Majkl Meloun i Nikola Jokić
Majkl Meloun i Nikola Jokić; Foto: Screenshot Youtube NBA on TNT

Nikola Jokić, aktuelni MVP NBA lige, zabrinuo je sve navijače Denvera (2-2) kada se nakon sudara sa centrom Jute Rudijom Goberom našao na zemlji. Samo 24 minuta njegovog odsustva je bilo dovoljno da se pokaže gde je glavni problem Nagetsa u novoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ

Krajem prvog poluvremena su je Gober u prodoru udario Jokića. Učinio je to nehotice, a nakon sudara koleno o koleno, srpski as se našao na zemlji.

Jokić se našao na parketu, u bolovima se držao za desno koleno, a čitava scena delovala je poprilično jezivo. Mnogi su pomislili „Nije valjda gotova sezona za Jokića?“.

Na sreću, ispostavilo se da povreda nije toliko ozbiljna kako je delovalo u prvih mah kada je Jokić jedva odšepao do svlačionice nakon što je za 15 minuta postigao 24 poena (8/9 iz igre) uz šest asistencija i isto toliko skokova. Već tokom poluvremena se vratio na zagrevanje, ali mu je trener Majkl Meloun zabranio da se skine.

„Mislim da to nije ništa previše, previše ozbiljno. Prišao sam Nikoli dok se zagrevao na poluvremenu. Rekao sam: ‘Kako se osećaš?’ Rekao je: ‘Osećam se malo slabo.’ Tad sam odlučio da ne igra drugo poluvreme. Ja sam doneo odluku – to nije njegova odluka“, rekao je Meloun.

Jokić je negodovao zbog ovakve odluke, pa čak i bio frustriran, ali je sa njom morao da se složi. Nervozno i besno je odmahivao glavom, mahao rukama, kao da to ne želi da prihvati. Momak iz Sombora je želeo da se vrati na teren i pomogne saigračima u trenucima kada im je to bilo preko potrebno. Na kraju je Juta slavila sa 122:110.

Usporeni snimak je pokazao da je srećom Jokić već počeo da se vraća unazad kada je došlo do sudara kolenima, inače je moglo da bude znatno ozbiljnije.

Samo 24 minuta košarke do kraja susreta postalo je kristalno jasno šta je gorući problem Denvera. Upravo ono što se često pominje pri kraju dugih sezona ili kada se analizira kako je neki tim stigao do šampionskog prstena – duga klupa.

Naime, druga petorka Nagetsa je u minutima koje je provodila na terenu imala čak -32! I to je zaista ogroman problem jer u trenucima kada Vil Barton (21), Eron Gordon (20) i Monte Moris (19) ubace veliki broj poena, pa i Majkl Porter Junior (13) rezervisti ukupno uspevaju da upišu tek 15!

Da bismo to stavili u pravu ravan pogledajmo učinak trojice rezervista Jute u sredu ujutru: Džordan Klarkson (19), Džo Ingls (13) i Hasan Vajtasajd (10).

Možda Denver ima i najpotentniju petorku lige, barem u trenutku kada se na teren bude vratio Džamal Marej (očekuje se njegov povratak početkom 2022. godine), ali sve to pada u vodu kada sav trud petorice najboljih bukvalno rečeno upropaste rezervisti.

U proseku druga petorka ima minus od -27 poena, pa je Denver tek 27. napadačka ekipa u ligi, a po broju izgubljenih lopti predvodi čitavu ligu…

Kada se na sve to doda da je procenat šuta za tri poena izuzetno problematičan (kao često i selekcija jer se šutira prerano i ne čeka se postavljanje akcije) sve nas navodi na zaključak da stvari moraju hitno da se menjaju.

Od početka sezone Porter Junior ima očajne procente iz igre. Tokom četiri susreta je pogodio samo 18 od 52 šuta, te 9 od 28 pokušaja za tri poena. Premalo za igrača koji od sledeće sezone ima maksimalni ugovor.

Iako je pre početka sezone bilo govora o tome koliko Denver ima problema u odbranu, daleko veći problem su procenti šuta i organizacija napada.

Rezervisti ne daju dovoljno veliki napadački doprinos, a ni u odbrani ne uspevaju da ispune sve što se od njih očekuje.

U takvoj situaciji povreda samo jednog startera je užasno veliki problem jer rezervni tim ne uspeva da sakrije sopstvene nedostatke i barem održi egal.

Sve ovo je utoliko teže kada se zna da su svi u Denveru navikli da se oslanjaju na srpskog centra. Prošle sezone je odigrao sve mečeve ligaškog dela (72) i kasnije u plej-ofu. Od kada je došao u NBA ligu važi za „Čoveka od čelika“ jer nikada nije imao manje od 70 nastupa u sezoni.

NBA rezultati

Sreda

Njujork – Filadelfija 112:99

Oklahoma – Golden Stejt 98:106

Dalas – Hjuston 116:106

San Antonio – LA Lejkers 121:125

Juta – Denver 122:110

BONUS VIDEO Nakon cele Evrope, poklonio mu se i najveći svih vremena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare