Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey

Denver će, po svim prognozama, biti favorit što zbog prednosti domaćeg terena, što zbog više vremena za odmor.

Dvostruki MVP lige je nepravedno izgubio svoju krunu nakon sveopšte medijske hajke i lobiranja u korist Džoela Embida i kao jedan od argumenata mu se spočitavalo da ništa nije uspevao da uradi u plej-ofu. Sada je rešio da svima zapuši usta i na svoju ruku stavi šampionski prsten.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko je ovaj Denver rešen i ozbiljan u toj nameri pokazuje činjenica da je na putu do titule Jokić redom razbijao superstarove poput Rudija Gobera, Kevina Durenta, Lebrona Džejms i Entonija Dejvisa. Iz serije u seriju je podizao lestvicu svojih igara i sa Denverom sve ubedljivije pobeđivao.

Osam tripl-dablova u jednom plej-ofu niko nije ostvario pre njega, a tek ga čeka finalna serija sa Majamijem. Svojim igrama je uspevao da menja kompletan narativ i od igrača kojem su svi tražili manu kako bi ga osporili postane neko kome skidaju kapu i o kome čak i najveće legende govore u superlativu.

Foto: AP Photo/Ashley Landis

MVP finala Zapadne konferencije u proseku ima 29,9 poena, 13,3 skoka i 10,3 asistencija neverovatnih 47 odsto za tri poena tokom ovog plej-ofa.

U njoj će Denver po svim prognozama biti favorit što zbog prednosti domaćeg terena, što zbog više vremena za odmor. Majami je kroz veliku dramu morao da izbori mesto u finalu.

Zamalo su bili deo istorije jer su vodili 3:0 protiv Bostona i na kraju tek u sedmom meču uspeli da obezbede borbu za titulu. To je Denveru dalo sedam dana više za odmor i pripremu.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Pored toga, i brojke govore u korist Denvera. Nagetsi u seriji od šest pobeda protiv Majmija i poslednji put su izgubili za vreme korone kada se igralo u „balonu“ na neutralnom terenu.

Pored toga, Nikola Jokić dominira u direktnom duelu sa Bemom Adebajom koji bi mogao da ima prevagu u krajnjem rezultatu.

Nikola Jokić šutira 17-27 (63 odsto) kada ga čuva Bam Adebajo i 68 odsto protiv Majamija u poslednje dve sezone, prema statističkim podacima NBA lige.

Ipak, ovaj Majami u plej-ofu je potpuno druga priča. Iako su mučno delovali u plej-in turniru i jedva ušli u plej-of, usledio je neverovatan niz. Iskustvo trenera Erika Spolstre i fajterski mentalitet Džimija Batlera potpuno su preokrenule stvari, a malo im se i sreća osmehnula.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

Povreda Adetokumba na startu serije i nedovoljno brz oporavak dale su Majamiju priliku koju „ulični psi“, kako ih često zovu, nisu propustili. Na tom talasu su izbacili skromni Njujork da bi protiv Bostona pokazali da ništa nije slučajno.

Ekipa sastavljena od mahom nedraftovanih košarkaša pokazala je da u dobrom sistemu svako može da da doprinos.

Majami je najbolja odbrana plej-ofa kada govorimo o procentima šuta rivala jer dozvoljavaju samo 45,7 iz igre što će biti veliki izazov za Jokića i ekipu.

A pored košarke, finale bi moglo da donese i žestoke duele jer ove dve ekipe imaju burnu istoriju. Pre dve sezone je u duelu ova dva tima došlo do sukoba Nikole Jokića i Markifa Morisa koji je izazvao haos na terenu, a Džimi Batler je uputio žestoke pretnje srpskom igraču i klupi Denvera.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

Uključila su se i Jokićeva braća i čitava priča je dobila bizaran sled. Morisa više nema u Majamiju, ali su Jokić i Batler tu i obojica su alfa mužjaci svojih timova, a ulog je veći nego ikad.

Sada je na Jokiću da ugasi požar igrama na terenu i ohladi zahuktalu „vrelinu“.

BONUS VIDEO Nikola Jokić na konferenciji za novinare pred veliko finale NBA lige

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar