ovoj seriji Nagetsa i Lejkersa. U prvom meču, Jokić i Denver zatrpali su koš Lejkersa sa 132 poena u „Bol Areni“.

Somborac je, očekivano, bio ključni faktor sa 34 poena, 21 skokom i 14 asistencija. U tom ritmu nastavio je i na narednoj utakmici u kojoj je Denver „tukao“ ekipu iz Los Anđelesa 108:103, a Jokić upisao 23 poena, 17 skokova i 12 asistencija.

Serija se potom preselila u Los Anđeles, a odgovornost u dresu Denvera preuzeo je Džamal Marej koji je ubacio 37 poena. U redovima Lejkersa, najviše se istakao Entoni Dejvis, ali se videlo da i on i Lebron Džejms nemaju mnogo „goriva u rezervoaru“ posle teške sezone u kojoj su Lejkersi videli mnogo turbulencija.

Lejkersi će verovatno morati dodatno da zapnu da ne bi doživeli pravo poniženje, tim pre što je Lebron Džejms poručio da ne namerava da stane i da još želi da pomera granice mogućeg u NBA ligi.

To je uradio u velikom finalu kada je sa Klivlend Kavarlisima preokrenuo rezultat od 1:3 do titule, ovog puta se u Denveru nadaju da takvo neprijatno iznenađenje neće prirediti svojim navijačima.

Nadaju se i da će Nikola Jokić nastaviti sa kartom „džokera“ u ruci nastaviti da bude pravi „cheat code“ na terenu, odnosno šifra koju niko u NBA ne može do kraja da razbije i zaustavi.

BONUS VIDEO Jokić, Marej i Maloun posle pobede u drugoj utakmici plej ofa protiv Lejkersa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar