Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Svi jedemo isti hleb - poručuje Nikola Jokić, kada su ga pitali o pošasti zvanoj povrede, koje sve više kvare tim Denver Nagetsa.

PROČITAJTE JOŠ:

„Povreda ima svuda u ligi. Ne znam šta se dešava. Mislim da bi trebalo, pre svega, da zaštitimo jedni druge na terenu, jer svi jedemo isti hleb. Možemo igrati tvrdo i da se nadmećemo, ali mislim da možemo igrati i nešto bezbednije“, u subotu na nedelju je prokomentarisao Somborac.

Na stranu to što skoro cele sezone vuče tim Denvera jer igra MVP sezonu, ako se ovako nastavi, neće nikako biti dobro po tim iz Kolorada.

Za vikend se povredio Vil Barton, važan šraf u rotaciji, koji je sam uspevao da preokrene tokove mečeva Denvera, ali i Monte Moris, džoker sa klupe.

Uz njih dvojicu ispao je i Džamal Marej na duže vreme i neće ga biti do sledeće sezone, osim ako ne nađe neko čudo.

Kao igrač koji zarađuje 170 miliona dolara za pet godina, Marejeva povreda nije samo skupa na bankovnom računu, već i na terenu. Kanađanin ove sezone ima 21,2 poena u proseku, a pritom šutira trojke daleko najbolje u karijeri – čak 40,8 posto.

Džamal Marej povreda
Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu)

Barton je poenterski opao sa 15,1 poena na 12,7 poena, ali je ovu sezonu dočekao igrajući jednu od najboljih odbrana u karijeri.

Ove sezone sa -1,4 u odnosu „defensive pl Međutim, ono što je donosio prevashodno je iskustvo i samopouzdanje koje je ulivao bilo kada uđe sa klupe, ili kada je starter.

Uglavnom je bio starter do februara, dok je Majkl Maloun gledao kako da ubaci u ritam i Majkl Porter Džuniora i učini konstantnim Mareja.

Istina, ima situacija kada Barton dribla na šest metara i šutne recimo preko Dereka Fejvorsa, iako Rudija Gobera nema nigde na parketu i prolaz do obruča je otvoren.

Takođe protiv Jute je imao momente kad ne šutne preko Rojsa O’Nila, već bira da ode do obruča i pogodi. Dakle imao je svojih dobrih i loših strana, ali je i dalje važan igrač u rotaciji.

Džamal je tek sada počeo konstantnije da predstavlja pretnju za protivničke odbrane, što ranije u karijeri nije radio.

Ima ga na jednoj utakmici, pa onda na pet sledećih srlja i nervira navijače Nagetsa. Sada je njegova igra otvorila nešto više prostora i Jokiću koji redovno ima tripl-dablove i daje preko 25, 30 poena.

Odbrana jednog tima ne mora da se fokusira samo na Nikolu Jokića i onda mu je lakše. Zato je u izostanku Mareja koji se povredio protiv Golden Stejta i već je prežaljen, mora da bude dobrog pomoćnog osoblja.

A upravo ono izostaje. Barton mišić zadnje lože, Marej koleno, Monte Moris takođe zadnja loža.

Moris ima 10,3 poena ove sezone i šutira 47,7 posto iz igre, voli da prodire do obruča, ali se ne „stidi“ i da šutne trojku.

Kad uđe u ritam na utakmici ume da bude dobar kao džoker sa klupe. Zbirno, bez njega, Bartona i Mareja, Denver je ostao bez 44,2 poena po meču.

Nije malo. Zato Nagetsi nemaju skoro nimalo prostora za grešku.

Meloun
Foto: AP Photo/Mark J. Terrill

„Neko mora da istupi. Radite svoj posao. Nema Džamala Mareja, neko mora da uskoči u tu ulogu. Nema Montea Morisa i Vila Bartona, neko mora da napravi iskorak. A sve počinje od čvrste igre. Mi protiv Voriorsa nismo igrali čvrsto i najgore kod našeg poraza je baš to. Ok, zasluga ide i njima, igrali su dobro, ali mi nismo imali energiju, borbenost i trud, nazovite to kako hoćete“, rekao je Majkl Maloun.

Majkl Porter mora da bude ključni čovek i na njega se svakako najviše odnosi. Porter je to i dočekao, pa je sa 39 poena uništio Hjuston Roketse.

Tačno je da sjajan napad može da skrši dobru odbranu, ali šta onda kad napad stane? Poznato je da Porter recimo ne igra briljantno u defanzivi.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES SHUTTERSTOCK OUT

S druge strane, novajlija Ostin Rivers nije bogzna kakav napadački maestro. Uz to nije uigran sa ekipom, što je Jokić pre neki dan i istakao.

Nije ni Fakundo Kampaco moćan poenter, uz sve poštovanje za njegovih 13 asistencija protiv Hjustona.

Slabo šutira i ne daje mnogo koševa, odbranu igra solidno „na čoveku“ i može malo da nadomesti rupu u spoljnoj liniji Denvera.

Međutim, kako se sezona bliži kraju i kako dolazi plej-of, malo ko će obraćati pažnju na to što je Denver sa 39-21 na četvrtom mestu zapada NBA lige.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Mahoney

Videće ekipu koja nema dovoljno „vatrene moći“ na spoljnim pozicijama, ili je tu „rovita“ i tu će da forsiraju i odbranu ekipe Nikole Jokića.

Kad se pogleda kroz prozor i u tuđa „dvorišta“, Durent je odsustvovao u Bruklinu, Dejvis u Los Anđelesu, čak se i „nesalomivi“ Lebron Džejms povredio, pa su Lejkersi počeli da padaju.

I nisu jedini. Međutim, oni imaju šampionski kov i epitet dva superstara kakav sada u Denveru nosi samo jedan čovek.

Sa svakom novom povredom smanjuje se verovatnoća Nagetsa da mogu da ponove bilo šta od uspeha iz prošle sezone, a Jokić na leđima dobija sve veći i veći teret kakav ni MVP ne može sam da vuče.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar