Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Iako bi mnogi navijači u Srbiji voleli da gledaju scenario u kom Nikola Jokić igra finale NBA lige, deluje da je to daleko iznad mogućnosti ovog tima Denver Nagetsa. Šta bi to moglo/trebalo da se promeni u budućnosti?

Denver je potezima krajem prošle sezone, pa i ove jasno pokazao da je krenuo na sve ili ništa. Nakon višegodišnje izgradnje tima doveden je Eron Gordon, rastali su se sa Polom Milsapom i dali maksimalni ugovor Majklu Porteru Junioru.

Svi ovi potezi govore da Denver sprema ekipu da napadne NBA titulu ove ili, što je znatno realnije, sledeće sezone. Upravo zbog toga je trener Majkl Meloun najavio da je najbitnije da srpski centar ostane zdrav, što će usloviti češće pauze. Iako prošle godine nije propustio nijedan meč, ove godine će presedeti poneki susret kako bi bio potpuno spreman za plej-of.

PROČITAJTE JOŠ

Otuda i ne čudi što Jokić sada želi samo da pobeđuje i da pobeđuje mnogo kako bi osvojio prsten. I sam je to najavljivao od početka sezone, a očekuje se da ove godine ima nešto više poena, ali manje asistencija.

Svi ovi potezi govore da se Denver spremio da ide na sve ili ništa, a zbog toga se očekuje da i u toku sezone dođe do promene u igračkom kadru. Sve pikove koje su tokom godina zaradili u raznim trejdovima bi sada mogli Nagetsi da iskoriste da dovedu igrača za neku od problematičnih pozicija.

I to je glavni predmet sporenja, da li prvo treba dovesti zamenu Jokiću ili neku drugu poziciju.

Ukoliko pitate navijače bez izuzetka bi svi hteli da vide plejmejkera. Ipak, on mora da ima baš određene karakteristike.

U zavisnosti od toga koliko Denver namerava da se „pruži“ očekuje se da uzmu ili iskusnog veterana ili da privole nekog igrača u naponu snage. To bi verovatno značilo da će Denver u trejdu ponuditi Montea Morisa kog već dve godine čekaju da eksplodira. Postoje dva igrača u ligi koja bi legla Nagetsima kao saliveni. Jedan od njih je Derik Rouz, bivši MVP, koji ne bi imao preveliku platu. Problem je što se Rouz sjajno snašao u Njujorku i nedavno se verio upravo u „Medison Skver Gardenu“, što svedoči da bi teško odlučio da promeni sredinu.

Naravno, tu je i potencijalna razmena sa Filadelfijom u kojoj bi oba tima profitirala. Seventisiksersi bi se tako otarasili uvređenog Bena Simonsa, dok bi Denver dobio plejmejkera kakav mu je neophodan. Sjajan defanzivac i solidan organizator koji ne troši previše lopti bi bio idealan u slučaju da Denver ne mora da se odrekne neke od zvezda. Uostalom, poeni u rukama Denveru nisu neophodni jer za to imaju Jokića, Portera, Gordona, Bartona, pa i Džamala Mareja koji bi početkom 2022. godine mogao da se vrati na teren.

Ben Simons
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Druga goruća pozicija je ona koja se nalazi ispod samog reketa. I tu je neophodna četvorka ili petica koja ima sjajne defanzivne karakteristike. Nakon skandala sa Dejvisom, ukoliko se situacija ne smiri mogao bi i Dvajt Hauard da uđe u razmatranje kao nekada najbolji defanzivac lige.

Naravno, izabrati veterana sa pobedničkim mentalitetom nije nimalo lako, pa bi jedan od retkih mogao da bude Al Horford. Visoki igrač Bostona ne bi morao da bude nemoguća misija, a iskustvom bi mogao da donese mirnoću timu, te da istovremeno zakrpi neke defanzivne propuste Jokića.

Andre Dramond, Nikola Jokić
Andre Dramond, Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Tu su opcije svakako i Džej Krauder kome juna 2023. godine ističe sadašnji ugovor po kom prima 9, odnosno 10 miliona sledeće sezone. U eventualnoj razmeni sa Filadelfijom bi Nagetsi mogli višestruko da profitiraju u slučaju da u paketu sa Simonsom put Kolorada krene i Andre Dramond. Jedan od boljih defanzivaca se nalazi na veteranskom minimumu, a na kraju sezone mu ističe ugovor po kom prima 2,4 miliona dolara.

Došao je trenutak da Denver napravi potez kojim bi pogurao Jokića ka osvajanju NBA prstena.

BONUS VIDEO Slavlje navijača u Milvokiju nakon osvajanja NBA titule

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar