Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Košarkaši madridskog Reala 11. put su postali prvaci Evrope i time produžili dominaciju "crvene furije" koja je i evropski i svetski šampion na reprezentativnom nivou, a prvak je i u mlađim kategorijama

Španija najveća košarkaška sila. I to je tako. OK, mnogi će se verovatno zapitati „A, Amerikanci“? I jesu oni sinonim za nepobedivost na reprezentativnoj sceni, ali…

Činjenice su malo drugačije, plus na evropskoj sceni Špancima danas definitivno nema ravnih. Sila su, i to velika.

I imaju generaciju, ili generacije, za pamćenje, koje su pisale i pišu istoriju, i mogu mnogi da ih ne vole, ali poštovanje je tu – moralo bi da postoji.

PROČITAJTE JOŠ:

Rudi Fernandez, Serhio Rodrigez i Serhio Ljulj zajedno imaju 109 godina i 85 trofeja. Prekaljene vedete Reala poslednju titulu osvojili su u dresu Madriđana kada su postali prvaci Evrope pobedom nad Olimpijakosom u finalu u Kaunasu (79:78), što je kraljevskom klubu 11. put da su evropski šampioni.

Niko nema toliko pehara Evrolige, niko kao reprezentacija Španije, u kojoj su godinama harala pomenuta trojica, nije prvak Evrope i sveta. I to ne samo u seniorskoj kategoriji, već i u juniorskoj.

Niko… Možemo ovako do sutra, dodaćemo još neke podatke koji govore koliko su jaki, moćni, dominantni, i klubovi i reprezentacija. I kakve su legende Ljulj, Rudi, Ćaćo Rodrigez, istinski majstori koji baš i nisu omiljeni ovdašljim ljubiteljima košarke…

„Ponosan sam na svoje igrače, pre svega zbog toga što su sve vreme verovali da mogu do titule, iako nije bilo lako. Gubili smo sa 2-0 u seriji u četvrtfinalu. Nisu nam davali velike šanse protiv Barselone u polufinalu, a ni protiv Olimpijakosa u finalu Fajnal-fora. Međutim, mi smo pokazali da smo ekipa koja se nikada ne predaje. Šta je ključ uspeha? Mi smo tim koji veruje u sebe“, izjavio je Ćus Mateo, toliko osporavani trener Reala, koji je na najbolji način zapušio usta svim kritičarima.

Pored toga što je Real osvojio Evroligu, i njihovi juniori su trijumfovali na završnom turniru takođe u Kaunasu. Gran Kanarija je nešto ranije osvojila Evrokup, dok su Tenerife i Unikaha bili učesnici Fajnal-fora FIBA Lige šampiona čiji je pehar pripao Bonu.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Na to dodajemo da je Španija prošlog leta postala prvak Evrope pobedom nad Francuskom u finalu (88:76), dok će ovog leta braniti i svetsku krunu osvojenu na Mundobasketu 2019. u Kini.

Iako je mnogi nisu videli u borbi za trofej na prošlom Evrobasketu, „crvena furija“ je još jednom pokazala zašto važi za košarkašku silu. Demonstrirala je da ima sistem, struku, plan, ideju, i da korača utabanom stazom uspeha koju je gradila na prepisivanju iz srpske košarke, što nikad ne kriju.

To poslednje zlato je bilo četvrto zlato za Špance na EP u 21. veku, čime je i nadmašila rezultat iz 2017. godine kada je osvojena bronza. Prethodno je prvak Starog kontinenta bila 2015, 2011. i 2009. godine. Računajući i svetska prvenstva i Olimpijske igre, od 2001. godine to im je bilo čak 14. odličje.

Zanimljivo i da je poslednje leto bilo jedno od najuspešnijih kada je košarka jedne zemlje u pitanju, s obzirom na to da je „furija“ dominirala u svim uzrasnim kategorijama.

Momci do 16 godina osvojili su srebro, baš kao i oni u uzrastu do 17. Košarkaši do 18 odnosno 20 godina osvojili su dva zlata ovog leta, a bilo je vreme da i prvi tim zablista i nastavi niz. Kada su žene u pitanju, one su osvojile tri srebra (U16, U17, U18) i jedno zlato (U20), jedino su seniorke propustile Mundobasket 2022.

„Kada svi predviđaju da ćete šampionat okončati osmi, a vi postanete šampion, onda je to iznenađenje. Ne sećam se da se dešavalo da ekipa kojoj predviđaju osmo mesto postane prvak. Na pamet mi pada kada je Lester postao šampion Premijer lige ili kada je Danska zauzela mesto Jugoslaviji na Evropskom prvenstvu 1992. i na kraju postala šampion. Eto, to je nešto što može da se meri sa našim iznenađenjem. Timovi koji su imali NBA zvezde, MVP igrače su ostali iza nas. Košarka je takva, uvek nagradi ekipu koja pronađe timski duh na parketu. Nesebična kretnja lopte, poštovanje uloga na terenu, jak trening, pomaganje, manjak ega, to su stvari koje donose pobede u košarci. Kao trener ne bih mogao da budem srećniji“, rekao je Serđo Skariolo, selektor Španije, nakon što je vodio „furiju“ do četvrtog evropskog zlata.

Za kraj, Španija je prvoplasirana na FIBA rang listi sa 758,3 poena, a drugoplasirani su Amerikanci sa 757,2. Novembra prošle godine dogodilo se i to da reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država po prvi put u istoriji nije bila prva na FIBA rang listi, što zaokružuje priču o neviđenoj dominaciji jedne reprezentacije.

BONUS VIDEO Nepoznate priče o najvećim imenima srpske košarke i tajna jedne koverte

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar